Σάββατο 30 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Εκρηκτική η κατάσταση στο ΚΘΒΕ

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, λόγω της συνειδητής πολιτικής υποβάθμισής του από τις κυβερνήσεις φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση των βουλευτών Αγγελου Τζέκη, Γιάννη Ζιώγα, Κώστα Καζάκου και Σοφίας Καλαντίδου.

Στην Ερώτηση σημειώνεται ότι η ληστρική επίθεση κυβέρνησης και ΕΕ, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. αφορά και στον πολιτισμό και αποτελεί συνέχεια της πολιτικής του δικομματισμού στο χώρο του πολιτισμού, που «τον υποβαθμίζει και τον μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα μακριά από τις λαϊκές ανάγκες».

Τα ΚΘΒΕ αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα «εξαιτίας της συνειδητής πολιτικής υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης των κυβερνήσεων», αλλά «φέτος η κατάσταση έχει γίνει εκρηκτική». Στον προϋπολογισμό του 2010 προβλεπόταν για το ΚΘΒΕ 8,1 εκ. ευρώ, ποσό που μειώθηκε κατά 30% στο πλαίσιο των γενικών μειώσεων των κρατικών δαπανών.

«Πρόσφατα όμως τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομίας ζήτησαν την παραπέρα μείωση κατά 30% των κονδυλίων, γεγονός που θα έχει αρνητικότατες συνέπειες στη λειτουργία του θεάτρου.

Το ΚΘΒΕ είναι υποχρεωμένο, από τον ιδρυτικό νόμο, να έχει 100 8μηνα συμβόλαια ηθοποιών κατά τη χειμερινή περίοδο και 100 5μηνα κατά τη θερινή. Απασχολεί ακόμα, 170 περίπου άτομα ως διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Πληρώνει 900.000 ευρώ το χρόνο, ενοίκια στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και στη Μονή Λαζαριστών, για τις αίθουσες που χρησιμοποιεί.

Είναι φανερό ότι οι μειώσεις στη χρηματοδότησή του θα προκαλέσουν άμεση συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του, θα μειωθούν οι παραγωγές και θα επακολουθήσει δραστική μείωση του προσωπικού, οδηγώντας στην ανεργία πολλούς ανθρώπους.

Η ανησυχία στους εργαζόμενους επιτείνεται καθώς υπάρχει η πιθανότητα ένταξης των εξόδων της Οπερας Θεσσαλονίκης στον προϋπολογισμό του ΚΘΒΕ, μετά την απόφαση του ΥΠΠΟ-Τ για συγχώνευση των δύο οργανισμών, χωρίς να υπάρχει παράλληλα αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα, το ΚΘΒΕ έχει δημιουργήσει και αρκετά χρέη.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταβάλει ακόμη το ποσό για το 2ο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου και το 1ο 15νθήμερο του Οκτώβρη. Οι άνθρωποι που εργάζονται στο ΚΘΒΕ, ηθοποιοί και διοικητικό προσωπικό, είναι σε απελπιστική κατάσταση, αντιμετωπίζοντας στην κυριολεξία πρόβλημα επιβίωσης, οι υποχρεώσεις τους "τρέχουν", ενώ ζουν σε καθεστώς αβεβαιότητας για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.

Ολα αυτά γίνονται σε μια περίοδο που το ΚΘΒΕ ανάπτυξε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα, επανενεργοποιώντας μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες το κλιμάκιο Μακεδονίας - Θράκης με περιοδείες σε πόλεις της Βορείου Ελλάδος, αλλά και με δράσεις όπως το Θέατρο κατ' οίκον με επισκέψεις σε σπίτια συνανθρώπων μας με προβλήματα μετακίνησης, παραστάσεις σε φυλακές, στα ΚΕΘΕΑ, στα ΚΑΠΗ κ.α.

Με δεδομένη την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ΚΘΒΕ», οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό «τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει για την αντιμετώπισή της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ