Σάββατο 16 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Πολιτική - κολαστήριο για τις λαϊκές ανάγκες

Στα ψέματα της κυβέρνησης και στον επιχειρούμενο αποπροσανατολισμό στάθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση

Η κυβερνητική πολιτική «οδηγεί στο κολαστήριο τις λαϊκές ανάγκες, τα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα, ιδιαίτερα της νέας γενιάς», επισήμανε ο εισηγητής του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος και αναφερόμενος στην πολιτική αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τόνισε πως είναι «αποπροσανατολισμός», όταν προσδιορίζεται ως αίτιο της κρίσης το «μείγμα» της πολιτικής που ακολουθείται, ταυτόχρονα με τη διαχειριστική αδυναμία, ή το «μαγείρεμα» των στοιχείων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των ΔΕΚΟ και στον κυβερνητικό ισχυρισμό, σύμφωνα με τον οποίο για τα ελλείμματα «υπεύθυνοι είναι οι υψηλοί μισθοί των εργαζομένων». «Για τα ελλείμματα, ρωτήστε καλύτερα τον Τσουκάτο και τον Μαντέλη», σχολίασε, που «ξέρουν για μεγάλες προμήθειες, για σκάνδαλα και την ταυτόχρονη ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων». Συνέχισε λέγοντας πως «οι ιδιωτικοποιήσεις δε γίνονται για τα ελλείμματα - άλλωστε αυτά θα τα πληρώσει ο λαός - είχαν ήδη ξεκινήσει από το 1990 στο πλαίσιο της απελευθέρωσης αγορών της ΕΕ».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι για το ΚΚΕ βασικός παράγοντας των ελλειμμάτων είναι «η διαχρονική κρατική στήριξη των αναγκών των κεφαλαιοκρατών, τα αναπτυξιακά κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο, οι σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές». Πρόσθεσε ότι ένας ακόμη παράγοντας που συνέβαλε είναι «οι ΝΑΤΟικοί στρατιωτικοί εξοπλισμοί που έχουν να κάνουν με ιμπεριαλιστικές επιλογές».

Η πολιτική λιτότητας, σημείωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ, δεν έχει σαν αιτία το δημόσιο χρέος, αλλά αντίθετα αποτελεί σύμπτωμα της καπιταλιστικής κρίσης. «Εξακολουθείτε να λέτε ψέματα σχετικά με το ότι τα κάνετε για να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις», είπε. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως αντιστοιχούν «στον κρατικό προϋπολογισμό στο 48% των προϋπολογισμένων εσόδων. Χωρίς να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, μπορούσατε να τα πληρώσετε. Ομως καταφύγατε εκεί για να εξυπηρετήσετε τους πιστωτές, να συνεχιστεί η χρηματοδότηση στους κεφαλαιοκράτες».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος αποκάλεσε «ψέμα» τον κυβερνητικό ισχυρισμό σχετικά με τη σωτηρία από τη χρεοκοπία, λέγοντας πως «στην πραγματικότητα οδηγείτε στη χρεοκοπία τα λαϊκά νοικοκυριά», προσθέτοντας ότι «δεν εξηγείτε πώς συμβαδίζει η χρεοκοπία με την προκλητική κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και στο ερώτημα γιατί εφόσον υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας στηρίζετε με τόσα λεφτά τους κεφαλαιοκράτες».

Συνεχίζοντας ο Ν. Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για «ένταση της επίθεσης», αφού στο προσχέδιο του προϋπολογισμού «αφήνετε ανοιχτό παράθυρο για νέα μέτρα με την αναθεώρηση ελλείμματος του 09», ενώ την ίδια στιγμή «η επέκταση της χρονικής διάρκειας του μνημονίου επιβεβαιώνει το μακροχρόνιο χαρακτήρα της αντιλαϊκής επίθεσης και την αύξηση των τόκων προς όφελος των πιστωτών».

Καταλήγοντας ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι είναι «επιτακτική η ανάγκη της πάλης για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας», ώστε «να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ