Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Χρέος όλων σήμερα να κατέβουν στα Προπύλαια
  • Μεγάλοι μαζικοί φορείς καλούν στη συγκέντρωση στις 5 μ.μ.
  • Επίσης στη Λάρισα θα γίνει συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου

Στρατιώτες πυροβολούν ενώ ένας κρατούμενος βρίσκεται στο έδαφος. Φυλακή Ουμράνιγιε...

Associated Press

Στρατιώτες πυροβολούν ενώ ένας κρατούμενος βρίσκεται στο έδαφος. Φυλακή Ουμράνιγιε...
Γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων, ομοσπονδιών και σωματείων της χώρας μας προς τους αγωνιζόμενους πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές της Τουρκίας. Ολοι, με ανακοινώσεις τους, καλούν τους εργαζόμενους της χώρας μας να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους συμμετέχοντας σήμερα, στις 5 το απόγευμα, στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και στην πορεία που θα ακολουθήσει μετά προς την τουρκική πρεσβεία.

Παράλληλα, μια ακόμα αποστολή αλληλεγγύης - με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών κινημάτων - θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη από την Αθήνα για την Κωνσταντινούπολη. Η πρωτοβουλία, αυτή τη φορά, ανήκει στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και ήδη στην «πρόσκληση» ανταποκρίθηκαν η ΑΔΕΔΥ, η ΟΤΟΕ, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και η ΕΕΔΥΕ. Μέσα στις επόμενες ώρες θα αποφασιστεί εάν στη συγκεκριμένη αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει η ΠΟΕΔΗΝ, η ΕΙΝΑΠ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας και άλλοι φορείς.

Πάντως. τα δημοσιογραφικά γραφεία γέμισαν και χτες απ' τα δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους πολιτικούς κρατουμένους της Τουρκίας, που φθάνουν σχεδόν απ' όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Το ΠΑΜΕ, στη νέα ανακοίνωσή του, εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων στους Τούρκους αγωνιστές και καταγγέλλει την τουρκική κυβέρνηση ως φυσικό αυτουργό αυτών των εγκλημάτων. Παράλληλα, καταγγέλλει και τους ηθικούς αυτουργούς αυτών των εγκλημάτων, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, «που ως "Πόντιοι Πιλάτοι" συστήνουν, ένθεν και ένθεν, αυτοσυγκράτηση εξομοιώνοντας θύματα και θύτες». «Ευθύνες τεράστιες επωμίζεται και η ελληνική κυβέρνηση, ως μέλος της ΕΕ αλλά και αυτοτελώς, γιατί, διά του πρωθυπουργού, αρκέστηκε σε μια απλή "πλατωνική" διαμαρτυρία», τονίζει το ΠΑΜΕ. Τέλος, καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια.

Στρατιώτες ανοίγουν τρύπες σε οροφές για να εισβάλλουν στα κελιά όπου βρίσκονται οι απεργοί πείνας. Φυλακές Τσανάκαλε

Associated Press

Στρατιώτες ανοίγουν τρύπες σε οροφές για να εισβάλλουν στα κελιά όπου βρίσκονται οι απεργοί πείνας. Φυλακές Τσανάκαλε
Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους, προς όλο τον λαό, να πάρει μέρος στη σημερινή πορεία διαμαρτυρίας, αλλά και ένα ανελέητο «κατηγορώ» για τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης και τη σιωπή της «πολιτισμένης» Δύσης, απευθύνουν με ανακοινώσεις δεκάδες συνδικαλιστικοί φορείς της χώρας. Συγκεκριμένα, καταγγελίες εξέδωσαν τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης (Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Ενωση Μετάλλου Σαλαμίνας, Ενωση Αμμοβολιστών-Καθαριστών και Σωματείο Ηλεκτρονικών Θαλάσσης), η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ), η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο Στέφενσων», η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού- Δέρματος Ελλάδας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού-Δέρματος Ν. Αττικής, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, οι «Γιατροί του Κόσμου», η Πανελλήνια Ενωση Τεχνικών ΟΤΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου και το παράρτημα Λουτρακίου-Περαχώρας της ΠΕΑΕΑ. Στη Θεσσαλονίκη ψηφίσματα καταγγελίας εξέδωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος της πόλης, τα ΔΣ των Α΄, Γ΄, Δ΄ και Ε΄ ΕΛΜΕ και το ΔΣ του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Ειρήνης και Φιλίας.

Να σημειωθεί, τέλος, πως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με χτεσινή ανακοίνωσή του τονίζει πως θα απευθυνθεί στους Ευρωπαϊκούς Δικηγορικούς Συλλόγους και στις Διεθνείς Ενώσεις που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα για να εκδηλώσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελούνται στην Τουρκία. «Αυτές οι παραβιάσεις στιγματίζουν την ιστορία του ανθρωπίνου πολιτισμού με τρόπο που βρίσκει ιστορική αναλογία μόνο με τη μαύρη περίοδο του ναζισμού», λέει χαρακτηριστικά ο ΔΣΑ.

Στη Λάρισα

Παράλληλα, εκδήλωση συμπαράστασης στους Τούρκους πολιτικούς κρατούμενους διοργανώνουν σήμερα, στις 7 μ.μ., στη Λάρισα το Εργατικό Κέντρο, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Κίνηση Επιστημόνων, Διανοουμένων, Καλλιτεχνών και η Επιτροπή Ειρήνης. Στην εκδήλωση, που θα γίνει στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, θα μιλήσουν μεταξύ των άλλων, ο Αχμέτ Γιαλούν, Τούρκος πολιτικός εξόριστος, απεργός πείνας, και ο Γιώργος Αδαμίδης, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ