Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
«ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ»
Εκκληση για επείγουσα βοήθεια στην Παλαιστίνη

Εκκληση για επείγουσα βοήθεια απευθύνουν στην ελληνική κοινωνία οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» Ελλάδας για τον πληθυσμό της Παλαιστίνης που αντιμετωπίζει μια διπλή απειλή: Τις σφαίρες ενός κατοχικού στρατού και την οριστική διάλυση του υποτυπώδους υγειονομικού συστήματος, που με κόπο είχε στήσει τα τελευταία χρόνια. Από τις 29 Σεπτεμβρίου, όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι της Οργάνωσης στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη και 8.000 τραυματίστηκαν. Οι νεκροί, δηλαδή, μέχρι τώρα είναι περισσότεροι απ' ό,τι σε όλο το πρώτο έτος της ιστορικής Ιντιφάντα του 1987-1993. Περίπου 600 άνθρωποι τραυματίζονται κάθε βδομάδα και το 20% αυτών θα ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους με μόνιμη αναπηρία. Η χρήση πραγματικών πυρών από τις ισραηλινές δυνάμεις αυξάνει τα σοβαρά τραύματα, κυρίως στο λαιμό, στο θώρακα και το κεφάλι.

Εκρηκτική, όμως, είναι η κατάσταση στην Παλαιστίνη, εξαιτίας και της μεγάλης ανεργίας που επικρατεί. Οι 35.000 Παλαιστίνιοι εργάτες της Γάζας είναι αποκλεισμένοι από τις δουλιές τους στο ισραηλινό έδαφος. Η έλλειψη ελεύθερης μετακίνησης εκτός των 340 χιλ. της Γάζας (μόνο 18% έχουν άδεια εισόδου στο Ισραήλ), η έλλειψη εργασίας που φτάνει το 60%, η έλλειψη υποδομής και μέλλοντος δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοινωνικό περιβάλλον.

Ο οικονομικός αποκλεισμός που έχει επιβληθεί έχει επιφέρει μια άνευ προηγουμένου αύξηση της ανεργίας, που κυμαίνεται, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Τράπεζας, σε πάνω από 42% στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 23% του πληθυσμού που ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας έφτασε το 29%, μετά το ξέσπασμα της κρίσης και θα ξεπεράσει το 40% τον επόμενο χρόνο, αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός.

Η διαμετακόμιση των ασθενών είναι, επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, εξαιτίας των πολλαπλών σημείων ελέγχου από τις ισραηλινές δυνάμεις εντός των παλαιστινιακών εδαφών, ενώ και τα ασθενοφόρα δέχονται πυρά, με αποτέλεσμα 63 άνθρωποι, όλοι τους ιατρικό προσωπικό ασθενοφόρων, να έχουν τραυματιστεί σοβαρά και ένας οδηγός ασθενοφόρου να χάσει τη ζωή του. Αξιοσημείωτο είναι πως στα παλαιστινιακά εδάφη υπάρχουν μόνο 57 ασθενοφόρα, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για το Ισραήλ είναι 650.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ