Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Στο απόσπασμα τα λαϊκά δικαιώματα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Οχι στις περικοπές», «Οχι στις απολύσεις», «Οχι στις αποφάσεις που βλάπτουν τους φτωχούς», έγραφαν τα πανό των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν δίπλα στο κοινοβούλιο, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας που θα ανακοινώσει στο σύνολό του σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στη Βουλή των Κοινοτήτων. Μερικά μέτρα μακρύτερα σε συνεδριακό κέντρο περίπου 2.000 εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων συμμετείχαν σε ημερίδα για την απάντηση των συνδικάτων στα μέτρα λιτότητας, αφού πλέον οι εργαζόμενοι απαιτούν από τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές να κάνουν κάτι.

Το πρόγραμμα λιτότητας θα μειώνει κατά ένα τέταρτο τους προϋπολογισμούς όλων των υπουργείων, με στόχο όπως διακηρύσσεται ... τη χαλιναγώγηση του δημοσιονομικού ελλείμματος μέσα σε μια πενταετία, έλλειμμα που αυτή τη στιγμή ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ. Οπως όλα δείχνουν το μεγαλύτερο θύμα των μέτρων λιτότητας θα είναι είναι η Παιδεία και κυρίως η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ιντιπέντεντ οι δαπάνες στον προϋπολογισμό ανέρχονται σε 50,9 δισεκατομμύρια λίρες γεγονός που μπορεί να σημάνει και μείωση έως 10% καθώς και επιπλέον περικοπές σε όλους τους τομείς, προκειμένου να εξοικονομηθούν τα χρήματα για το επίδομα των 2.5 δισεκατ. λιρών το χρόνο, τα οποία καταβάλλονται στα σχολεία για κάθε μαθητή από ευαίσθητη κοινωνική ομάδα.

Για την Υγεία, ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες ύψους 101.5 δισεκατ. λιρών και σύμφωνα με τους αναλυτές οι περικοπές μπορεί να σηματοδοτήσουν και δραστικές απολύσεις γιατρών και νοσοκόμων ακόμη και το κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων. Θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν δραστικές περικοπές και στην κοινωνική πρόνοια που θα σημάνουν ενδεχομένως την επίθεση στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Σε ανάλογες περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες ίσως εξαναγκαστούν να προχωρήσουν και οι τοπικές διοικήσεις, καθώς αναμένεται σημαντική μείωση στα κονδύλια που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό. Τομείς που ενδέχεται να πληγούν σε τοπικό επίπεδο είναι τα κονδύλια για παροχή στέγασης, αλλά και των προγραμμάτων λαϊκής στέγασης.

Ταυτόχρονα και με βάση όσα διαρρέονται στα ΜΜΕ θα μειωθούν οι δαπάνες στην Αμυνα, όμως σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον η Βρετανία θα παραμείνει «σημαντική στρατιωτική δύναμη» κάτι για το οποίο διαβεβαίωσε και τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δηλαδή δε θα επηρεαστεί η συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Ωστόσο, αναμένονται γύρω στις 25.000 απολύσεις ως το 2015 σε διοικητικό προσωπικό του υπουργείου Αμυνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ