Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
Αγωνιστική κινητοποίηση

Σήμερα από τις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο στην Μπουμπουλίνας

Το μόνο που κράτησε η κυβέρνηση από την πινακίδα είναι η λέξη... «ασπίδα»... των ΜΑΤ όμως!

Eurokinissi

Το μόνο που κράτησε η κυβέρνηση από την πινακίδα είναι η λέξη... «ασπίδα»... των ΜΑΤ όμως!
Αγωνιστικό «ραντεβού» έξω από το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, οι ηθοποιοί και οι εικαστικοί καλλιτέχνες, για την εργασιακή τους αξιοπρέπεια, ενάντια στην αγοραία πολιτιστική πολιτική της κυβέρνησης.

Για τις 10 το πρωί σήμερα μπροστά στην είσοδο του ΥΠΠΟ-Τ στην οδό Μπουμπουλίνας έχουν εξαγγείλει κοινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους τα εξής πρωτοβάθμια Σωματεία: Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, Σύλλογος Εκτακτων Αρχαιολόγων, Πανελλήνιο Σωματείο Εκτακτου Προσωπικού στο ΥΠΠΟ. Οι τελευταίοι, χτες, και στο πλαίσιο των κυλιόμενων κινητοποιήσεών τους μετά και την άγρια επίθεση που δέχθηκαν την περασμένη βδομάδα στην Ακρόπολη, επανήλθαν στον Ιερό Βράχο αποκλείοντας τα ταμεία και αφήνοντας τον κόσμο να περνά ελεύθερα και δωρεάν, ενώ η Αστυνομία εξακολουθεί να προσβάλλει, με την παρουσία της, κάθε σημασία και αξία που αποπνέει ο αρχαιολογικός χώρος, επί μία συνεχόμενη βδομάδα, κατ' εντολή της κυβέρνησης φυσικά.

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στην Ηπειρο, με το Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία Αρτας - Πρέβεζας να συνεχίζει, σήμερα και αύριο, τις 24ωρες, επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις που έχει ξεκινήσει από την αρχή της τρέχουσας βδομάδας.

Οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ-Τ απαιτούν: Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Κάλυψη των χιλιάδων οργανικών κενών με μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αμεση και γενναία χρηματοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Καταβολή των δεδουλευμένων. Σταμάτημα των απολύσεων. Κατάργηση του 24μηνου. Να φύγει η Αστυνομία από την Ακρόπολη. Οχι στις ιδιωτικές εργολαβίες στους αρχαιολογικούς χώρους (φύλαξη, καθαριότητα, μεταφορές αρχαιοτήτων).

Ηθοποιοί, εικαστικοί, μουσικοί

Τη «σκυτάλη» παίρνουν στις 12 μ., πάντα στο ΥΠΠΟ-Τ, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), διαμαρτυρόμενο για τη μείωση των επιχορηγήσεων στο ελεύθερο θέατρο, στα Κρατικά και τα ΔΗΠΕΘΕ και για την υπαγωγή των ηθοποιών στο καθεστώς του ΦΠΑ, και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Το ΣΕΗ επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Καθώς τα θέατρα και τα ΜΜΕ περνούν σε όλο και λιγότερα χέρια και η βιομηχανία του θεάματος έχει αποκτήσει τον έλεγχο, η κατάσταση των εργαζομένων του χώρου είναι δραματική. Οι επιπτώσεις για τον κλάδο μας, και από τους νόμους που ψήφισαν οι 2 τελευταίες κυβερνήσεις, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, είναι οι παρακάτω: Αύξηση του ποσοστού της ανεργίας στα θέατρα και στα ΜΜΕ. Αύξηση του αριθμού ενσήμων από 50 σε 100, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι συνάδελφοί μας σήμερα να μην μπορούν να έχουν περίθαλψη. Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ενταξη στο καθεστώς του ΦΠΑ. Στα Κρατικά και Δημοτικά Θέατρα μειώθηκαν οι αποδοχές κατά 7% και τα επιδόματα κατά 30%. Στο ΚΘΒΕ εστάλη πρόσφατα νέα εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που ορίζει επιπλέον μείωση 30%, η οποία ουσιαστικά οδηγεί στη διακοπή λειτουργίας του θεάτρου. Οι διαθέσεις και οι εξαγγελίες των κυβερνώντων δείχνουν ξεκάθαρα τι θα ακολουθήσει. Ο κλάδος πρέπει να αντιδράσει άμεσα και μαζικά».

Το ΣΕΗ καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση την 1η του Νοέμβρη, στο θέατρο Βεάκη, στις 19.00.

Οι εικαστικοί απαιτούν την επαρκή χρηματοδότηση των φορέων που παράγουν πολιτισμό, των δημιουργών, των ανθρώπων της Τέχνης.

Πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιούν σήμερα ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, η Πανελλήνια Ενωση Μουσικών ΟΤΑ και ο Σύλλογος Καθηγητών Ωδείων Αναγνωρισμένων, απαιτώντας: Αμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με σταθερή και πλήρη απασχόληση. Καμία απόλυση συμβασιούχου μουσικού σε πάσης φύσεως Μουσικά Σύνολα και Ωδεία. Αμεση κατάταξη των μουσικών - επιτυχόντων σε διαγωνισμούς. Η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 11.30 π.μ. στα Γραφεία του ΠΜΣ (Σαπφούς 10).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ