Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «FAST TRACK»
Στόχος να βρουν διέξοδο σωρευμένα κεφάλαια

Στον απόηχο της συζήτησης για τον Αστακό, ο υπουργός Επενδύσεων κατέθεσε χτες νέες «χρυσοφόρες» τροπολογίες στο προωθούμενο νομοσχέδιο

Στις «διαφωνίες» μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών επιχείρησε η κυβέρνηση να αποδώσει και χτες την ακύρωση της επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τον πόλεμο που ξέσπασε ανάμεσα στα ντόπια και ξένα μονοπώλια για το μοίρασμα της πίτας στον ενεργειακό τομέα.

«Το κράτος έκανε με το παραπάνω αυτό που έπρεπε να κάνει, από εκεί και πέρα οι εταιρείες έχουν τα εσωτερικά τους, τα ρίσκα τους και ακολουθούν το δρόμο που θέλουν», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να «εξωραΐσει» τους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς που πυροδοτούνται από την πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και του ενεργειακού πλούτου της χώρας.

Στο ίδιο πνεύμα, πρόσθεσε ότι «υπάρχει μέλλον στη συνεργασία με το Κατάρ» και ότι δεν υπάρχουν ευθύνες «και διαφωνίες μεταξύ υπουργών» για την ακύρωση της συμφωνίας. Σήμερα θα συνεδριάσει η επιτροπή Ελλάδας - Κατάρ για τις επενδύσεις των 5 δισ. ευρώ, με βασικό στόχο την τσιμεντοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Προς επίρρωση των προθέσεων της κυβέρνησης να ενισχύσει χωρίς διακρίσεις όλες τις μερίδες του κεφαλαίου, ο αρμόδιος υπουργός προχώρησε χτες σε συμπληρωματικές διατάξεις σε ό,τι αφορά το νόμο του «Φαστ Τρακ», ενσωματώνοντας πολλές από τις αξιώσεις που διατύπωσε προχτές ο ΣΕΒ. Με τις προσθήκες:

  • Παρέχεται η δυνατότητα μέχρι και για πλήρη απαλλαγή των επενδυτών από κάθε είδους φορολογικές υποχρεώσεις. Προβλέπονται κίνητρα «παγιοποίησης του φορολογικού καθεστώτος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος με ειδικό τρόπο, η διενέργεια αφορολόγητων αποθεματικών» κ.ά. Ετσι, κατά την κρίση της κυβέρνησης, μπορεί να δοθεί μέχρι και πλήρης φοροαπαλλαγή, καθώς και άλλα προνόμια.
  • Ως θέσεις εργασίας για την υπαγωγή στο «φαστ τρακ» θεωρούνται και οι «μόνιμες θέσεις εποχιακής απασχόλησης που εξυπηρετούν σταθερά επαναλαμβανόμενες εποχιακές ανάγκες». Πρόκειται για ωμή πριμοδότηση της εποχικής, βλέπε μερικής, απασχόλησης.
  • Για τις λεγόμενες «στρατηγικές επενδύσεις» δε χρειάζεται καν η προκήρυξη διαγωνισμών. Θα μπορούν να προχωρήσουν με «διακρατικές συμφωνίες» αντίστοιχες δηλαδή με αυτές των μεγαλοεπιχειρηματιών από το Κατάρ.
  • Στα εντασσόμενα επενδυτικά πλάνα μπαίνουν η περιβαλλοντική προστασία, η παιδεία, η έρευνα και τεχνολογία, δηλαδή κρίσιμοι και νευραλγικοί τομείς που υπόσχονται κερδοφόρο διέξοδο σε υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ