Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Να ξεσκεπάσουμε τις σκευωρίες των ιμπεριαλιστών

Από την αντιπροσωπεία του Ρουμάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος, κατατέθηκε στο Συνέδριο το παρακάτω χαιρετιστήριο μήνυμα:

«Αγαπητή Γενική Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Αλέκα Παπαρήγα!

Αγαπητοί αντιπρόσωποι των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων όλων των χωρών του κόσμου!

Αγαπητοί αντιπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας!

Εξ ονόματος της Κεντρικής Επιτροπής του Ρουμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, επιτρέψτε μου, με αφορμή το ιδιαίτερο αυτό γεγονός, να σας μεταφέρω θερμό συντροφικό χαιρετισμό και μαζί χαιρετισμό φιλίας και μαχητικής αλληλεγγύης προς όλα τα κομμουνιστικά κόμματα, που είναι παρόντα στο συγκεκριμένο μεγάλο γεγονός στη ζωή των Ελλήνων κομμουνιστών, το οποίο θα εγγραφεί στην ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Επιτρέψτε μου, επίσης, να ευχαριστήσω το ΚΚΕ και την ηγεσία του για τη δυνατότητα που μου παρείχε να σας μεταφέρω προσωπικά έναν διεθνιστικό επαναστατικό χαιρετισμό εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του Ρουμανικού ΚΚ. Θέλω να χαιρετίσω, διαμέσου των παριστάμενων αντιπροσώπων στο συνέδριο, όλους τους κομμουνιστές και την εργατική τάξη της Ελλάδας.

Επιτρέψτε μου να χαιρετίσω ιδιαίτερα και την κομματική αντιπροσωπεία της Σοβιετικής Ενωσης, η οποία ήταν και θα είναι πάντα η σημαία της αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Χαιρετίζουμε την αντιπροσωπεία της Κούβας, ο αδελφός λαός της οποίας πραγματοποίησε την επανάσταση που και σήμερα συνεχίζεται νικηφόρα και οικοδομεί το σοσιαλισμό, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό αποκλεισμό.


Χαιρετίζουμε την αντιπροσωπεία της Λαϊκής Δημοκρατικής Κορέας, την αντιπροσωπεία του Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, που αγωνίζεται με αποφασιστικότητα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους δυτικούς του συμμάχους. Χαιρετίζουμε επίσης και την αντιπροσωπεία του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας, το οποίο μαζί με όλους τους κατοίκους της πόλης του Βελιγραδίου αντιπαρατάχτηκε στους βομβαρδισμούς της θρασείας και εγκληματικής πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, μέσω της οποίας, ο Μπιλ Κλίντον μαζί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Σολάνα, επιζητούσαν τη δολοφονία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προσφέροντας πέντε εκατομμύρια δολάρια για το κεφάλι του. Είναι σε όλους γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στο Βελιγράδι ασκήθηκαν τεράστιες πιέσεις από την πλευρά της Δύσης, ιδιαίτερα μέσω της προώθησης στη Γιουγκοσλαβία μια τεράστιας ποσότητας χρημάτων, για να προκληθεί χάος στη χώρα με απεργίες και διαδηλώσεις στους δρόμους. Οπως δήλωσε και ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς, η Σερβία και η Γιουγκοσλαβία ποτέ δε θα γίνουν αποικίες ξένων χωρών.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εργασίες αυτού του συνεδρίου, οι οποίες λόγω της σημαντικότητάς τους, προκαλούν το ενδιαφέρον όλου του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και μέσα σε αυτό και του Ρουμανικού ΚΚ, ως εργασίες ενός σεμνού αλλά ακατανίκητου τμήματος, ικανού να ξεπερνάει όλες τις δυσκολίες και να πετυχαίνει μεγάλες νίκες στους όρους ενότητας δράσης ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Τα, στη βάση της συνολικής ισοτιμίας, εγκεκριμένα ντοκουμέντα, δείχνουν καθαρά ότι αποτελούν μεγάλη επιτυχία του προλεταριακού διεθνισμού και ανοίγουν φωτεινές προοπτικές στην αντιιμπεριαλιστική πάλη. Η Ρουμανία ανήκει στις χώρες εκείνες της Βαλκανικής, όπου είναι έντονα αισθητή η καταπίεση του λαού από τον ιμπεριαλισμό. Αυτή η καταπίεση προκαλεί την τεράστια δυσαρέσκεια του λαού που εκδηλώνεται με διάφορες μορφές διαμαρτυρίας. Αυτό το διαπίστωσα προσωπικά, όταν ο Μπιλ Κλίντον επισκέφθηκε διάφορες χώρες, χώρες της λεγόμενης «μη επιτυχημένης ζώνης», όπως είπε ο ίδιος και δημοσιεύτηκε και στον αμερικανικό Τύπο. Σε αυτές τις επισκέψεις δέχτηκαν εχθρικά τον Κλίντον, όχι μόνο στη Ρουμανία, όπου τον υποδέχτηκε ένας ασήμαντος αριθμός ανθρώπων, αλλά και στην Ελλάδα και στην Κολομβία οι συναντήσεις του ήταν αποτυχημένες, με διαδηλώσεις ενάντιά του και στο ΝΑΤΟ. Το λαό δεν τον ξεγελάς, ξέρει καλά ότι ο Μπιλ Κλίντον είναι ο κυριότερος εκπρόσωπος των μονοπωλιακών ομίλων, οι οποίοι καθορίζουν τη ληστρική πολιτική του βάνδαλου καπιταλισμού.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Θυμίζουμε ότι τον Ιούνη του 2000 το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας οργάνωσε διεθνή διάσκεψη των κομμουνιστικών κομμάτων, όπου πολυάριθμα αδελφά κόμματα κατέληξαν σε ομόφωνες αποφάσεις στην πάλη κατά του ιμπεριαλισμού. Η κατακτημένη με αυτό τον τρόπο ενότητα αποτελεί σημαντική επιτυχία της ταξικής πάλης σε διεθνές επίπεδο. Αποτελεί απόδειξη του ότι το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα είναι αποφασιστική πολιτική δύναμη της εποχής μας, ένα κίνημα εντός του οποίου εκείνα που ενώνουν τους ανθρώπους είναι σημαντικότερα από εκείνα που τους χωρίζουν. Πρέπει συνεχώς να δυναμώνουμε την ενότητά μας με συνειδητή πάλη, στη βάση της οποίας είναι αναγκαίο να παλεύουμε για τον παραμερισμό όλων των εμποδίων. Η πείρα μάς επιβεβαιώνει ότι η ενότητα των κομμουνιστών αποτελεί την κύρια δύναμη που εξασφαλίζει την ενότητα των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Σήμερα δεν μπορούμε να μη λαμβάνουμε υπόψη μας τα λεγόμενα σοσιαλιστικά κόμματα, από τα οποία συχνά λείπει η οργανωτική ικανότητα και ο πολιτικός προσανατολισμός και τα οποία όλο και περισσότερο προσανατολίζονται και πλησιάζουν προς τη σοσιαλδημοκρατία. Το κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας της Ρουμανίας, που στηρίζεται από κεντροδεξιά κόμματα, προσανατολίζεται προς την εξουσία και την κυβέρνηση με τη βοήθεια των αντιδραστικών δυνάμεων της Δύσης και των ΗΠΑ, οι οποίες από την αρχή είχαν ταχθεί ενάντια στη δημιουργία του ρουμανικού κομμουνιστικού κόμματος που εκπροσωπεί τα αληθινά συμφέροντα του ρουμανικού λαού και της εργατικής τάξης. Η ρουμανική κυβέρνηση καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες να εντάξει τη Ρουμανία στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ - που επιθυμούν να μετατρέψουν το ρουμανικό έδαφος σε πολεμική βάση εναντίον εκείνων που δε θέλουν να υποκλίνονται στη Δύση - ευρισκόμενη (η κυβέρνηση) σε πλήρη ταύτιση με τη ληστρική επιθετική πολιτική του ιμπεριαλισμού, ενάντια στα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα εθνικής απελευθέρωσης.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Σήμερα στη Ρουμανία συναντάμε το ίδιο σύστημα ηγεσίας, το οποίο, το 1989, εγκαθίδρυσε τη μονοπωλιακή κατοχή της εξουσίας από δύο κόμματα, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και το εθνικό-αγροτικό κόμμα, που είναι δεξιού προσανατολισμού. Η συμβιβαστική μεγάλη αστική τάξη, διψασμένη για πλούτο, διαμαρτύρεται και υψώνει τη φωνή της ενάντια σε μεμονωμένα φαινόμενα θρασείας εκμετάλλευσης, αλλά καταλήγει να υποχωρεί στη σύναψη νέων δανείων που όλο και περισσότερο επιδρούν στην αύξηση της εξάρτησης της χώρας μας και στη χειροτέρευση της οικονομικής μας ζωής. Ολο το αντιδημοκρατικό σύστημα που έχει δημιουργήσει η σημερινή κυβέρνηση, καθώς επίσης και όλη αυτή η συμβιβαστική προς τον ιμπεριαλισμό πολιτική, υποστηρίζονται από έναν τεράστιο μηχανισμό αστυνομικών διώξεων, ο οποίος αποτελεί σήμερα το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ενάντια στις προοδευτικές εργατικές δυνάμεις της χώρας μας. Πρόσφατα, με την έγκριση της αντιδραστικής κυβέρνησης, άνοιξε στο Βουκουρέστι γραφείο της CIA, που λειτουργεί καλυμμένα - υποτίθεται είναι γραφείο του FBI - και το οποίο συνεργάζεται με τη ρουμανική Ασφάλεια. Παρ' όλα αυτά, ο ρουμανικός λαός, η εργατική τάξη, υψώνουν τη φωνή τους, προβαίνοντας σε καθημερινές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και χρησιμοποιώντας τις πιο διαφορετικές και πρωτότυπες μορφές πάλης. Ο λαός μας ενισχύει τους δεσμούς του με τα πιο πλατιά στρώματα του πληθυσμού, δεχόμενος στην καθημερινή του δράση τη συμμετοχή όλων των αγωνιστικών δυνάμεων. Η καθοδήγηση του κόμματός μας αποφάσισε να δυναμώσει την αδιάκοπη πάλη ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, ενάντια στον πιο επικίνδυνο εχθρό της εργατικής τάξης - τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Το Ρουμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα θεωρεί ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να ενώσουμε όλες τις επαναστατικές δυνάμεις του κόσμου, για το ξεσκέπασμα των σκευωριών των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και των δυτικών συμμάχων τους. Το Ρουμάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα, πιστό στον προλεταριακό διεθνισμό, εκφράζει τη σταθερή του πεποίθηση ότι οι καλές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων θα αναπτύσσονται αδιάκοπα, για το καλό και υπέρ των συμφερόντων όλων των κομμουνιστικών κομμάτων του κόσμου.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Ενώπιον του 16ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και ενώπιον όλων των κομμουνιστικών κομμάτων, δεσμευόμαστε ότι το ΡΚΚ θα είναι πάντα πιστός σύμμαχος όλων των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων και θα υλοποιεί με τιμή τις διεθνείς του υποχρεώσεις.

Επιτρέψτε μου να ευχηθώ πλήρη επιτυχία στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ο αποφασιστικός μαχητής για την υπόθεση του λαού και της εργατικής τάξης!

Ζήτω οι νικητήριες ιδέες του μαρξισμού - λενινισμού!

Ζήτω το νικηφόρο λάβαρο του κομμουνισμού!»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ