Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΥΠΟΘΕΣΗ 33 ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ
Η εταιρεία δεν τους επέτρεψε να βγουν έγκαιρα!

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Η εγκληματική πολιτική της εταιρείας του ορυχείου - κάτεργου του San Esteban και οι διαχρονικές ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων σε μεγάλο βαθμό έχουν αποκαλυφθεί, εντούτοις μια ακόμη πτυχή της περιπέτειας των 33 εγκλωβισμένων μεταλλωρύχων έρχεται στο φως. Οι μεταλλωρύχοι είχαν ζητήσει να βγουν από το ορυχείο τρεις ώρες πριν τον εγκλωβισμό τους στις 5 Αυγούστου του 2010, καθώς άκουγαν ασυνήθιστους θορύβους, αλλά οι υπεύθυνοι της εταιρείας τους το αρνήθηκαν, προκειμένου να μη διακοπεί η χρυσοφόρα εξόρυξη, που τους απόφερε τεράστια κέρδη. Ετσι οι 33 εργάτες, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα 700 μέτρα στα έγκατα της γης για 69 μέρες μέχρι τη διάσωσή τους. Θυμίζουμε ότι στο ορυχείο - κάτεργο δεν υπήρχαν στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας, ούτε και η υποχρεωτική σκάλα στον αγωγό εξαερισμού.

Την καταγγελία της άρνησης της εταιρείας έκανε ο βουλευτής Κάρλος Βίλχες, της Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Ενωσης-UDI δηλώνοντας ότι πρόκειται για τη μαρτυρία ενός εκ των μεταλλωρύχων που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο του Κοπιαπό. «Μου ανέφερε ότι άρχισαν να ακούν δυνατούς θορύβους στις 11:00. Ζήτησαν να βγουν έξω αλλά δεν τους έδωσαν την άδεια» δήλωσε ο Βίλχες σύμφωνα με την εφημερίδα La Tercera.

Κατά τα άλλα, τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πλέον επικεντρωθεί στην προσωπική ζωή των 33 μεταλλωρύχων που διασώθηκαν την προηγούμενη βδομάδα από το ορυχείο του Σαν Χοσέ , οι οποίοι εξακολουθούν να είναι το προτιμητέο και πλέον κερδοφόρο «κρέας» στις μηχανές των ΜΜΕ. Ετσι μεγιστάνας των ορυχείων της Χιλής προβάλλεται να προσφέρει δώρα χρηματικά και μηχανές στους εργάτες, δείπνα και δήθεν φροντίδα για τα παιδιά τους σε μια προσπάθεια να το παίξει ...υπεύθυνος εργοδότης και κοντά στους εργάτες.

  • Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης των δύο μεταλλωρύχων σε χρυσωρυχείο της εταιρείας MINESADCO στο Εκουαδόρ. Οι μεταλλωρύχοι εγκλωβίστηκαν όταν κατέρρευσε στοά, ενώ δύο συνάδελφοί τους έχασαν τη ζωή τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ