Τρίτη 19 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ - ΗΠΑ
Επί «ποδός πολέμου» εν αναμονή νέων αποκαλύψεων

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Κυριολεκτικά επί ποδός πολέμου βρίσκεται το Πεντάγωνο, καθώς αναμένεται η διαρροή 400 χιλιάδων εγγράφων στην ιστοσελίδα του Wikileaks για τα μέτωπα του ιμπεριαλιστικού πολέμου ΗΠΑ. Αυτή τη φορά η ιστοσελίδα θα διαρρεύσει έγγραφα που αφορούν τον πόλεμο του Ιράκ και ήδη το Πεντάγωνο έχει δώσει εντολή για τη σύσταση ομάδας 120 ατόμων για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο και επίσης επανεξετάζει τους φακέλους για τον πόλεμο στο Ιράκ, προκειμένου να διαπιστώσει πιθανές συνέπειες από τη διαρροή.

Αναμένεται ότι η μαζική αυτή διαρροή απόρρητων εγγράφων θα είναι ασύγκριτα σοβαρότερη από την προηγούμενη διαρροή από την Wikileaks των 77 χιλιάδων απόρρητων εγγράφων απ' τον πόλεμο στο Αφγανιστάν τον Ιούλιο, μία διαρροή για την οποία υπήρξε παγκόσμια κατακραυγή μεν για τη θηριωδία των Αμερικανών, αλλά δεν «έκανε πραγματικά ζημιά» σύμφωνα με τον επικεφαλής του Πενταγώνου Ρόμπερτ Γκέιτς. Κατά τον Γκέιτς, οι διαρροές του Wikileaks έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των Αφγανών που βοηθούν τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, ωστόσο δεν έχουν θέσει σε κίνδυνο αμερικανικές πηγές ή πρακτικές συγκέντρωσης απόρρητων πληροφοριών. Πάντως, στην επιστολή που εστάλη από τον Γκέιτς στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, Καρλ Λέβιν - που διέρρευσε τόσο στην εφημερίδα New York Times, όσο και στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNN- αναφέρεται ότι οι διαρροές θα μπορούσαν να «πλήξουν σημαντικά» τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ τα έγγραφα που θα δημοσιοποιηθούν αφορούν τις μάχες που διεξάγονται στο Ιράκ, τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και τις απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού και θεωρούνται ότι θα αποτελέσουν «σημαντικό πλήγμα». Η δημοσιοποίησή τους είναι άγνωστο πότε θα γίνει. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC, ότι δε γνωρίζει επακριβώς, ωστόσο εκτιμά ότι αυτό αναμένεται μέχρι σήμερα. Αλλες πηγές αναμένουν το Wikileaks να διαρρεύσει τις ευαίσθητες πληροφορίες αργότερα μέσα στο μήνα. Πάντως, η ιστοσελίδα είναι προσωρινά εκτός λειτουργίας «για εργασίες συντήρησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ