Κυριακή 24 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Ετοιμα και τα «πακέτα» για το 2011

Στις 18 του Νοέμβρη καταθέτουν το νέο προϋπολογισμό μαζί με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Στις 15 του Νοέμβρη έρχονται τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τις νέες «επικαιροποιήσεις»

Με λεκτικές ακροβασίες τα κυβερνητικά επιτελεία επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν για να τσουβαλιάσουν στις κάλπες της πλουτοκρατίας τις λαϊκές ψήφους. Το απόλυτα όσο και χοντροκομμένο ψέμα τους είναι ότι δε θα προχωρήσουν σε νέα μέτρα, τάχα ότι θα αρκεστούν σε αυτά που φόρτωσαν στο λαό μέσα στο 2010. Από την άλλη και προς άρση κάθε πιθανής παρερμηνείας και παρεξήγησής τους από την πλουτοκρατία, τονίζουν πως θα εφαρμόσουν κατά γράμμα τις συμφωνίες τους, γιατί, λένε, έτσι διασφαλίζουν το μέλλον της χώρας...

Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να βρει έστω και την παραμικρή θέση στις λαϊκές συνειδήσεις, πολύ περισσότερο γιατί τώρα υπάρχει και η δυνατότητα διόρθωσης της ψήφου που, χωρίς τέτοια πρόθεση, αφαίρεσε δύναμη από το λαό, για να ενισχύσει την απάνθρωπη πολιτική που ξετυλίγουν σήμερα. Οι λεκτικές ακροβασίες των κομμάτων της πλουτοκρατίας μπροστά στην κάλπη στήνονται κατά τρόπο που να εξυπηρετούν το συνολικό σχεδιασμό τους γι' αυτές τις εκλογές, όπως με τη μεγάλη διασπορά πρωτοκλασάτων στελεχών τους από ψηφοδέλτιο σε ψηφοδέλτιο, σε «συνεργασίες», τάχα «τοπικού χαρακτήρα», αλλά στην πραγματικότητα με κεντρικό πολιτικό «κομπρεμί» με στόχο να μανουβράρουν τις λαϊκές αντιδράσεις, προκειμένου στη συνέχεια να διευκολυνθούν σε όλα όσα ήδη έχουν ετοιμάσει.

Στις 18 του Νοέμβρη, δηλαδή αμέσως μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, κατατίθεται, για το θεαθήναι, στη Βουλή ο οριστικός κρατικός προϋπολογισμός τους με τα νέα πακέτα του 2011. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 15 του Νοέμβρη, με ολόφρεσκη τη λαϊκή ψήφο, έρχονται για νέες διαβουλεύσεις και «επικαιροποιήσεις» τα κλιμάκια της τρόικας, που όλως τυχαίως, με βάση τον αρχικό προγραμματισμό τους, ήταν να έρθουν στα μέσα του Οκτώβρη, πριν από τις εκλογές...

Τα νέα πακέτα

Ο βασικός μπούσουλας είναι απόλυτα δεδομένος. Καταγράφεται τόσο στο προσχέδιο προϋπολογισμού όσο και στο μνημόνιό τους. Συγκεκριμένα, τα νέα πακέτα του 2011 (περικοπές δαπανών - νέοι φόροι) έχουν τριπλάσια ένταση και αντιλαϊκή ορμή από αυτά που άφησαν παρακαταθήκη από το 2010. Τα φετινά πακέτα - δύο στη σειρά αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, μειώσεις μισθών-συντάξεων, κατάργηση δώρων-επιδομάτων άδειας κ.ο.κ. - θα τους αποδώσουν για το 2011 2,5 δισ. ευρώ. Πάνω σε αυτά έρχονται να προσθέσουν τα φρέσκα μέτρα του 2011 που έχουν αφετηρία στα 7 δισ. ευρώ! Νέα και παλαιότερα πακέτα «δημοσιονομικής προσαρμογής» για τη διετία 2010 - 2011 φτάνουν στα 9,5 δισ. ευρώ.

Με απόλυτα δεδομένα τα παραπάνω έρχονται να «εξειδικεύσουν» την αντιλαϊκή πολιτική και με τα παρακάτω:

  • ΦΠΑ: Απόλυτα δεδομένη είναι η παραπέρα αφαίμαξη με πρόσθετα 1 δισ. ευρώ το χρόνο, σε συνέχεια των επίσης τρανταχτών ανατιμήσεων του 2010 (1 δισ. ευρώ). Τα πρόσθετα χαράτσια σωρεύονται το ένα πάνω στο άλλο με τη σούμα για το 2011 να φτάνει σε 2 δισ. ευρώ. Από την 1η του Γενάρη μπαίνουν σε εφαρμογή το «επικαιροποιημένο» σχέδιο φορο-ληστείας, οι νέες τρανταχτές ανατιμήσεις στους συντελεστές. Στις προβλέψεις τους είναι οι μαζικές μετατάξεις των εμπορευμάτων πρώτης καθημερινής ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, τιμολόγια πρώην ΔΕΚΟ κ.ά.) από το λεγόμενο χαμηλό συντελεστή (σήμερα 11%) στο 13% και βάλε, μέχρι και το 23%. Να θυμίσουμε ότι για φέτος με δύο στη σειρά ανατιμήσεις οι συντελεστές εκτινάχθηκαν από 9% σε 11% και από το 19% στο 23%.
  • Πετρέλαιο θέρμανσης: Απόλυτα δεδομένη είναι και η εξομοίωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτόν του κίνησης και μοναδικό προς διευθέτηση θέμα είναι ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου (από 1η Γενάρη ή από το φθινόπωρο του 2011). Σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο υπολογίζουν τους πρόσθετους φόρους που θα μπάζουν στα ταμεία τους. Για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας και απόλυτης μιζέριας που παράγει η πολιτική τους, καμουφλάρονται πίσω από τα ψίχουλα των «επιστροφών» σε ελάχιστους που θα ορίσουν ως «δικαιούχους».
  • «Καλλικράτης» - πρώην ΔΕΚΟ: Η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» σημαίνει παραπέρα καρατόμηση δαπανών για ακόμη 500 εκατ. ευρώ το χρόνο. Μαζικά λουκέτα ή συγχωνεύσεις ετοιμάζουν για όλες τις πρώην ΔΕΚΟ, με τα «φιλέτα» να τα ετοιμάζουν για «πεσκέσι» σε λεγόμενους επενδυτές και μάλιστα ξεχρεωμένα, αφού προηγουμένως θα έχουν φορτώσει τα βάρη στον κρατικό προϋπολογισμό. Στη βάση αυτών των σχεδιασμών μαζί με την παραπέρα καρατόμηση μισθών ετοιμάζουν και μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Το πάγωμα των προσλήψεων και στο στενό δημόσιο τομέα είναι ο κανόνας της πολιτικής τους και για το 2011. Τα νέα πακέτα θα ποσοτικοποιηθούν με την κατάθεση του προϋπολογισμού.
  • Φτωχολόγιο στο δημόσιο: Με το «καλημέρα» και πριν καν μπει σε εφαρμογή κόβονται 100 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία της λεγόμενης Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Για τη συνέχεια έχουν βάλει τον πήχη στην παραπέρα καρατόμηση «επιδομάτων» μέσω της εφαρμογής του «ενιαίου μισθολογίου». Από τις περικοπές μισθών - συντάξεων κλπ. που ήδη έχουν ξεκινήσει περιμένουν εξοικονομήσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ!
  • «Αντικειμενικές αξίες»: Με βασικό άξονα τη σταδιακή κατάργηση των αντικειμενικών τιμών και την υπερφορολόγηση στη βάση των εμπορικών τιμών συμπαρασύρουν πολύ πάνω και τα άλλα συνακόλουθα χαράτσια, όπως το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που πληρώνεται και από τους ενοικιαστές μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ, το ΕΤΑΚ, τα «τεκμήρια φορολόγησης» στη μικρή περιουσία που έχουν μπει σε εφαρμογή από φέτος κ.ά. Πολλαπλάσιους φόρους θα πληρώνουν οι αγοραστές (φόροι μεταβίβασης), όπως επίσης για γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές. Το πρόσθετο πακέτο και μόνο από τις αναπροσαρμογές των αντικειμενικών τιμών προβλέπεται στα 270 εκατ. ευρώ.
  • Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, πέρα από τα γενικά, που αφορούν στο σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, ενεργοποιούν και τα λεγόμενα «αντικειμενικά κριτήρια» ξέχωρα από τα χαράτσια της «περαίωσης» που τρέχουν από φέτος.
  • Διάφορα χαράτσια: Το ξεζούμισμα έχει και συνέχεια από κάθε είδους «πηγές» και τρόπους. Συγκεκριμένα, από «πράσινα τέλη»: 300 εκατ. ευρώ, τέλη για ημιυπαίθριους: 600 εκατ. ευρώ, αυθαίρετη δόμηση: 500 εκατ. ευρώ, κ.ά. Κάθε πιθανή αστοχία, απόκλιση από τον εφιάλτη, συνεπάγεται τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων «ισοδύναμου αποτελέσματος».
  • Ειδικοί φόροι κατανάλωσης: Μέχρι νεωτέρας θα σωρεύονται και οι ειδικοί φόροι που μπήκαν σε εφαρμογή από το 2010 και που για την ερχόμενη χρονιά θα πιάσουν ολόκληρο το 12μηνο. Τα αυξημένα χαράτσια (2011) (καύσιμα, τσιγάρα, αλκοολούχα) φτάνουν στα 600 εκατ. ευρώ. Για το 2012 θέλουν να βάλουν ειδικό φόρο κατανάλωσης και πάνω στα «μη αλκοολούχα ποτά», δηλαδή ακόμη και στις λεμονοπορτοκαλάδες για πρόσθετα 300 εκατ. ευρώ το χρόνο.
  • Στην αντίπερα όχθη και για την ελάφρυνση της πλουτοκρατίας προχωρούν από 1η Γενάρη σε μείωση της φορολογίας των επιχειρηματιών κατά 4 ακόμη μονάδες (20% από 24%), ενώ αντίστοιχη προκλητική ρύθμιση ετοιμάζουν και για τα διανεμόμενα κέρδη τους.
  • Τα ακόμη χειρότερα έχουν προγραμματίσει να ξεδιπλώσουν από το 2012, αλλά σε περίπτωση όποιας αστοχίας δηλώνουν έτοιμοι να τα βάλουν μπροστά από το 2011. Το συγκεκριμένο πακέτο, για απόλυτα ευνόητους λόγους, βάφτισαν «μη κατονομαζόμενα μέτρα» του μνημονίου, που, όμως, τα έχουν ποσοτικοποιήσει στο αστρονομικό ύψος των 11 δισ. ευρώ!

Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ