Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλουν και τα ρέστα

Καπνός αναδύεται από τις φωτιές και τα δακρυγόνα: Φυλακές Τσανάκαλε

Associated Press

Καπνός αναδύεται από τις φωτιές και τα δακρυγόνα: Φυλακές Τσανάκαλε
Ενοχλημένη εμφανίζεται η τουρκική κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες σκοπεύει να διαμαρτυρηθεί με διάβημα για τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ο οποίος την περασμένη Τετάρτη έκανε λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επανέλαβε την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ θα βοηθήσει στον εκδημοκρατισμό της χώρας. «Πιστεύουμε, είπε, ότι όταν η Τουρκία επιλύσει με επιτυχή τρόπο όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα, τότε θα έχει φθάσει και η στιγμή, θα είναι ώριμες οι συνθήκες, να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια σε πλήρη βαθμό».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Δ. Ρέππας υποστήριξε ότι «τα θέματα αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσει η Τουρκία. Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες της ΕΕ, έχουν λόγο να επισημαίνουν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, επειδή, ως μέλη της ΕΕ, συγκροτούν την ευρωπαϊκή οικογένεια. Αύριο θα παρακάθονται στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία και θα λαμβάνουν αποφάσεις για τα μεγάλα θέματα της Ευρώπης. Εχουν κάθε λόγο, λοιπόν, να συμβάλουν, ώστε να προετοιμαστεί η Τουρκία, προκειμένου να έρθει η στιγμή που θα γίνει μέλος της ΕΕ. Ο χρόνος που θα απαιτηθεί εξαρτάται κυρίως από την ίδια την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα».

Ο Δ. Ρέππας, πάντως, επανέλαβε ότι «στην Τουρκία, κατ' επανάληψη, έχει σημειωθεί καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι πολίτες της Τουρκίας δεν έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν με τον τρόπο που επιθυμούν, να εκφράσουν τις απόψεις τους, να μιλήσουν τη γλώσσα τους και όταν φυλακίζονται, ως πολιτικοί κρατούμενοι πλέον, αντιμετωπίζονται με τρόπο που οδηγεί στην εξόντωση, στην αφαίρεση της ίδιας της ζωής τους. Αυτά τα τραγικά φαινόμενα, τα οποία κατ' επανάληψη έχει διαπιστωθεί ότι εκδηλώνονται στην Τουρκία, δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι πρέπει να χαρακτηρίζει μια χώρα, η οποία επιθυμεί να προσεγγίσει την ΕΕ και να ενταχθεί σε αυτή».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος με αφορμή τα γεγονότα στην Τουρκία αμφισβήτησε τις κυβερνητικές επιλογές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Δ. Ρέππας είπε ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα «γιατί καθένας, στο πλαίσιο των κυβερνητικών ή κομματικών λειτουργιών, έχει όχι απλώς δικαίωμα, αλλά υποχρέωση να εκφράζει τις απόψεις του και να συμβάλει στη βελτίωση της ακολουθούμενης πολιτικής. Θεωρούμε ότι όλα τα μέλη της κυβέρνησης και του Εκτελεστικού Γραφείου, ιδιαιτέρως αυτά, κάνουν ό,τι καλύτερο, προκειμένου να ανταποκριθούν στην εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πράσινο φως» υπό όρους για Τουρκία (2004-09-22 00:00:00.0)
Ισχυρές πιέσεις, με μοχλό την ενταξιακή πορεία της Κύπρου (2001-05-29 00:00:00.0)
Αναβάλλονται μέχρι να... ματαιωθούν οι συνομιλίες (2000-07-08 00:00:00.0)
Ολα βαίνουν καλώς "χάρη στην πολιτική μας"! (1999-09-15 00:00:00.0)
"Ανοίγει" το "παιχνίδι" η Αγκυρα (1999-01-19 00:00:00.0)
"Επικοινωνία" σε υψηλούς τόνους (1998-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ