Τρίτη 19 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
Νεκρός μετά τη χτεσινή κακοκαιρία

Εγκληματική η πολιτική που στερεί απ' το λαό έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Ενας 62χρονος συνταξιούχος νεκρός, στο χωριό Ολύμποι, καταστροφές σε καλλιέργειες, πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, αλλά και σοβαρές ζημιές σε μαγαζιά του εμπορικού κέντρου της πρωτεύουσας της Χίου, ήταν τα αποτελέσματα της χτεσινής δυνατής νεροποντής που έπληξε το νησί. Η Χίος κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής πραγματοποίησαν 140 αντλήσεις νερών από κατοικίες, καταστήματα και αποθήκες. Πραγματοποιήθηκαν δέκα απεγκλωβισμοί ατόμων από παγιδευμένα οχήματα. Από την πρώτη στιγμή αντιπροσωπείες της ΝΕ του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» βρέθηκαν στις περιοχές που έχουν πληγεί.

Συγκεκριμένα, δύο βασικοί εμπορικοί δρόμοι της πόλης της Χίου (σ.σ. Απλωταριά και Ροδοκανάκι) μεταβλήθηκαν σε ποτάμι, όταν τα ορμητικά νερά εγκιβωτισμένου ποταμού πέταξαν στον αέρα τα μεταλλικά καπάκια που είναι στο οδόστρωμα. Παράλληλα πλημμύρισαν τα περιβόλια στην περιοχή Κάμπος. Από τις κατολισθήσεις στους δρόμους ήταν δύσκολη η κυκλοφορία των οχημάτων προς τις βόρειες και τις νότιες περιοχές του νησιού, ενώ ξεχείλισαν τα ποτάμια και οι ξεροπόταμοί του.

Συνεργεία της Πυροσβεστικής αποτελούμενα από 35 πυροσβέστες με 15 οχήματα πραγματοποιούσαν απεγκλωβισμούς και αντλήσεις υδάτων, ενώ τις επιχειρήσεις τους συνεπικουρεί και ο Στρατός. Εξάλλου σήμερα δε θα λειτουργήσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Χίο.

Με δήλωσή του στον «Ρ» ο Στρατής Κόρακας, υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημείωσε:

«Οι πρωτοφανείς σε μέγεθος καταστροφές, με την απώλεια μάλιστα μιας ανθρώπινης ζωής και ανυπολόγιστες ζημιές της περιουσίας των κατοίκων της Χίου, δεν είναι "εκ Θεού". Οφείλονται στην παντελή έλλειψη μέριμνας από την πλευρά των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σε ό,τι αφορά τις υποδομές, καθώς και στην ασυδοσία των εργολάβων με μπαζώματα ρευμάτων, κακοτεχνίες, ημιτελή έργα κλπ. με μοναδικό γνώμονα το κέρδος. Είναι γνωστό ότι τέτοια πλήγματα δεν έχουμε μόνο στη Χίο. Ακριβώς για τους ίδιους λόγους, έχουμε στις λαϊκές συνοικίες της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας μας. Καλούμε το λαό της Χίου να βγάλει τα συμπεράσματα του από την εγκληματική πολιτική που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα στον τομέα των υποδομών (στη συγκεκριμένη περίπτωση σοβαρών αντιπλημμυρικών έργων), να τιμωρήσουν τους υπαίτιους με την ψήφο τους και να δυναμώσουν τον αγώνα τους για μια άλλη πολιτική, ριζικά διαφορετική από τη σημερινή, μια πολιτική που θα εξασφαλίζει τη ζωή και τα συμφέροντα του λαού μας. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" δεσμεύεται στον αγώνα αυτό θα είναι μπροστάρης».

Οι συνέπειες της απουσίας μέτρων ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας αναδείχθηκαν και σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για άντληση υδάτων σε Αττική και Μυτιλήνη. Ανεμοστρόβιλος έπληξε το βράδυ της Κυριακής τον Βασιλικό Ζακύνθου, προκαλώντας υλικές ζημιές σε σπίτια, ελαιώνες, ενώ προκάλεσε και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στην περιοχή. Στην Καλαμάτα, ανεμοστρόβιλος άρπαξε τη στέγη του Λιμεναρχείου και την εκσφενδόνισε σε μεγάλη απόσταση, με αποτέλεσμα το κτίριο να γεμίσει νερά. Ο ισχυρός άνεμος ξήλωσε επίσης μία κολόνα της ΔΕΗ και ξερίζωσε δέντρα, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές έξι αυτοκίνητα. Σε Κιλκίς και Ημαθία προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ