Σάββατο 16 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η διαφθορά είναι σύμπτωμα της πολιτικής που προκαλεί την κρίση

Αποσπάσματα από την παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συζήτηση της Επερώτησης στη Βουλή

Ο λαός έχει κάθε συμφέρον να απορρίψει τα κυβερνητικά ιδεολογήματα που θέλουν την κρίση παράγωγο της διαφθοράς και να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική μέχρι την ανατροπή της
Ο λαός έχει κάθε συμφέρον να απορρίψει τα κυβερνητικά ιδεολογήματα που θέλουν την κρίση παράγωγο της διαφθοράς και να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική μέχρι την ανατροπή της
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση μετά τον υπουργό Οικονομικών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Κύριε υπουργέ, δεν αποφύγατε να κάνετε κάτι το οποίο, όμως κι εμείς δεν θέλουμε να αποφύγουμε. Τοποθετηθήκατε εξετάζοντας τα πράγματα, την πορεία της ελληνικής οικονομίας και απαντώντας στη δική μας Επερώτηση, με αφετηρία μια γενικότερη ιδεολογική πολιτική σκοπιά που έχετε, μια γενικότερη στρατηγική που έχετε σε ζητήματα όχι μόνο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά ολόκληρης της οργάνωσης της ελληνικής κοινωνίας.

Και είναι φυσικό αυτό. Εμείς μιλάμε βεβαίως από τη σκοπιά της δικής μας ιδεολογίας και εσείς της δικής σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι είτε εσείς είστε έξω από το έδαφος της πραγματικότητας και εμείς είμαστε μέσα ή ανάποδα. Δεν καταλαβαίνω, δηλαδή, γιατί είναι ψόγος ότι εμείς βλέπουμε από μία αντικαπιταλιστική σκοπιά την πολιτική της κυβέρνησης.

Στο έδαφος, όμως, του καπιταλισμού μιλάμε και στο έδαφος του καπιταλισμού και του σημερινού συσχετισμού δύναμης προβάλλουμε και αιτήματα και στόχους πάλης, χωρίς βεβαίως να παραιτούμαστε από αυτό που έχουμε δικαίωμα, όταν ο ελληνικός λαός αποφασίσει και οι συνθήκες επιτρέψουν, να φθάσουμε ως την ανατροπή αυτού του συστήματος. Δεν είναι της ώρας, ούτε κρίνεται αυτό το πράγμα σήμερα, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί είναι κακό αυτό.

Η αντιπαράθεση μεταξύ μας πρέπει να είναι ουσιαστική και με επιχειρήματα. Και το λέω αυτό, γιατί δεν μπορεί να γίνεται αντιπαράθεση με εξυπνακισμούς. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά εκεί εγώ εντάσσω το ζήτημα που έβαλε το πρωί ο πρωθυπουργός ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θέλει τη χρεοκοπία της Ελλάδας, θέλει την καταστροφή της Ελλάδας για να γίνει διεθνής επανάσταση.

Εμείς τον Τρότσκι πάντως δεν τον έχουμε κρεμάσει στα γραφεία μας, ούτε τον Πάμπλο, ούτε τον Καστοριάδη, ούτε τον Μαρκούζε. Δεν μπορείτε να αλλοιώνετε τις απόψεις μας. Διαφωνούμε, διαφωνούμε. Το αντίθετο. Εμείς βλέπουμε το ζήτημα "αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας" συνενωμένες με τους εργαζόμενους και όχι σε αντίθεση με τους εργαζόμενους. Είναι άλλη οπτική αυτή.

Και αν είναι κάτι, που, αν θέλετε, μας ξεχωρίζει και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι πως δεν θα μας ακούσετε ποτέ να λέμε μόνο "τόση ανεργία, τόση ακρίβεια, τόσο εκείνο, τόσο το άλλο". Ταυτόχρονα, μας ενδιαφέρει ποιος κάνει τις επενδύσεις, πού γίνονται οι επενδύσεις, με ποιο σκοπό γίνονται οι επενδύσεις, τι θα αποφέρουν οι επενδύσεις, τι αναπτύσσεται, τι δεν αναπτύσσεται στην Ελλάδα, ποια είναι η αναλογία ή η δυσαναλογία ανάμεσα στους διάφορους κλάδους της βιομηχανίας, γενικότερα της ελληνικής οικονομίας, ποια είναι η σχέση της οικονομίας με την παιδεία, τις υπηρεσίες κλπ., παρακολουθώντας όλες τις σύγχρονες εξελίξεις.

Δεν φταίει η διαφθορά για την κρίση

Κύριε υπουργέ, εγώ θέλω να σταθώ στο εξής ζήτημα, γιατί νομίζω ότι μίλησαν εμπεριστατωμένα και οι προηγούμενοι σύντροφοί μου: Εχετε πιάσει το θέμα της διαφθοράς. Εγώ δεν πιστεύω πως πιστεύετε ότι η κρίση στην Ελλάδα έχει σχέση με τη διαφθορά. Είναι αδύνατον αυτό. Δεν μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τελειώσει πανεπιστήμια και οικονομικές σχολές και που μπορεί να μην έχουν την ίδια αντίληψη με μας, αλλά που να πιστεύουν ότι η οικονομική κρίση μπορεί να οφείλεται στη διαφθορά.

Να σας πω και κάτι άλλο; Αν είμαστε μία διεφθαρμένη χώρα, οι διαφθορείς πρέπει να πάνε φυλακή. Καθαρά πράγματα. Δεν αυτοδιαφθείρεται κανένας λαός, διότι ο λαός δεν έχει τα μέσα παραγωγής στα χέρια του, δεν κλείνει συμφωνίες, δεν κινεί "πακέτα". Στην "ψιλοδιαφθορά" βεβαίως μπορεί να πέσει κανείς, αλλά στα ζητήματα της πολιτικής διαφθοράς εμείς δεν θεωρούμε ότι η αιτία της κρίσης είναι η διαφθορά, όπως η αιτία της κρίσης δεν είναι το χρέος που λέει η Νέα Δημοκρατία. Το χρέος είναι αποτέλεσμα. Αλλωστε, η Ελλάδα δεν είναι τώρα υπερχρεωμένη. Είναι έτσι από τα πρώτα χρόνια που έγινε το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά. Υπερχρεωμένες δεν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής; Αλλες χώρες με πολύ λιγότερο δημόσιο χρέος δεν πέρασαν βαριά κρίση;

Τι εννοείτε "διαφθορά"; Εγώ θα σας πιάσω μία πλευρά. Εννοείτε ως διαφθορά τις κατακτήσεις των εργαζομένων τις οποίες θέλουν να υπερασπιστούν; Συνήθως όταν λέμε "διαφθορά" εννοούμε τους μισθούς, τα επιδόματα, το δικαίωμα στη δουλειά. Κοιτάξτε να δείτε: Υπάρχουν προβλήματα - ας το πούμε - συντεχνιακών αντιλήψεων; Βεβαίως. Οταν το δικαίωμα στη δουλειά δεν εντάσσεται σ' ένα συγκεκριμένο κοινωνικοπολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο και δεν διεκδικείται, αν θέλετε, σε αντιμονοπωλιακή και αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, οδηγεί στο "συντεχνιασμό" όταν ο "συντεχνιασμός" καλλιεργείται από τα πάνω.

Εμείς όμως δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε αυτούς τους εργαζόμενους. Ενα μεγάλο μέρος των εργαζομένων έχει διαπαιδαγωγηθεί συντεχνιακά και όσο έχουν συντεχνιακές αντιλήψεις, εμείς δεν προσδοκούμε ότι θα πάρουμε ψήφο.

Πολιτική εξαγοράς κι ενσωμάτωσης

Ας δούμε πώς καλλιεργήθηκε αυτό. Βεβαίως είχαν υψηλότερους μισθούς οι εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση και στις ΔΕΚΟ, όχι υψηλότερους μισθούς από τα δικαιώματά τους, αλλά υψηλότερους μισθούς σε σχέση με τους κακοπληρωμένους του ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να σας πω βέβαια ότι υπάρχει εργατική αριστοκρατία και μέσα στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί έγινε αυτό;

Θυμάμαι ότι στη δεκαετία του 1950 όταν μία γυναίκα παντρευόταν έναν δημόσιο υπάλληλο την κλαίγανε και λέγανε: "Ενα δημοσιοϋπαλληλάκο, ένα δάσκαλο" πήρε. Ηταν κακός γάμος.

Από τις αρχές του 1980 και μετά ο δημόσιος υπάλληλος ήταν μία καλή ευκαιρία. Γιατί; Να το πούμε καθαρά. Διότι ύστερα από σαράντα χρόνια του "κράτους της δεξιάς", όπως λέγατε, ανοίξατε τον δημόσιο τομέα σ' ένα μεγάλο μέρος του λαού γιατί θέλατε να αλλάξετε το συσχετισμό δύναμης εκεί μέσα ο οποίος ήταν για χρόνια εδραιωμένος στο γνωστό μετεμφυλιακό καθεστώς και δώσατε περισσότερες παροχές.

Υστερα διογκώσατε τον δημόσιο τομέα με τις κρατικοποιήσεις. Καμία σχέση με σοσιαλισμό βεβαίως. Ετσι αυξήθηκε ο αριθμός τους και διαμορφώσατε θύλακες μέσα στους εργαζόμενους, όχι όμως δίνοντας υπερβολικά χρήματα και κάνοντάς τους πλούσιους. Διαμορφώσατε μία σειρά από θύλακες για να μπορείτε να κρατάτε διασπασμένο το εργατοϋπαλληλικό κίνημα, δημόσιοι, ιδιωτικοί, ΔΕΚΟ κλπ. Ηταν η πολιτική συμμαχιών.

Εμείς δεν τους λέμε διεφθαρμένους αυτούς. Τους λέμε ενσωματωμένους στο σύστημα. Αν θέλετε, μπορεί κανείς να πει ότι ένα μέρος απ' αυτούς είναι και εξαγορασμένοι, αλλά οι περισσότεροι είναι ενσωματωμένοι. Δεν θα βγούμε όμως εμείς αφ' υψηλού να τους λέμε διεφθαρμένους, παρά το γεγονός ότι και σήμερα αυτό το κομμάτι των εργαζομένων είναι εμπόδιο στη "ριζοσπαστικοποίηση" του κινήματος. Εμείς δεν θα το πούμε έτσι.

Δεν μου λέτε: Οταν έθαβαν οι αγρότες τις πέτρες και τα φρούτα στις χωματερές και έπαιρναν τις επιδοτήσεις, αυτό δεν το ξέρατε εσείς ως κυβέρνηση ή η Νέα Δημοκρατία; Δεν το ήξερε η Ευρωπαϊκή Ενωση; Το ήξερε, αλλά σου λέει: "Ασε να είναι έτσι". Γιατί; Διότι μ' αυτό τον τρόπο μακρύνατε, επιμηκύνατε - είναι και της μόδας η επιμήκυνση - το διάστημα εκείνο όπου δεν θα εμφανίζονταν οξυμένα τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Δεν το ήξερε η Ευρωπαϊκή Ενωση; Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ήξερε τη διασπάθιση των κοινοτικών ποσών που πήγαιναν για τα διάφορα σεμινάρια ή για διάφορες επιτροπές και μελέτες; Τα ήξερε δεκαπέντε χιλιάδες φορές.

Πρόκειται λοιπόν για μία - θέλετε να την πούμε - διαφθορά; Εμείς τη λέμε πολιτική συμμαχιών για την εξαγορά και την ενσωμάτωση εργατικών λαϊκών αγροτικών μαζών. Ετσι τη λέμε. Θέλετε να το πούμε και διαφθορά; Να το πούμε, αλλά αυτή η διαφθορά καλλιεργήθηκε από πάνω. Εμείς δεν πρόκειται να πιάσουμε άλλες πλευρές της πολιτικής ζωής που επίσης υπάρχουν και που φθάνουν ή δεν φθάνουν μέχρι τις Εξεταστικές Επιτροπές. Μιλάμε για την επίσημη πολιτική διαφθοράς.

Η οικονομική κρίση δεν έχει σχέση με τη διαφθορά. Η διαφθορά είναι σύμπτωμα, είναι πλευρά της και η διαφθορά φαίνεται περισσότερο σε συνθήκες κρίσης. Σε συνθήκες όπου υπάρχουν αναπτυξιακοί ρυθμοί δεν φαίνεται. Ψάξτε να δείτε πώς διεξάγονται οι τοπικές εκλογές, οι εκλογές για τα τοπικά όργανα. Ψάξτε και τα στελέχη σας και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. "Θα σε βάλω στη Δημοτική Αστυνομία". Οι ρουσφετολογικοί μηχανισμοί είναι τεράστιοι. Φόβος, απειλή, άνθρωποι που φοβούνται να μπουν στα ψηφοδέλτια. "Θα σου βρω δουλειά". Ερχεται το ΕΣΠΑ. Πηγαίνετε να ψάξετε. Δυστυχώς, αν οι ίδιοι δεν βγουν να το πουν δημόσια, εμείς καταδότες δεν γινόμαστε γιατί θα βρουν τον μπελά τους οι άνθρωποι. Δείτε τι έχει να γίνει με την αναπαραγωγή της διαφθοράς στο τοπικό επίπεδο με τον "Καλλικράτη"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ