Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
«Βήχει» η Γουόλ Στριτ και «αρρωσταίνουν»

Χαρακτηριστική η έκφραση του χρηματιστή της Νέας Υόρκης...

Associated Press

Χαρακτηριστική η έκφραση του χρηματιστή της Νέας Υόρκης...
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Επιδημία κατήφειας και πεσιμισμού κατέλαβε τους επενδυτές ανά την υφήλιο χτες, μετά το «καταστροφικό» κλείσιμο του δείκτη τεχνολογίας της Νέας Υόρκης, του NASDAQ, που καταποντίστηκε στις 2.308 μονάδες, το χαμηλότερο κλείσιμο εδώ και 18 μήνες.

Οι πρώτες συνέπειες εξαιτίας του κατρακυλίσματος του NASDAQ φάνηκαν νωρίς νωρίς χτες στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, όπου οι τιμές των μετοχών έπεσαν κατά 1,8% την ίδια στιγμή που ο δείκτης Νικέι του Τόκιο έχανε 3,5% και κάνοντας αρνητικό ρεκόρ για τους τελευταίους 23 μήνες.

Οι φόβοι που διακατέχουν τους ασχολούντες με τα παγκόσμια χρηματιστηριακά συνεχώς διογκώνονται, καθώς η συνεχιζόμενη καθοδική πορεία του NASDAQ που συμπαρασύρει τη Γουόλ Στριτ συνολικά σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο να εισέλθει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση ενέχει τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης με απρόβλεπτες διαστάσεις. Η νέα πτώση, κατά 7%, έφερε το δείκτη στο χαμηλότερο σημείο από το Μάρτη του 1999, ενώ και ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones είχε πτώση της τάξης του 2,5%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης τεχνολογίας έχει χάσει περισσότερο από το 55% της αξίας του από το ρεκόρ που επέτυχε την προηγούμενη άνοιξη.

Ανάλογα συναισθήματα επικράτησαν και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου όλα επηρεάστηκαν από το αρνητικό κλίμα πέραν του Ατλαντικού. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 είχε πτώση κατά 1,4% παρά την ώθηση που θεωρείται ότι έδωσε η συγχώνευση της Βονταφόν με την Τελεκόμ. Σχεδόν στάσιμο το Παρίσι, όπου ο δείκτης CAC-40 έκλεισε με άνοδο 0,3% και στη Γερμανία ο δείκτης DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έκλεισε με άνοδο 0,7%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ