Τρίτη 12 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΠΕ
Υπερκέρδη και συκοφαντίες

Νέα συκοφαντική επίθεση στη συνδικαλιστική δράση εξαπέλυσε χτες η διοίκηση των «Ελληνικών Πετρελαίων», που δείχνει ότι η δυναμική του αγώνα για τήρηση των συμβάσεων στα έργα επέκτασης του διυλιστηρίου Ελευσίνας και για την πρόσληψη ανέργων από τη Ζώνη και την περιοχή, ενοχλεί ιδιαίτερα την εργοδοσία. Στο στόχαστρο της διοίκησης μπήκε το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, με τον αγώνα που εξελίσσεται να παραλληλίζεται με εγκληματική δραστηριότητα! «Αυτά τα κάνουν μόνο κάποιοι οργανισμοί στην Αμερική, σε λιμάνια, δε θα πω το όνομα», επισήμανε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γ. Κωστόπουλος.

Η διοίκηση δήλωσε ότι τηρεί τις συμβάσεις και ότι απασχολεί εξειδικευμένους αλλοδαπούς, θέλοντας να αντικρούσει τις καταγγελίες των σωματείων για σκλαβοπάζαρο στα έργα μέσω γραφείων που στέλνουν αλλοδαπούς εργάτες. Αποσιώπησε όμως, ότι οι κινητοποιήσεις στα έργα είναι πρωτοβουλία σειράς συνδικάτων και όχι μόνο του Μετάλλου Πειραιά. Ενδεικτικό της συκοφάντησης είναι ότι, μιλώντας για μία λίστα 1.200 ατόμων που το Συνδικάτο Μετάλλου απαιτεί να γίνουν προσλήψεις από αυτή, «ξέχασε» όταν η ίδια είχε ζητήσει λίστα των ανέργων, όταν είχε συμφωνήσει να προσλάβει από αυτούς, καθώς και ότι τα ίδια τα συνδικάτα είχαν προτείνει προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ. Είναι ωστόσο, προφανές ότι η τήρηση των συμβάσεων δημιουργεί «επιβαρύνσεις» στο έργο που έρχονται σε αντίθεση με τους προϋπολογισμούς και κάθε αγώνας για την τήρησή τους ταυτίζεται με... «έγκλημα» στα μάτια τους, πολύ περισσότερο που πρόσφατα έγιναν κινητοποιήσεις από πολλά σωματεία για αυξήσεις.

Η επέκταση του διυλιστηρίου - σε συνδυασμό με τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων - πρόκειται να τους αποφέρει σημαντικά κέρδη και η διοίκηση δηλώνει «ρεαλιστικά αισιόδοξη», καθώς παρά τη μείωση της εγχώριας ζήτησης, αυξάνεται η ζήτηση στο εξωτερικό και κυρίως στα νέα προϊόντα, όπως το ντίζελ, που θα παράγει η εκσυγχρονισμένη μονάδα στην Ελευσίνα. Ενισχυμένοι αναμένουν να βγουν και από τη μείωση των διυλιστηρίων στην Ευρώπη (εκτιμάται μείωση κατά 15%).

Τα στελέχη των ΕΛΠΕ έδωσαν έμφαση στην εσωτερική αγορά κυρίως σε ζητήματα λαθρεμπορίου, νοθείας, πειρατείας, μιλώντας για λίγους ελέγχους και ελαφρές ποινές, με συνέπεια να πλήττονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Υποστήριξαν ότι το κέρδος τους είναι ένα ευρώ το λίτρο προ φόρων, στη βενζίνη, και ότι οι τιμές προ φόρων παραμένουν από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Το γεγονός είναι ότι με αυτό το περιθώριο κέρδους κατέγραψαν κέρδη άνω των 300 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Υπερκέρδη απαιτούν όμως και από τις ενεργειακές δραστηριότητές τους, δηλώνοντας ότι τα κυβερνητικά μέτρα στα τιμολόγια και στη χονδρεμπορική αγορά κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και «δεν αρκούν», σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά. Για την επένδυση του Κατάρ στον Αστακό, έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο αθέμιτου ανταγωνισμού εάν χρησιμοποιηθεί σε χαμηλές τιμές το καύσιμο LPG για ηλεκτροπαραγωγή, ώστε να «χτυπήσει» τις τιμές. Τέλος, θα καταθέσουν προσφορά για το 49% της ΕΠΑ Αττικής και τη διοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ