Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ENEL
Σε αμερικανικά χέρια η «Endesa Gaz»

Αύξηση του αμερικανικού ελέγχου στις ευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές αποτελεί η πώληση από την πλευρά της ισπανικής ενεργειακής πολυεθνικής ENEL του 80% της θυγατρικής της «Endesa Gaz», σε δύο επενδυτικά ταμεία που ελέγχονται από την γνωστή «Goldman Sachs».

Η συμφωνία έγινε μεταξύ της ισπανικής «Endesa» (που ανήκει στην ENEL) και αφορά 3.800 χλμ δικτύων διανομής, 600 χλμ δικτύων μεταφοράς και 335.000 σημεία παράδοσης με ετήσια κατανάλωση που φτάνει τις 7.500 GWh, στην ισπανική επικράτεια. Η ισπανική εταιρία αναμένει μέσω της συμφωνίας να μειώσει το χρέος της κατά 800 εκατ. ευρώ και να αυξήσει τα κέρδη της κατά 450 εκατ. ευρώ, ενώ θα έχει το δικαίωμα επαναγοράς μετοχών μερικά χρόνια αργότερα.

Στην Ελλάδα η «Endesa» αποχώρησε από τη φιλόδοξη συνεργασία της με τον όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ο οποίος εξαγόρασε το μερίδιό της στην κοινή εταιρεία τους. Η μητρική ENEL διατηρεί πάντως την παρουσία της με την ENELCO, την οποία κατέχει κατά 75%. Το υπόλοιπο 25% ανήκει στην ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΓΚΑΖ, την κοινή εταιρεία του ομίλου ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ με την ρωσική «GAZPROM».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ