Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΙΡΑΝ
Συμφωνίες ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας

TEXEΡANH.--

Την ανάπτυξη των κοινών θαλάσσιων συγκοινωνιών που θα επιτρέψει στη Βενεζουέλα να εξάγει περισσότερα από 500.000 βαρέλια αργού πετρελαίου σε προορισμούς στην Ευρώπη και την Ασία αποτελεί ίσως το πλέον σημαντικό στοιχείο του πακέτου συμφωνιών που υπέγραψαν στην Τεχεράνη ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας έφτασε το βράδυ της Δευτέρας στην Τεχεράνη στο πλαίσιο της δεκαήμερης περιοδείας του σε χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής. Είναι η ένατη επίσκεψη του Προέδρου Τσάβες στο Ιράν ενώ στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, καθώς και η υπογραφή νέων συμφωνιών ενίσχυσης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, συνεργασία που θα αποτελέσει συνέχεια στις 186 συμφωνίες, ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν υπογράψει το Ιράν και η Βενεζουέλα την περασμένη 5ετία.

«Τα ανεξάρτητα κράτη όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα έχουν κατάλληλες δυνατότητες και εάν χρησιμοποιήσουν αυτές τις δυνατότητές τους αυτό θα σημάνει μια σημαντική αύξηση της δύναμής τους απέναντι στον ιμπεριαλισμό», είπε με νόημα ο Τσάβες μετά τη συνάντηση των δύο προέδρων. Ωστόσο, το καθεστώς του Ιράν (που μπορεί να έχει διαφορετικά συμφέροντα από τους ιμπεριαλιστές ή να παζαρεύει καλύτερους όρους) δε σημαίνει ότι πάει κόντρα στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Επίσης, διώκει τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Πρόεδρος Τσάβες στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του θα επισκεφθεί και την ιερή πόλη Κομ, 130 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας Τεχεράνης, για να συναντηθεί με τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ