Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Τα πρώτα θύματα του μη εμπλουτισμένου ουρανίου;

ΡΩΜΗ.-

Εκατοντάδες τόνους βομβών ξέρναγαν για μήνες τα γεράκια του ΝΑΤΟ πάνω από τη Γιουγκοσλαβία. Οσοι μιλούσαν τότε για τον «ύπουλο» θάνατο που έσπερναν τα βομβαρδιστικά που έφεραν οι οβίδες με μη εμπλουτισμένο ουράνιο, ήταν «εκτός γραμμής και φυσικά πραγματικότητας» μπροστά τον ακήρυχτο πόλεμο για τα... «ανθρώπινα δικαιώματα».

Οι μάντεις «κακών», όμως, επαληθεύτηκαν για άλλη μια φορά, αφού ήδη στην Ιταλία έχει προκληθεί απίστευτος τρόμος μετά σάλου συνοδευόμενου, μετά την προχτεσινή αποκάλυψη ότι ο ύποπτος θάνατος επτά Ιταλών στρατιωτικών συνδέεται άμεσα με τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς, καθώς προσβλήθηκαν από λευχαιμία, αφού υπηρέτησαν στα Βαλκάνια...

Το θέμα έχει ευλόγως προκαλέσει σάλο και είναι ειρωνεία ότι τα πρώτα θύματα είναι από χώρα που ήταν επιτιθέμενη! Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο οργανισμό «Παρατηρητήριο για την Προστασία των Ενόπλων Δυνάμεων», 7 Ιταλοί στρατιωτικοί πέθαναν και περίπου δώδεκα άλλοι αρρώστησαν, αφού εκτέθηκαν στην ακτινοβολία που αποδεσμεύτηκε από το μη εμπλουτισμένο ουράνιο. Μεταξύ των στρατιωτικών αυτών, βρίσκονταν μηχανικοί επιφορτισμένοι με τη συντήρηση των ελικοπτέρων που είχαν ρίξει οβίδες με μη εμπλουτισμένο ουράνιο και είχαν ως ορμητήριο βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ιταλία. Επίσης, ύποπτη θεωρείται και η εμφάνιση καρκίνου και σε άλλους στρατιώτες που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια.

Ο αρμόδιος υπουργός Αμυνας της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, αν και αρνείται την άμεση αυτή σχέση μεταξύ των θανάτων και του μη εμπλουτισμένου ουρανίου, διέταξε ήδη την ίδρυση μιας «επιτροπής επιστημονικής έρευνας», για να διευκρινίσει αν ο θάνατός τους συνδέεται με τη χρήση μη εμπλουτισμένου ουρανίου στη Βοσνία και το Κόσσοβο, ενώ απευθύνθηκε και σε κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με το θέμα.

Πάντως επισήμως, ο Ματαρέλα μέχρι στιγμής απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς ως «μη ρεαλιστικούς»... Αναλόγως και ο Ιταλός διοικητής της KFOR Κάρλο Καμπιγκιόσου διαψεύδει σθεναρά ότι υπάρχει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ των υπόπτων θανάτων των Ιταλών στρατιωτικών και της χρήσης οβίδων με μη εμπλουτισμένο ουράνιο.

Ωστόσο, ο Ιταλός υφυπουργός Περιβάλλοντος Βαλέριο Καλζολάιο έχει υποστηρίξει ότι οι καρκινογόνες και τοξικές συνέπειες της ουσίας αυτής θα μπορούν να διευκρινιστούν μόνον μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ενώ την ίδια στιγμή δικαστές στο Κάλιαρι, πρωτεύουσας της Σαρδηνίας όπου και η έδρα των στρατιωτικών, έδωσαν εντολή για την εκταφή της σορού ενός εκ των δυο στρατιωτών, του 24χρονου αξιωματικού Σαλβατόρε Βάτσα, ο οποίος είχε υπηρετήσει στη Βοσνία μεταξύ του Νοεμβρίου του 1998 και του Απριλίου του 1999 και ο οποίος πέθανε από λευχαιμία το Σεπτέμβριο του 1999.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον παραδέχτηκε το φετινό Μάρτιο ότι οι συμμαχικές δυνάμεις έριξαν πράγματι 31.000 οβίδες που περιείχαν μη εμπλουτισμένο ουράνιο στη διάρκεια του πολέμου του Κοσσόβου το 1999. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ δεν έχει επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι οβίδες με μη εμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν επίσης στη Βοσνία, ενώ αμερικανικές πηγές δεν έχουν μέχρι στιγμής διαψεύσει ότι χρησιμοποιήθηκε μη εμπλουτισμένο ουράνιο στους πυραύλους Τόμαχοκ που ερρίφθησαν στη Βοσνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ