Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει «διαπραγματευτικά» η απερχόμενη αμερικανική ηγεσία
  • Παράταση, τουλάχιστον, μία ημέρα των συνομιλιών μετά από την παρέμβαση Κλίντον
  • Αβέβαιη, μέχρι την τελευταία στιγμή, η υποψηφιότητα του Σιμόν Πέρες για την πρωθυπουργία

Παιδιά της Παλαιστίνης παρακολουθούν την κηδεία αγωνιστή πίσω από τα σύρματα

Associated Press

Παιδιά της Παλαιστίνης παρακολουθούν την κηδεία αγωνιστή πίσω από τα σύρματα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΓΑΖΑ.-

Προς παράταση βαίνουν οι συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην Ουάσιγκτον, μετά την «παρέμβαση» του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον. Την ίδια στιγμή, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ο αριθμός των υποψήφιων πρωθυπουργών στο Ισραήλ, ενώ οι ανταλλαγές πυρών και οι οργισμένες κηδείες θυμάτων σημάδεψαν και τη χτεσινή ημέρα στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

«Ο Αμερικανός Πρόεδρος κατέθεσε ορισμένους πιθανούς άξονες για μια τελική συμφωνία, με τους οποίους, γενικά, το Ισραήλ συμφωνεί» δήλωσε σιβυλλικά ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, και επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Σλόμο Μπεν Αμί. Για «μεγάλες δυσκολίες και ελάχιστη πρόοδο» μίλησε ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερακάτ, μην αφήνοντας πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ελαφρώς θετικότερος εμφανίστηκε ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών. Ο Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο δήλωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, κατά τη συνάντηση που είχε με τις δύο αντιπροσωπείες στο Λευκό Οίκο, «έθεσε ένα πλαίσιο για κάθε βασικό ζήτημα της υπόθεσης, αλλά δεν πρότεινε λύσεις, μίλησε πολύ γενικά, επιλέγοντας, όπως είπε, να αφήσει τις κρίσιμες λεπτομέρειες, που έτσι κι αλλιώς μας απασχολούν τόσα χρόνια, σε εμάς».

Εντούτοις, ο Αμπέντ Ράμπο τόνισε ότι «όσο ποτέ άλλοτε οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται κοντά στην απόκτηση της κυριαρχίας της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και των ιερών τόπων, τόσο των μουσουλμάνων όσο και των χριστιανών» και κατέληξε ότι «σε περίπτωση που διευθετηθούν και ορισμένες ακόμη κρίσιμες λεπτομέρειες, δε θα πρέπει να αποκλείεται εντελώς το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας». Από την πλευρά του, ο Σλόμο Μπεν Αμί απέφυγε να αποσαφηνίσει το περιεχόμενο των συνομιλιών, αλλά και να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αμπέντ Ράμπο, σχετικά με την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και αρκέστηκε να επαναλάβει ότι το Ισραήλ δεν εγκαταλείπει τη θέση του για κυριαρχία στην περιοχή του Τείχους των Δακρύων, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το τέμενος αλ Ακσά.

Χτες το απόγευμα, τη σκυτάλη της «παρέμβασης» επρόκειτο να αναλάβει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία υπογράμμισε ότι «αν και υπάρχει εξέλιξη και στις δύο πλευρές, παραμένουν ανοιχτά αρκετά ζητήματα». Παράλληλα, ξεχωριστές συναντήσεις με τις δύο αντιπροσωπείες συνέχισε να έχει ο διαμεσολαβητής Ντένις Ρος, ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο Μπιλ Κλίντον θα έχει νέα συνάντηση με τις δύο πλευρές, σήμερα το απόγευμα, και κατά συνέπεια οι αντιπροσωπείες, αντίθετα με ό,τι είχε ανακοινωθεί, θα παραμείνουν «τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο» στην Ουάσιγκτον.

Πάντως, σύμφωνα με ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ», ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έθεσε την 10η Γενάρη ως χρονικό όριο για την πραγματοποίηση μιας νέας συνόδου κορυφής, στην οποία θα υπογραφτεί και η τελική ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σύμφωνα, πάντα, με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Κλίντον πρότεινε τη διαίρεση της Ιερουσαλήμ και την επικράτηση της παλαιστινιακής κυριαρχίας στην πλευρά που κατοικείται από Αραβες, συμπεριλαμβανομένου του Ορους του Τεμένους.

Οργή στα Αυτόνομα

Με απειλές για εκδίκηση, κατάρες και ανείπωτο θρήνο, κήδεψαν οι κάτοικοι του προσφυγικού στρατοπέδου της Ράφα, τα 4 θύματα από τις συγκρούσεις της Τετάρτης, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα 12χρονο αγόρι. Την ίδια στιγμή, νέα μάχη μαινόταν, στην περιοχή κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο Κάρνι, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε και τεθωρακισμένα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί (να διαμελιστεί, όπως διευκρίνιζαν νοσοκομειακές πηγές) ένας έφηβος Παλαιστίνιος και να τραυματιστεί αδιευκρίνιστος αριθμός άλλων συμπατριωτών του.

Την ίδια στιγμή, στη Δυτική Οχθη, 4 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίζονταν ελαφρά, έξω από τη Ραμάλλα, από επίθεση με αυτοκίνητο που πραγματοποίησε άγνωστος Παλαιστίνιος. Επίσης, οι παλαιστινιακές αρχές καταγγέλλουν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διπλωματικής αντιπροσωπείας από αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες, τους οποίους ξεναγούσε στον οικισμό Κχαν Γιουνίς ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομικών και Διεθνούς Συνεργασίας Ναμπίλ Σάαθ. Οι διπλωμάτες για να προστατευτούν αναζήτησαν καταφύγιο σε παρακείμενα κτίρια και στα αυτοκίνητά τους. Το περιστατικό επιβεβαίωσε τόσο ο Γάλλος πρόξενος όσο και εκπρόσωπος της γερμανικής πρεσβείας, παρά το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός δήλωνε άγνοια.

Πόσοι, τελικά, οι υποψήφιοι;

Με το τέλος της χτεσινής ημέρας έληγε και η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων για την πρωθυπουργία ενόψει των πρόωρων πρωθυπουργικών εκλογών, της 6ης Φλεβάρη, στο Ισραήλ. Μέχρι αργά χτες το βράδυ, δεν είχε, τελικά, αποσαφηνιστεί αν ο πρώην πρωθυπουργός και πρωτεργάτης της συμφωνίας του Οσλο, Σιμόν Πέρες, θα θέσει υποψηφιότητα. Το, συνεργαζόμενο στην κυβέρνηση με το Εργατικό Κόμμα, αριστερό κόμμα Μέρετζ, του οποίου και οι δέκα βουλευτές είναι απαραίτητο να υπογράψουν μια υποψηφιότητα του Πέρες, κάλεσαν τόσο τον παλαίμαχο πολιτικό, όσο και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Εχούντ Μπαράκ να «συνεννοηθούν» και να αποφασίσουν από κοινού ποιος θα είναι υποψήφιος, εξασφαλίζοντας στον άλλο μια μετεκλογική θέση, έτσι ώστε να μη βγει κερδισμένος, από μία διπλή υποψηφιότητα, ο ηγέτης του Λικούντ Αριέλ Σαρόν.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ενδεχόμενο ο Σαρόν να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, που είναι αναγκαίο για την εκλογή, από τον πρώτο γύρο, μοιάζει απίθανο. Αντίθετα, φαίνεται ότι αν τελικά είναι ο Σιμόν Πέρες αυτός που θα περάσει στο δεύτερο γύρο με τον Σαρόν, θα είναι τελικά και ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ