Κυριακή 31 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ
Θυσία στο βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων

Σε «φιλέτο» για την άσκηση ποικίλων κερδοφόρων δραστηριοτήτων του μεγάλου κεφαλαίου έχει αρχίσει ήδη να μετατρέπεται η παραλιακή ζώνη από το Φάληρο έως την Αγία Μαρίνα Κορωπίου, αντί να αποτελεί πηγή ανάσας για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, πύλη για την ελεύθερη πρόσβασή τους στη θάλασσα και να αξιοποιηθεί για τη διασφάλιση των αναγκαίων υποδομών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων. Στην κυριολεξία η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τεμαχίζουν το παραλιακό αυτό μέτωπο και το παραδίδουν σε επιχειρηματικούς ομίλους για να εφαρμόσουν τις χρυσοφόρες επενδύσεις τους.

Κορυφαίο γεγονός σ' αυτό το ξεπούλημα σίγουρα αποτελεί η πρόθεση για εμπορευματοποίηση της έκτασης των 5.500 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού σε ντόπιους ή Αραβες επιχειρηματίες, για να φτιάξουν εκεί ένα νέο «Λας Βέγκας». Ωστόσο, η εμπορευματοποίηση της περιοχής έχει ήδη ξεκινήσει. Ειδικότερα:

  • Η παραλία του Αγίου Κοσμά έχει παραχωρηθεί από το 2007 σε ιδιωτικό επιχειρηματικό όμιλο, ο οποίος μπορεί να φτιάξει εκεί μαρίνα, διάφορα εμπορικά κέντρα και ξενοδοχείο πέντε αστέρων, φορτώνοντας την παραλία με 60.000 τετραγωνικά μέτρα μπετόν. Προς το παρόν, η επένδυση δεν προχωρά, καθώς εκκρεμούν δικαστικές προσφυγές.
  • Οι εγκαταστάσεις του μπιτς βόλεϊ στο Φάληρο, μαζί με μια έκταση 130 στρεμμάτων, έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες επιχειρηματίες από το 2007, προκειμένου να γίνει εκεί ο ...«Λυκαβηττός της παραλίας». Εκκρεμεί η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
  • Οι εγκαταστάσεις του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο, μαζί με την περιβάλλουσα έκταση των 160 στρεμμάτων προβλέπεται σύντομα να βγει «στο σφυρί», για να διαμορφωθεί σε συνεδριακό κέντρο.
  • Η έκταση του παλιού Ιπποδρόμου Φαλήρου έχει παραχωρηθεί στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», για να κατασκευαστούν η νέα Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη.
  • Η Ολυμπιακή εγκατάσταση του Σλάλομ που βρίσκεται στην έκταση του πρώην αεροδρομίου έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες για να κατασκευάσουν υδροπάρκο.
  • Η έκταση 250 στρεμμάτων στην παραλία Μοσχάτου προβλέπεται να παραχωρηθεί και αυτή σε ιδιώτες, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων.


Eurokinissi

Στο μεταξύ, άλλοι φορείς, όπως η «Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων», με τις ευλογίες της κυβέρνησης, σχεδιάζουν την εμπορευματοποίηση και την παραχώρηση σε ιδιωτικούς ομίλους και άλλων δημοσίων εκτάσεων, όπως αυτές των 1.600 στρεμμάτων στην Ανάβυσσο, του δημόσιου κτήματος 246 στρεμμάτων στη Λομπάρδα Κορωπίου, της έκτασης των 65 στρεμμάτων του πρώην Κάμπινγκ της Βούλας κ.ά.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταδικάζει και καταγγέλλει τη νέα αυτή αντιλαϊκή επέλαση της κυβέρνησης σε βάρος της ποιότητας της ζωής των εργαζομένων στο Λεκανοπέδιο, όπως τόνισε σε πρόσφατη εκδήλωση ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απορρίπτει κάθε απόπειρα εμπορευματοποίησης οποιουδήποτε τμήματος της περιοχής του Ελληνικού και απαιτεί να ακυρωθούν όλες οι συμβάσεις παραχώρησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Απαιτεί την ανάπτυξη ενός υπερτοπικού πόλου πρασίνου με τη δημιουργία ενός μεγάλου πολυθεματικού πάρκου στην περιοχή του Ελληνικού, που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, με δαπάνες κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας από το κράτος. Στο πάρκο θα ενταχθούν όλες οι υπάρχουσες αθλητικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις, προκειμένου να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού και της νεολαίας με αποκλειστικά ελεύθερη και δωρεάν χρήση. Και αυτό ασφαλώς πρέπει να αποτελέσει ένα ακόμη κριτήριο ψήφου για τις προσεχείς εκλογές.


Eurokinissi


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ