Σάββατο 16 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Χτυπιέται πολύμορφα η αγροτιά

Στις επιπτώσεις των κυβερνητικών επιλογών στους αγρότες εστίασε την παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

Οπως χαρακτηριστικά είπε, «αντί για εισόδημα βλέπουν χρέη και απειλές για κατασχέσεις από τη ληστεία τραπεζιτών και εμποροβιομηχάνων, χωρίς ελπίδα για το αύριο. Ταυτόχρονα, στήνονται αγροτοδικεία όταν βγαίνουν στους δρόμους για το δίκιο τους. Αυτή είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, που κάθε χρόνο τούς κάνουν φτωχότερους. Το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε δραματικά. Χαμηλές τιμές παραγωγού, απούλητη παραγωγή, χρέη δημιουργούν και νέα φτώχεια. Το 75% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ουσιαστικά δεν μπορεί να ζήσει.

Η ανάγκη επιβίωσης έχει εξαναγκάσει την πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών να αναζητεί κύριο εισόδημα από άλλη πηγή και αν μπορεί να τη βρει στις σημερινές συνθήκες. Ο πιο βέβαιος δρόμος είναι αυτός της ανεργίας. Σε αυτόν συναντιούνται οι κατεστραμμένοι αγρότες με τους ανέργους της οικοδομής, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τους ναυτεργάτες, τους απολυμένους από εργοστάσια, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, τους μικροεπαγγελματίες που κλείνουν τα μαγαζιά τους.

Η κατάσταση επιδεινώνεται με τις αυξήσεις σε ΦΠΑ και αγροτικό ρεύμα, που σημαίνει αύξηση στο αγροτικό κόστος παραγωγής. Ακόμα υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις σε εισφορές στον κλάδο Υγείας του ΟΓΑ και στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής στον ΕΛΓΑ χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις ασφάλειας και αποζημίωσης από καταστροφές».

Παραθέτοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ, η Δ. Μανωλάκου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «θεωρούμε αναγκαία την απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και της αγροτικής εκμετάλλευσης αξίας 300.000 ευρώ, διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση, θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτατων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ