Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011
Ανεβάζει γράδα η αντιλαϊκή κλιμάκωση

Πάνω από το 15% το εμφανιζόμενο έλλειμμα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών. Κατρακύλα στο παραγόμενο ΑΕΠ

Μόνο οι τελικές λεπτομέρειες απομένουν για την εξειδίκευση των νέων αντιλαϊκών πακέτων που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να ανακοινώσει αμέσως μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Από τη Λεμεσό της Κύπρου και στο πλαίσιο συνεδρίου με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των «εθνικών» παραρτημάτων της, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ξεκαθάρισε ότι το εμφανιζόμενο έλλειμμα για το έτος 2009 θα ξεπεράσει και το 15% του παραγόμενου ΑΕΠ. Το γεγονός αυτό ανεβάζει και τους λεγόμενους δημοσιονομικούς στόχους με νέους αντιλαϊκούς φόρους και περικοπές δαπανών (μισθοί, συντάξεις κ.ά.) πάνω και από τον προηγούμενο πήχη της αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Για απόλυτα κατανοητούς λόγους, οι επίσημες ανακοινώσεις από τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ (Γιούροστατ) έχουν πάρει αναβολή για τις 15 του Νοέμβρη και θα βάλουν και τυπικά τη «βούλα» στον προϋπολογισμό του 2011. Πέρα από την κοπτοραπτική με το ύψος των ελλειμμάτων, που κάθε φορά αποφασίζουν να εμφανίσουν, έρχονται τώρα να αλλάξουν προς το χειρότερο και τις εκτιμήσεις τους για τους ρυθμούς κατρακύλας που θα εμφανίσει το ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον υπουργό, η συρρίκνωση για το 2011 μπορεί να φτάσει και στο 3% (από 2,6% που προβλέπουν στο προσχέδιο προϋπολογισμού) ποσοστό που έρχεται να προστεθεί στην κατρακύλα 4% για το 2010.

Ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ συνέχισε τα «ήξεις αφήξεις» σχετικά με το ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσης στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα δεν το επιδιώκει, αλλά δεν το αποκλείει...

Σε αυτήν τη φάση ξετυλίγονται και έντονοι ανταγωνισμοί μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και ειδικά στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, σχετικά με την «ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης». Στόχος τους, η επιβολή αυστηρότερων κανονισμών, η διαμόρφωση ακόμη σκληρότερου πλαισίου πολιτικής απέναντι στους λαούς.

Φορο-αμνηστία στο κεφάλαιο

Παράταση για ενάμιση μήνα, μέχρι 31 Δεκέμβρη, δόθηκε στη ρύθμιση για το λεγόμενο «επαναπατρισμό κεφαλαίων». Σχετική τροπολογία κατατέθηκε χτες στη Βουλή, προκειμένου να δώσουν και μια ακόμη ευκαιρία σε κεφάλαια κάθε είδους και προέλευσης που οι μερίδες της πλουτοκρατίας φυγάδευσαν σε τράπεζες του εξωτερικού. Ανομολόγητος στόχος τους είναι και η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των ντόπιων τραπεζών, που κατά τα λοιπά είναι οι επίσημοι συνεταίροι της κυβέρνησης στην καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος». Σύμφωνα με τη ρύθμιση ο καταβαλλόμενος φόρος είναι στο συμβολικό 5%. Για όσους, μέσα στα 2 επόμενα χρόνια, προχωρήσουν σε «οποιαδήποτε επένδυση επιχειρηματικής δραστηριότητας», η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα τους επιστρέψει πίσω και τους μισούς φόρους, δηλαδή θα τους φορολογήσει μόλις με 2,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ