Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προεκλογικός εμπαιγμός με ... «Καλλικράτη»

Ο Κ. Σκανδαλίδης «μοίρασε» χτες 2 δισ. ευρώ, μόνο που δεν είναι για τη φτωχομεσαία αγροτιά

Να δημιουργήσει φτηνές προεκλογικές εντυπώσεις, λίγες μέρες πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές επιχείρησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοινώνοντας ότι στους επόμενους 15 μήνες θα δοθούν περί τα 2 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», δηλαδή του αγροτικού τομέα του ΕΣΠΑ.

Ο Κ. Σκανδαλίδης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου χτες για να ανακοινώσει ότι μέχρι το τέλος του 2010 θα δοθούν περίπου 800 εκατ. ευρώ και μέσα στο 2011 θα δοθούν άλλα 1,3 δισ. ευρώ. Ομως για παράδειγμα για τα σχέδια βελτίωσης, στους αγρότες όπως προκύπτει, θα δοθούν γύρω στα 150 εκατ. ευρώ, ενώ στους μεταποιητές - βιομηχάνους και στο πρόγραμμα Λίντερ (αγροτοτουρισμός και εξωγεωργικές δράσεις) θα δοθούν πάνω από 1 δισ. ευρώ! Στο πλαίσιο της προεκλογικής κοροϊδίας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση θα «τρέξει» τις προκηρύξεις των προγραμμάτων του «Μπαλτατζή». Ομως η φτωχή αγροτιά δεν έχει να ελπίζει σε τίποτα από τέτοιες εξαγγελίες. Η πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης, της ΚΑΠ, του ΕΣΠΑ, του «Μπαλτατζή», την έχει κατατάξει στους απόκληρους. Τα προγράμματα του «Μπαλτατζή» απευθύνονται βασικά σε λίγους μεγαλοαγρότες, σε μεγαλοεπιχειρηματίες και κυρίως σε εξωγωεργικές δράσεις.

Επίσης ο Κ. Σκανδαλίδης έριξε κι ένα ακόμα προεκλογικό πυροτέχνημα λέγοντας πως το υπουργείο προωθεί το τοπικό καλάθι αγροτικών προϊόντων, με περιφερειακό χαρακτήρα. Ομως την ίδια ώρα χτες η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας ανακοίνωνε ότι η αγροτική παραγωγή το 2009 μειώθηκε ακόμα περισσότερο. Και όσο εφαρμόζεται αυτή η αντιαγροτική πολιτική, το «τοπικό καλάθι αγροτικών προϊόντων ανά περιφέρεια» αποτελεί άλλο ένα κυβερνητικό σλόγκαν εξαπάτησης της αγροτιάς και του λαού συνολικότερα. Και σε τέτοιες εξαγγελίες, η αγροτιά θα πρέπει να... κρατάει ακόμα πιο μικρό καλάθι.

Οι καπνοπαραγωγοί

Την πολιτική κοροϊδίας της ΝΔ σε βάρος των καπνοπαραγωγών, συνεχίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Χτες ο Κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι θα δοθεί το 50% από την απώλεια των επιδοτήσεων. Δηλαδή, όπως φαίνεται χάνονται από χέρι τα μισά χρήματα από το 50% των κομμένων επιδοτήσεων των καπνοπαραγωγών για το διάστημα 2010 - 2012. Και από το 2013 χάνεται εντελώς ό,τι κόπηκε από φέτος, ενώ θα υπάρξουν και νέες περικοπές για τους καπνοπαραγωγούς και για όλους τους αγρότες. Πάντως ο Κ. Σκανδαλίδης επιχείρησε χτες να χρυσώσει το χάπι, αναφέροντας πως θα υπάρξει πρόσθετη στήριξη των καπνοπαραγωγών που συνεχίζουν να παράγουν - αλλά αυτοί πλέον απέμειναν πολύ λίγοι - καθώς και για τους καπνοπαραγωγούς που στράφηκαν στην κτηνοτροφία, αλλά και αυτοί είναι πολύ λίγοι. Το θέμα είναι ότι οι καπνοπαραγωγοί, οδηγήθηκαν βιαίως στην εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας και στο ξεκλήρισμα. Οι φτωχομεσαίοι καπνοπαραγωγοί πληρώνουν πολύ ακριβά την πολιτική της ΕΕ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και το δικομματικό παιχνίδι κοροϊδίας που έχει στηθεί σε βάρος τους, δεν πρέπει να περάσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ