Σάββατο 16 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Απολύσεις και απλήρωτοι εργάτες

Η συγκέντρωση του κλάδου σε όλο και λιγότερα μονοπώλια προμηνύει αρνητικές εξελίξεις για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους

Από κινητοποίηση τον περασμένο Ιούνη
Από κινητοποίηση τον περασμένο Ιούνη
Στην απόλυση ακόμα έξι εργαζομένων προχώρησε η πολυεθνική «CLUB MED» από το ξενοδοχείο στην Κω, στην περιοχή της Κεφάλου, αυξάνοντας τον αριθμό των απολυμένων στους 12 και με στόχο την απόλυση του συνόλου του προσωπικού (100 εργαζόμενοι) του ξενοδοχείου.

Σημειώνεται ότι οι απολύσεις ξεκίνησαν λίγα 24ωρα μετά τη λήξη της διαθεσιμότητας των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται επίσης ότι το ξενοδοχείο που λειτουργεί εποχιακά παρέμεινε κλειστό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με το πρόσχημα της ανακαίνισης. Ωστόσο, αυτά τα τρία χρόνια η εργοδοσία δεν έχει ρίξει ούτε μια δραχμή για την ανακαίνιση στο ξενοδοχείο, ενώ με βάση τον αναπτυξιακό νόμο έχει εγκριθεί επιδότησή της ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρά τις επίμονες αιτήσεις του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ακόμη να ορίσει τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, γιατί ακόμη δεν έχουν οριστεί οι "υπεύθυνοι" γι' αυτό... Εχει όμως όλους τους υπεύθυνους πολιτικούς να εγκρίνουν συνεχώς επιδοτήσεις στους μεγαλοξενοδόχους»!

Καταγγέλλει επίσης ότι «οι "χρισμένοι" ή μη δημοτικοί ή περιφερειακοί υποψήφιοι, που στηρίζονται από τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ, τον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, κωφεύουν. Οχι γιατί δεν έχουν τίποτα να πουν, αλλά γιατί υπηρετούν ή ταυτίζονται με τις πολιτικές της "ανταγωνιστικότητας", της "επιχειρηματικότητας", της "διαχείρισης"». Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου να μη λυγίσουν, να διατηρήσουν την ίδια περήφανη αγωνιστική στάση που κράτησαν όλα αυτά τα χρόνια.

Στη Ζάκυνθο

Τα δεδουλευμένα του μήνα Σεπτέμβρη χρωστάει στους εργαζόμενους η εργοδοσία του ξενοδοχείου «ΕΛΕΟΝ», όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σερβιτόρων και Εργατών Ξενοδοχείων Ζακύνθου.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το σωματείο, ο συγκεκριμένος εργοδότης καθ' όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου καθυστερούσε τη μισθοδοσία, επικαλούμενος την οικονομική κρίση και άλλες δικαιολογίες. «Προκλητικά - συνεχίζει - έφτασε στο σημείο τον τελευταίο μήνα να προτείνει στους εργαζόμενους να μείνουν στη δουλειά ανασφάλιστοι με 30 ευρώ μεροκάματο».

Η αυθαιρεσία της συγκεκριμένης εργοδοσίας του «ΕΛΕΟΝ», τονίζει το σωματείο, «δεν είναι τυχαία, έχει το πράσινο φως από τις εκάστοτε κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ σήμερα όσο και της ΝΔ χτες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με νόμιμο, αλλά και παράνομο τρόπο. Ξεζούμισμα το οποίο θα ενταθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα με την πολιτική του μνημονίου και των κομμάτων της πλουτοκρατίας, που έχουν δώσει γην και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο, αφού σκοπός τους είναι η αύξηση των κερδών του». Το σωματείο προειδοποιεί την εργοδοσία του «ΕΛΕΟΝ» ότι αν δεν καταβάλλει άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, θα κλιμακώσει τον αγώνα του. Καλεί τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του νησιού να συσπειρωθούν στο σωματείο, να καταγγείλουν κάθε φαινόμενο αυθαιρεσίας της εργοδοσίας, «να υψώσουμε τείχος αντίστασης απέναντι σε αυτούς που μας θέλουν σύγχρονους δούλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ