Τρίτη 19 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Νέα ένταση με αφορμή τις αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις

TOKΙO - ΠΕΚΙΝΟ.--

Την ανιούσα ξαναπαίρνει το θερμόμετρο στις σινο-ιαπωνικές σχέσεις, με αφορμή τις αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε αρκετές πόλεις της Κίνας, με αφορμή τις εδαφικές (και ενεργειακές...) διαφορές των δύο χωρών.

Διαδηλώσεις με τη συμμετοχή αρκετών χιλιάδων ατόμων πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις της βόρειας, κεντρικής και νοτιοδυτικής Κίνας, όπως στο Τσενγκντού, Σιάν, Γουχάν. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της Ιαπωνίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις διαδηλωτές έσπασαν βιτρίνες ή επιχείρησαν να λεηλατήσουν καταστήματα λιανικής που ανήκουν στις ιαπωνικές αλυσίδες καταστημάτων Ιτο-Γιοκάντο και Ισετάχ.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν αναφερόμενος στις διαδηλώσεις τις χαρακτήρισε «ατυχείς» και ζήτησε από το Πεκίνο να εξασφαλίσει την ασφάλεια Ιαπώνων πολιτών και ιαπωνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Παράλληλα, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Σεΐτζι Μαεχάρα επέκρινε το Πεκίνο πως συνεχίζει άτυπα το εμπάργκο στις εξαγωγές σπάνιων ορυκτών και μεταλλευμάτων που χρησιμοποιεί η ιαπωνική βιομηχανία για την κατασκευή καταναλωτικών προϊόντων υψηλής και «πράσινης» τεχνολογίας (υβριδικά αυτοκίνητα, τηλεπικοινωνιακά συστήματα κ.ά.)

Εντούτοις, το Πεκίνο αρνήθηκε για πολλοστή φορά πως έχει επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές σπάνιων ορυκτών προς την Ιαπωνία ή ότι ενθαρρύνει τις αντι-ιαπωνικές εκδηλώσεις στη χώρα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ