Τρίτη 26 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ» ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Κίνητρα στο κεφάλαιο να απομυζήσει λαούς και φυσικό πλούτο

Απροκάλυπτες δεσμεύσεις Παπανδρέου έναντι επίδοξων επενδυτών

Το μεγάλο, «στημένο» παιχνίδι οικονομικής εκμετάλλευσης των λαών και του φυσικού πλούτου των χωρών της Μεσογείου παίρνει σταδιακά «σάρκα και οστά». Εμφαση στην πολιτική παροχής κινήτρων προς το μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου να «δεχτεί» να κάνει «πράσινες» μπίζνες στην περιοχή, έδωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας σε Συνέδριο για τις πράσινες επενδύσεις στη Μεσόγειο, μπροστά σε κοινό επιχειρηματιών. Στα χέρια του είχε την πολιτική συμφωνία των χωρών της Μεσογείου για στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, η οποία καταλήχθηκε μια μέρα πριν στην Αθήνα. Με «προπέτασμα καπνού» τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και την εκτιμώμενη ενεργειακή ένδεια της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, το μεγάλο κεφάλαιο καλείται να παρέμβει ως σωτήρας, αφού προηγουμένως ήταν αυτό που απαίτησε και επέβαλε τις πολιτικές που δικαιολογούν και νομιμοποιούν την εμπλοκή του.

Ο Γ. Παπανδρέου ήταν σαφής, λέγοντας ότι «δημιουργούμε το κατάλληλο πλαίσιο πολιτικού σχεδιασμού, για να βοηθήσουμε με κίνητρα και να μειώσουμε τον επενδυτικό κίνδυνο στην περιοχή αυτή». Κι αυτό γίνεται επειδή, όπως είπε, «θέλουμε ο ιδιωτικός τομέας να επωφεληθεί από τις νέες ευκαιρίες», ζητώντας του να αναλάβει «ηγετικό ρόλο» και να αποτελέσει «ζωτικό εταίρο» στην προσπάθεια εξερεύνησης καινοτόμων μηχανισμών χρηματοδότησης μετατροπής των πράσινων πολιτικών σε μετρήσιμες επενδύσεις. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα «ότι η Μεσογειακή Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή θα κινητοποιήσει διεθνείς επενδυτές, για να υποστηρίξουν τα σχέδια πράσινης ανάπτυξης σε όλες τις χώρες - εταίρους». Ο υποτιθέμενος στόχος της πολιτικής, που καλεί το μεγάλο κεφάλαιο να επέμβει με το αζημίωτο, είναι η υλοποίηση ενός «διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης», αυτό της «πράσινης ανάπτυξης» που θα διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση. Εκτίμησε μάλιστα ότι στην Ελλάδα αναμένονται «πράσινες» επενδύσεις ύψους 45 δισ. ευρώ έως το 2015!!! Η αναφορά του πρωθυπουργού στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στην οποία «καθοριστικό ρόλο» μπορούν να έχουν οι Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, ανέδειξε και πάλι τις καταστροφικές για τα λαϊκά συμφέροντα συνέπειες μιας πολιτικής που παραδίδει στους ιδιώτες τον έλεγχο του ενεργειακού τομέα για να κερδοσκοπήσουν ασύστολα μέσω και της πλασματικής αύξησης του κόστους παραγωγής.

Πίσω από αυτές τις τεχνητές ανάγκες και αναγκαιότητες, κρύβεται για άλλη μια φορά μια πολιτική που έρχεται να υπηρετήσει τις ανάγκες των κεφαλαιοκρατών. Οι ίδιοι που ρήμαξαν το περιβάλλον για να αποκομίσουν αμύθητα πλούτη, καλούνται και να το «σώσουν» με το ίδιο και υψηλότερο ακόμη αντίτιμο. Την οικονομική διάσταση την περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Πλ. Σακελλάρης, μιλώντας στο Συνέδριο. Σημειώνοντας ότι οι χώρες της Μεσογείου πλήττονται από την κλιματική αλλαγή... περισσότερο από άλλες χώρες, παρουσίασε στοιχεία σχετικής μελέτης, σύμφωνα με τα οποία οι «αναγκαίες» επενδύσεις στην περιοχή έως το 2020 μόνο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) εκτιμώνται σε 120-140 δισ. ευρώ, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό έχει προσδιοριστεί σε προτεινόμενα έργα.

Στο ίδιο Συνέδριο και μπροστά στους υποψήφιους επενδυτές, που καμώνονται τους «δύσκολους», η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη εκθείασε το σχεδιαζόμενο νέο «αναπτυξιακό μοντέλο» ως προς τη συμβολή του στην άρση των συνεπειών της ...κλιματικής αλλαγής, ενώ εστίασε στις καλές αποδόσεις των πράσινων επενδύσεων και των ΑΠΕ. Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε σε υφιστάμενα και υπό σχεδιασμό «πράσινα» προγράμματα προϋπολογισμού περίπου 114 εκατ. ευρώ συνολικά, για να δείξει τη ροή των ...«κινήτρων» που υλοποιεί η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ