Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Απέκλεισαν το Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας από τις γενικές εκλογές!

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Μία... ώρα πριν τη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας, η Εκλογική Επιτροπή της Σερβίας ανακοίνωσε τον αποκλεισμό του εκλογικού συνασπισμού «Κομμουνιστικός - Εργατικός Συνασπισμός Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Μπράνκο Κιτάνοβιτς» Γιουγκοσλαβίας από τις σερβικές γενικές εκλογές του ερχόμενου Σαββάτου, με τη διάτρητη δικαιολογία πως ...δεν έπρεπε να συγκροτήσουν συνασπισμό στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου!

Η εξέλιξη, που συνδέεται με το γενικότερο πλαίσιο εκφοβιστικών προσπαθειών της λεγόμενης «Δημοκρατικής Σερβικής Αντιπολίτευσης» (DOS) να περιορίσει τη φωνή και τη δύναμη αριστερών δυνάμεων, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, που αποφάσισε το μποϊκοτάρισμα των εκλογών και την πραγματοποίηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για την απαγόρευση συμμετοχής της παράταξης στις εκλογές. Ο ΓΓ της ΚΕ του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, Μπράνκο Κιτάνοβιτς, χαρακτήρισε την απόφαση των νέων αρχών ως «φασιστική πράξη διάκρισης και ωμής παραβίασης του εκλογικού νόμου της φιλο-αμερικανικής κυβέρνησης», που αποφασίστηκε, επειδή «μετά την αντεπανάσταση η δημοτικότητα των κομμουνιστών αυξάνει με γρήγορους ρυθμούς και ήταν πιθανό να εκλέξει σημαντικό αριθμό βουλευτών»!

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΓΓ της ΚΕ του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας έχει ως εξής:

«Η νέα εξουσία δεν επέτρεψε στους κομμουνιστές της Γιουγκοσλαβίας να πάρουν μέρος στις εκλογές για τη Δημοκρατία (σημ. της Σερβίας). Ο νέος εκλογικός νόμος (ψηφίστηκε μετά τις 5 Οκτώβρη) απαιτεί μίνιμουμ 10 χιλιάδες υπογραφές στο Δικαστήριο και ξεχωριστή απόφαση για καθέναν που υποστηρίζει κάποιο πολιτικό κόμμα. Εμείς καταθέσαμε πάνω από 10 χιλιάδες υπογραφές, κατεβάσαμε 188 υποψηφίους και συγκροτήσαμε Συνασπισμό με τους Γιουγκοσλάβους κομμουνιστές και άλλα 10 μικρότερα εργατικά και φιλικά προς τους κομμουνιστές κόμματα. Η επίσημη ονομασία του Συνασπισμού: "Κομμουνιστικός -Εργατικός Συνασπισμός και Νέο ΚΚ - Μπράνκο Κιτάνοβιτς". Το όνομά μου υποδηλώνει τον επικεφαλής της εκλογικής λίστας του Συνασπισμού όλων των κομμουνιστών. Ο Συνασπισμός επικυρώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ωμά καταπατώντας ακόμη και τον δικό τους νέο νόμο, η Εκλογική επιτροπή αποφάσισε ότι οι κομμουνιστές δεν μπορούν να συγκροτήσουν συνασπισμό κατά τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου, κι ότι δήθεν αυτό έπρεπε να το κάνουμε νωρίτερα. Το Ανώτατο Δικαστήριο, στην πρώτη του απόφαση, δήλωσε ότι η Εκλογική Επιτροπή κάνει λάθος, αλλά μετά από πιέσεις το Δικαστήριο έβγαλε μια νέα απόφαση στις 19 Δεκέμβρη, την οποία μας επέδωσε στις 23.00 το βράδυ, ώστε να μην μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε συνέντευξη Τύπου. Κι αυτό, γιατί από την επόμενη 20 Δεκέμβρη άρχιζε η εκλογική απαγόρευση κάθε πολιτικής συζήτησης. Η τηλεόραση και το ράδιο μάς απέκλεισαν, ενώ ούτε μια εφημερίδα στις 21/12 δε δημοσιεύει την ανακοίνωσή μας, επικαλούμενες τη σχετική απαγόρευση.

Μετά την αντεπανάσταση, η δημοτικότητα των κομμουνιστών αυξάνει με γρήγορους ρυθμούς. Ηταν πολύ πιθανό να κερδίζαμε ένα σημαντικό αριθμό βουλευτών κι εδώ βρίσκεται και η κύρια αιτία αυτής της φασιστικής πράξης διάκρισης και ωμής παραβίασης του νόμου από μέρους της φίλο-αμερικάνικης κυβέρνησης.

Λόγω της σχετικής εκλογικής απαγόρευσης απαγορεύονται όλες οι διαδηλώσεις στις 21 και 22 και 23 Δεκέμβρη, αλλά εμείς, παρ' όλα αυτά, οργανώνουμε εκδήλωση διαμαρτυρίας σε μεγάλη αίθουσα και μετά από αυτό θα αποφασίσουμε τι νέα βήματα θα κάνουμε. Τις εκλογές θα τις μποϊκοτάρουμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιστορία αγώνων, θυσίας και προοπτικής (2008-09-16 00:00:00.0)
Τελικά αποτελέσματα των εκλογών (2002-04-03 00:00:00.0)
Κοινή δράση και αγωνιστική συσπείρωση (1999-06-13 00:00:00.0)
Ο Μπράνκο Κιτανόβιτς, Γενικός Γραμματέας του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας (1998-05-23 00:00:00.0)
ΝΕΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ (1996-09-26 00:00:00.0)
Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός (1996-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ