Σάββατο 23 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το περιβάλλον επηρεάζει τις καρδιοπάθειες

Παρά τις μεγάλες προόδους της επιστήμης και την ανακάλυψη πολλών και καλών φαρμάκων, εντούτοις τα καρδιαγγειακά νοσήματα εξακολουθούν να είναι απ' τις κυριότερες αιτίες θανάτου και στερούν τη ζωή σε 17,1 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι το περιβάλλον επηρεάζει διεγείροντας με διαφορετικό τρόπο τα γονίδια κάθε ανθρώπου και γι' αυτό λένε πως οι καρδιοπάθειες, παρά τα επιστημονικά εργαλεία, θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Μάλιστα, οι επιστήμονες επανέρχονται στην αριστοτελική προσέγγιση της ιατρικής, που πρέσβευε ότι κάθε άρρωστος είναι διαφορετικός απ' τον προηγούμενο και κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η επιστήμη βαδίζει στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση της αρρώστιας.

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το ετήσιο καρδιολογικό συνέδριο που έγινε στην Αθήνα. Ειδικότερα η καρδιακή ανεπάρκεια - ένα απ' τα καρδιακά νοσήματα - ευθύνεται για το 5% των εισαγωγών στα νοσοκομεία και για το 2% των εθνικών δαπανών για την υγεία. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 2-3% του πληθυσμού, αλλά είναι σημαντικά υψηλότερος στους ηλικιωμένους, καθώς στα άτομα των 70 ετών και πάνω φτάνει σε ποσοστό 10-20%. «Η πρόληψη των καρδιοπαθειών αποτελεί και την πλέον αποτελεσματική ασπίδα προστασίας του πληθυσμού», τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ