Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
«Πυρηνικές» συζητήσεις και πιέσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τη δυσφορία της ιρανικής ηγεσίας για το ότι δεν έχει ακόμη οριστεί σαφώς ο κατάλογος των ζητημάτων που θα συζητηθούν κατά την προγραμματιζόμενη για τα τέλη Νοέμβρη νέα συνάντηση ανάμεσα στις αντιπροσωπείες του Ιράν και της ομάδας των «6» (των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας), εξέφρασε χτες ο επίσημος Ιρανός διαπραγματευτής. Ο Σαγιάντ Τζαλίλι υποστήριξε ότι η Τεχεράνη έχει αποσαφηνίσει ότι είναι πρόθυμη για συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα αλλά εφόσον η ατζέντα τους είναι, εκ των προτέρων, σαφώς καθορισμένη.

Τελική ημερομηνία για την επανάληψη των επαφών αυτών δεν έχει ανακοινωθεί αν και το πιθανότερο, σύμφωνα με διαρροές, είναι η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοέμβρη στη Βιέννη. Κατά πολλούς αναλυτές, ακριβώς με αυτή τη συνάντηση σχετίζεται και η αιφνιδιαστική χτεσινή ανακοίνωση της ιρανικής Γενικής Εισαγγελίας ότι τελικά, μετά από περίπου ενάμιση χρόνο ...έρευνας, θα παραπεμφθούν σε δίκη με την κατηγορία της κατασκοπίας οι τρεις Αμερικανοί ορειβάτες που είχαν συλληφθεί σε ιρανικό έδαφος, και διατείνονται ότι διέσχισαν κατά λάθος τα σύνορα του Ιρακινού Κουρδιστάν με το Ιράν. Η υπόθεση αυτή είναι εμφανές εδώ και καιρό ότι γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθεί ως μέσο πίεσης προς την Ουάσιγκτον.

Οι δύο νεαροί Αμερικανοί κρατούνται στο Ιράν και η κοπέλα, η Σάρα Σράουντ, αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση μισού εκατομμυρίου δολαρίων, πριν περίπου ένα μήνα, για λόγους υγείας, αλλά ζητάται να επιστρέψει για τη δίκη, κάτι που δε μοιάζει πιθανό. Την άμεση απελευθέρωσή τους ζήτησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι τίποτε δε στοιχειοθετεί την παραπομπή τους. Οι δε οικογένειές τους επανέλαβαν ότι είχαν θετικές διαβεβαιώσεις ως προς την απελευθέρωσή τους από τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ