Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ 2009
Φτώχεια για το λαό με ... περισσότερα κέρδη!

Αποκαλυπτικά στοιχεία της ICAP

Στην περίοδο της ολομέτωπης επίθεσης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, που οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά γονατίζουν κάτω από το βάρος της αντιλαϊκής λαίλαπας και τη μείωση των εισοδημάτων τους, μερικές εκατοντάδες επιχειρήσεις, χάρη στην κυβερνητική πολιτική, εξακολουθούν να απομυζούν τον πλούτο που παράγεται στη χώρα και να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους. Αυτό αποκαλύπτει η έρευνα της ICAP για τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του 2009. Αυτές, λοιπόν, οι 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι οποίες ουσιαστικά καρπώνονται το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της αγοράς και των επιχειρηματικών κερδών, κατάφεραν την προηγούμενη χρονιά να αυξήσουν την κερδοφορία τους κατά 11,4%. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι το 2009 ο συνολικός τους τζίρος εμφανίζεται μειωμένος κατά 8,6%, είναι ολοφάνερο ότι τα υψηλότερα κέρδη τα απέσπασαν από την αύξηση των τιμών πώλησης των εμπορευμάτων τους, από τη μείωση των αμοιβών των εργαζομένων και από τις φοροαπαλλαγές που τους προσέφεραν οι κυβερνώντες.

Σε ό,τι αφορά στους τομείς δραστηριότητας των επιχειρήσεων, ο τομέας των υπηρεσιών (χωρίς τις τράπεζες και τις ασφάλειες) είχε τη μερίδα του λέοντος στην κερδοφορία με ποσοστό 48,5%. Ακολουθούν οι βιομηχανίες με μερίδιο 15,2%, οι τράπεζες με ποσοστό 15,2%, το εμπόριο με 13,2% και ο τουρισμός με 2,2%.

Ενδεικτικό της συγκέντρωσης των κερδών είναι ότι μόνο οι 20 πρώτες σε κερδοφορία επιχειρήσεις κατείχαν το 53% των συνολικών κερδών, αυξημένο κατά 47% σε σύγκριση με το 2008 και μερίδιο 41% επί του συνολικού τζίρου που πραγματοποίησαν οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Στον τομέα της βιομηχανίας οι κατηγορίες τρόφιμα και ποτά και τα φάρμακα είχαν τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις, ενώ πρωταγωνιστές στα κέρδη εμφανίζονται τα ΕΛΠΕ και ακολουθούν: Η «Alapis» (φάρμακα), η «Motor Oil», η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», η «Coca Cola» και η ΤΙΤΑΝ.

Στο εμπόριο, μόνο 6 αλυσίδες (πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ) είχαν περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ κέρδη. Τη μερίδα του λέοντος απέσπασαν τα «Jumbo», η «ΑΒ Βασιλόπουλος», η «Carrefour - Μαρινόπουλος», ο «Σκλαβενίτης», η «Sanofi - Aventis» (φαρμακευτική) και τα «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών». Οι παραπάνω επιχειρήσεις συγκέντρωσαν το 21% του συνόλου των κερδών των επιχειρήσεων του τομέα του εμπορίου, ενώ οι φαρμακευτικές και τα σούπερ μάρκετ «ανέδειξαν» τις 32 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Εξι επιχειρήσεις από την κατηγορία των «λοιπών υπηρεσιών», εκτός τραπεζών και ασφαλειών, κατέγραψαν η καθεμιά κέρδη μεγαλύτερα από 300 εκατ. ευρώ και όλες μαζί καρπώθηκαν το 62% του συνόλου των κερδών των 159 εταιρειών του συγκεκριμένου τομέα. Στην κορυφή της κερδοφορίας βρίσκεται η ΔΕΗ, «πρωταθλήτρια» μεταξύ των 500 πιο κερδοφόρων, ακολουθούν ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η «Cosmote», η «Vodafone», η «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τέλος, στον τομέα των τραπεζών 6 από τις 16 συνολικά τράπεζες βρίσκονται μεταξύ των 20 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων της κατάταξης της ICAP και συγκέντρωσαν το 81,2% των κερδών αυτής της κατηγορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ