Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Επικίνδυνη πολιτική διαχείρισης του προβλήματος

Δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Α. Λοβέρδου, για μεταφορά μονάδας του ΟΚΑΝΑ από τον Πειραιά σε δημόσιο νοσοκομείο

Επικίνδυνες δηλώσεις για το πρόβλημα των ναρκωτικών, στη λογική της διαχείρισης και διαιώνισης του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης, έκαναν, χτες, απ' τη Γ' Μονάδα χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στον Πειραιά, ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, και ο νομάρχης Πειραιά και υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ στην πόλη, Γιάννης Μίχας.

Ο Γ. Μίχας - εξυπηρετώντας και τις ανάγκες του προεκλογικού του αγώνα - ζήτησε την απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ απ' το κέντρο της πόλης και τη μεταφορά του σε νοσοκομείο εκτός της πόλης, μιλώντας για πιάτσες θανάτου που δημιουργούνται γύρω απ' τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ, «που νεκρώνουν ολόκληρους πολεοδομικούς ιστούς». Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι το αίτημα θα έχει ικανοποιηθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2011 και δήλωσε ότι το πρόβλημα γύρω απ' τις μονάδες χορήγησης υποκατάστατων προκαλείται από τις λίστες αναμονής για την εισαγωγή στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ.

Πρόκειται για δεσμεύσεις που κινούνται στα πλαίσια της πολιτικής που συντηρεί και οξύνει το πρόβλημα των ναρκωτικών, πριμοδοτώντας προγράμματα υποκατάστασης - με γνώμονα και το κόστος της απεξάρτησης - που συντηρούν και δε θεραπεύουν, ενώ είναι αναγκαία η δημιουργία δημόσιων ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης. Στις 13/10/2010 ο υπουργός Υγείας και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλιώρη, ανακοίνωσαν τη δημιουργία 17 νέων μονάδων χορήγησης υποκατάστατων μέσα σε νοσοκομεία, σε λυόμενες κατασκευές, στο όνομα της μείωσης της λίστας αναμονής για τα προγράμματα υποκατάστατων και της «κοινωνικής όχλησης» στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Ο τρόπος λειτουργίας, η φιλοσοφία των προγραμμάτων υποκατάστασης, που είναι προγράμματα χορήγησης «νόμιμης δόσης» που χορηγείται από το κράτος, έχουν ως αποτέλεσμα η περιοχή γύρω από τις μονάδες υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ να μετατρέπονται σε πιάτσες διακίνησης και χρήσης. Τώρα οι πιάτσες αυτές θα μεταφερθούν στα προαύλια των νοσοκομείων. Οπως προβλέπει ο σχεδιασμός, αρχικά στα νοσοκομεία «Ελπίς» και ΚΑΤ, στο Κέντρο Υγείας του «Αττικόν» στο Περιστέρι και πιθανώς στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Οι σχεδιασμοί αυτοί συνοδεύτηκαν και από προτάσεις να εφαρμοστεί η «ελεγχόμενη συνταγογράφηση» των υποκατάστατων, πρώτα από γιατρούς του ΟΚΑΝΑ και στη «συνέχεια, αν χρειαστεί, από γιατρούς του ΕΣΥ». Δηλαδή, η χορήγηση των υποκατάστατων δε θα έχει ούτε τον ελάχιστο περιορισμό να προσέρχεται κάποιος στην αντίστοιχη μονάδα που θα του τη χορηγεί. Κι όπως φαίνεται, αυτό θα είναι το πρώτο βήμα πριν από τη συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς.

Το όλο επικίνδυνο εγχείρημα γίνεται και στη λογική των περικοπών ακόμα και για το εκρηκτικό πρόβλημα των ναρκωτικών. Οπως κυνικά ομολογήθηκε κατά την παρουσίαση του εγχειρήματος στο υπουργείο Υγείας, «παγκοσμίως μπαίνει θέμα βιωσιμότητας των προγραμμάτων απεξάρτησης και γι' αυτό πρέπει να γίνει κοστολόγηση στις δράσεις». Δηλαδή, προτιμούνται τα προγράμματα συντήρησης της χρήσης, από αυτά της απεξάρτησης που στοιχίζουν ακριβότερα!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ευρωενωσιακή πολιτική πυροδοτεί την εξάρτηση... (2012-06-26 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την προμήθεια «κρατικής πρέζας» (2011-08-20 00:00:00.0)
Συντήρηση και διαιώνιση του προβλήματος (2010-10-02 00:00:00.0)
Σε αδιέξοδο οι μονάδες, στο περιθώριο η απεξάρτηση (2004-02-27 00:00:00.0)
Ο ΟΚΑΝΑ για τα προγράμματα υποκαταστάτων στα νοσοκομεία (2003-10-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ