Τρίτη 2 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΜΕ
Eξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, με απολύσεις, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μειώσεις μισθών, μη καταβολή δεδουλευμένων, μεταβολή των εργασιακών σχέσεων.

Χτες, αναβλήθηκε μετά από αίτημα του ιδιοκτήτη της εφημερίδας «Απογευματινής» Κ. Σαραντόπουλου, η συζήτηση για την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού νόμου, περί ρύθμισης χρεών με τους πιστωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης έχει αφήσει να εννοηθεί ότι πρόκειται άμεσα να προχωρήσει σε πτώχευση της εταιρείας. Την ίδια στιγμή, ο ιδιοκτήτης αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη την αναστολή της έκδοσης της εφημερίδας για τρεις μέρες (Σάββατο - Κυριακή - Δευτέρα).

Η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 έγινε από τον ιδιοκτήτη στις 19 Οκτώβρη, ενώ ως πιστωτές της εταιρείας φαίνονται η Εθνική Τράπεζα και τα πιεστήρια της «Ναυτεμπορικής», καθώς και οι 130 εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί), στους οποίους δεν έχουν καταβληθεί οι μισθοί από τον Ιούλη.

Χτες, συνεδρίασε και η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, όπου συζητήθηκαν «οι συστηματικές και στοχευμένες επιθέσεις σε βάρος εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων που επιτεύχθηκαν με τους ιστορικούς αγώνες των εργαζομένων». Η Συντονιστική Επιτροπή, με ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα, «στηρίζοντας δυναμικά, ενωτικά και αποφασιστικά συγκεκριμένες δράσεις που θα ανακοινωθούν άμεσα».

Παράλληλα, κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην συνεδρίαση - όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση - «διαπιστώθηκε ότι η εργοδοσία το τελευταίο διάστημα εκμεταλλευόμενη το περιβάλλον που δημιούργησαν οι κυβερνητικές πολιτικές προχωρεί ασύδοτη σε απολύσεις, μειώσεις μισθών, μεταβολή εργασιακών όρων, υποαπασχόληση και κατάργηση των ΣΣΕ. Οι εργοδότες ουσιαστικά, με τη στήριξη της κυβέρνησης, κηρύττουν απροκάλυπτα τον πόλεμο στους εργαζόμενους».

Στο μεταξύ, συνέλευση πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι διοικητικοί υπάλληλοι στον «Πήγασο», μετά και τις τελευταίες απολύσεις εργαζομένων την περασμένη βδομάδα. Σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του ΔΣ της ΕΠΗΕΑ με την εργοδοσία του «Πήγασου».

Απόλυση σημειώθηκε και στο Ηράκλειο Κρήτης. Συγκεκριμένα, στην απόλυση μιας εργαζόμενης προχώρησε η ιδιοκτησία του τηλεοπτικού σταθμού CRETA στο Ηράκλειο. Η δημοσιογράφος Κ. Μποτζάκη, μητέρα δύο μικρών παιδιών, όπως καταγγέλλει το ΔΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ, «κρίθηκε "ασύμφορη" οικονομικά για τον τηλεοπτικό σταθμό CRETA, ο οποίος ζήτησε από τη συνάδελφο να σταματήσει την εργασία της, εκτός και αν ήταν διατεθειμένη να αλλάξει την εργασιακή της σχέση κι από μισθωτή, γίνει εργαζόμενη με μπλοκάκι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ