Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ Ν/ΖΩΝΗΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Ζήτησαν ανάπτυξη για το λαό

Γιατί έτσι θα διασφαλιστεί και το δικαίωμα σε σταθερή και πλήρη εργασία

Οι εργάτες έκαναν πορεία προς το υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων
Οι εργάτες έκαναν πορεία προς το υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων
Αφού εξασφάλισε για τους εφοπλιστές το τρελό φαγοπότι των 5 δισ. ευρώ ως ενίσχυση, για να κατασκευάσουν πλοία στην Κίνα, η κυβέρνηση υποδέχτηκε χτες με περιφρόνηση τους εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που υποφέρουν από ανεργία και εξαθλίωση και διεκδικούν την ανάπτυξη της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας προς όφελος του λαού, για να έχουν ψωμί οι οικογένειές τους.

Ομως, στον κατασταλτικό μηχανισμό που στήθηκε και τη σιωπή του υπουργού Θαλάσσιων Υποθέσεων Γ. Διαμαντίδη για τα αιτήματά τους, οι εργάτες απάντησαν ότι δε θα το βάλουν κάτω. Θα δυναμώσουν την πάλη μαζί με τα ταξικά τους συνδικάτα και όλο το λαό.

Η κινητοποίησή τους ξεκίνησε όταν στις 3 το μεσημέρι και στα πλαίσια παύσης εργασιών που κήρυξαν τα σωματεία τους, συγκεντρώθηκαν μπροστά από τις πέτρινες δεξαμενές του ΟΛΠ (Ακτή Βασιλειάδη) στη Δραπετσώνα. Με προμετωπίδα το πανό που ανέγραφε: «Κάτω τα χέρια από τη Ν/Ζώνη. Τα λιμάνια ανήκουν στο λαό» και με συνθήματα: «Αγώνας ταξικός θα είναι η απάντηση από εδώ και μπρος», «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία καμιά θυσία για την ολιγαρχία», έκαναν μαζική, δυναμική πορεία προς το υπουργείο.

Εκεί τους περίμεναν δυνάμεις καταστολής. Κλούβες των ειδικών δυνάμεων βρίσκονταν μέσα και γύρω από το υπουργείο, μπροστά στην είσοδό του. Η αποφασιστικότητα των εργατών ανάγκασε τις δυνάμεις καταστολής να υποχωρήσουν. Οι εργάτες συγκεντρώθηκαν μπροστά στην είσοδο του υπουργείου, διαμηνύοντας «καμία θυσία για την πλουτοκρατία την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία». Αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τον υπουργό και απαίτησε άμεση χωροθέτηση με νόμο της Ζώνης και εξασφάλιση της λειτουργίας της για 50 χρόνια. Να ανοίξει τώρα το ναυπηγοεπισκευαστικό τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, το οποίο έκλεισαν για 15 χρόνια με φιρμάνι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με οδυνηρές συνέπειες για τη Ζώνη. Να τοποθετηθεί στη Ζώνη δεξαμενή πάναμαξ που θα κατασκευαστεί εδώ κ.λπ. Ο υπουργός δεν έδωσε απάντηση. Στο μόνο που κατέληξαν ήταν να ξαναγίνει συνάντηση μέχρι το τέλος της ερχόμενης βδομάδας.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σ. Πουλικόγιαννης, μετά τη συνάντηση, μιλώντας στους εργαζόμενους, ξεκαθάρισε ότι οι «αγώνες θα κλιμακωθούν» και επισήμανε ότι η προοπτική της πάλης είναι η δημιουργία του δημόσιου ενιαίου φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας, στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας.

Στην κινητοποίηση των εργατών παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος και Κερατσινίου - Δραπετσώνας Ηλίας Πατίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ