Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα μέτρα αν δε στριμωχτεί στον τοίχο

Απολύσεις σε πρώην ΔΕΚΟ και δημόσιο, παραπέρα μείωση μισθών και περικοπές σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία περιλαμβάνει η λίστα που μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή

Στο χέρι του λαού είναι να δώσει λύση προς το δικό του συμφέρον. Με ισχυρό ΚΚΕ και κίνημα που θα σαρώσει την αντιλαϊκή πολιτική και τα κόμματα που την υπηρετούν
Στο χέρι του λαού είναι να δώσει λύση προς το δικό του συμφέρον. Με ισχυρό ΚΚΕ και κίνημα που θα σαρώσει την αντιλαϊκή πολιτική και τα κόμματα που την υπηρετούν
Καταιγισμό αντεργατικών και φοροεισπρακτικών μέτρων και, ταυτόχρονα, παραπέρα μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού για Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια, ετοιμάζει η κυβέρνηση αμέσως μετά τις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, άφησε χτες ανοιχτό το ενδεχόμενο για απολύσεις εργατοϋπαλλήλων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και στις ΔΕΚΟ, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ανήγγειλε δραστικές περικοπές των δημόσιων δαπανών.

Στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου του Γιουρογκρούπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, που μίλησε για πρόσθετα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα για το 2011, και με την κυβέρνηση να προεξοφλεί αύξηση των δημοσιονομικού ελλείμματος, επιδιώκοντας μέτρα που θα της εξασφαλίσουν επιπλέον έσοδα περίπου 4,5 δισ. ευρώ, μπαίνει σε εφαρμογή το προσχεδιασμένο πρόγραμμα για ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Την ίδια ώρα, κεντρικά κυβερνητικά στελέχη ανατροφοδοτούν τη συζήτηση για «επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου» και «επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων» προς την τρόικα, προετοιμάζοντας το έδαφος για πολύχρονη παράταση της σκληρής ταξικής λιτότητας.

Διαστρεβλώνοντας προκλητικά το μήνυμα από την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει τη λαϊκή καταδίκη στην πολιτική της σαν «επιβεβαίωση» (!) για τη συνέχιση της βάρβαρης πολιτικής της.

«Εμείς πήραμε το μήνυμα από τις εκλογές, αλλά πήραμε και το μήνυμα ότι ο λαός θέλει σταθερότητα και φυσικά η κυβέρνηση συνεχίζει, και μάλιστα με πιο γρήγορους πλέον ρυθμούς, τις μεγάλες αλλαγές για τη χώρα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επέλασης.

Σε μια προσπάθεια να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και των συνταξιούχων και να κρύψουν μπροστά στο δεύτερο γύρο των εκλογών τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος που ετοιμάζουν, κυβερνητικοί παράγοντες δε δίστασαν να επιστρατεύσουν το ψεύδος. «Δεν υπάρχει περίπτωση να περικοπούν μισθοί και συντάξεις, ούτε να επιβληθούν άλλα φορολογικά βάρη επιπλέον από αυτά που προβλέπονταν στη συμφωνία που κάναμε με τους εταίρους μας», ισχυρίστηκε ο Γ. Πεταλωτής, εμπαίζοντας ανοιχτά το λαό.

Απολύσεις και περικοπές στο δημόσιο

Το χαρτί του αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων έπαιξε και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, επαναλαμβάνοντας τα ίδια κάλπικα επιχειρήματα, όταν η κυβέρνηση προωθεί, μεταξύ άλλων, τη δραστική περικοπή των επιδομάτων στο δημόσιο, μέσω του νέου μισθολογίου, που θα επιφέρει νέα μείωση αποδοχών πάνω από 10%, και την επιβολή κατίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών στον ιδιωτικό τομέα, που θα φτηνύνει ακόμα περισσότερο την εργατική δύναμη.

Με δεδομένο ότι η τρόικα έρχεται στην Αθήνα τη Δευτέρα, έτοιμη να συζητήσει για την άμεση «συρρίκνωση» του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων (πληροφορίες κάνουν λόγο για χιλιάδες απολύσεις), η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να βάλει μπροστά το έτοιμο σχέδιό της, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος και να στείλει χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε χτες αν υπάρχει περίπτωση να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι, είπε: «Εμείς, όποια απόφαση έχουμε την ανακοινώνουμε. Τους στόχους μας τους τηρούμε απαρέγκλιτα και μέχρι εκεί». Ουσιαστικά, έσπευσε να ανοίξει τη σχετική συζήτηση, με την κυβέρνηση να έχει ήδη δηλώσει ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση και συγχώνευση δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και στην «αναδιάρθρωση» των ΔΕΚΟ, που θα συνοδευτεί από μαζικές απολύσεις υπαλλήλων.

Βέβαια, ο Γ. Πεταλωτής επιχείρησε να θολώσει τα νερά υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «δεν μιλάει για απολύσεις». Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Τ. Χυτήρης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γιούνκερ για νέα μέτρα, σημείωσε ότι «αφορούν τη μαύρη τρύπα των ΔΕΚΟ», φανερώνοντας πλέον ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει «κατάργηση» θέσεων στις πρώην ΔΕΚΟ, που θα συνοδευτεί από απόλυση και όχι μετάταξη των υπαλλήλων τους.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνει επίσης η περιστολή των δαπανών στο προσωπικό των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων και γενικότερα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. «Οσο κι αν νοικοκυρέψαμε το δημόσιο, υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω περιστολή δαπανών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πεταλωτής υπερθεματίζοντας ως προς την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών ότι «υπάρχει έδαφος περαιτέρω μείωσης των δημοσίων δαπανών».

Επιχείρηση εγκλωβισμού του λαού

Στον ανοιχτό πόλεμο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση σε βάρος του εργαζόμενου λαού, ήρθε χτες να προστεθεί και η ανακίνηση της συζήτησης περί «επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης, αφού πρώτα έθεσε το θέμα, στη συνέχεια με νόημα τόνισε ότι «πρώτος το θέμα το έθεσε ο πρωθυπουργός που μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του μνημονίου. Εγώ απλώς το επανέλαβα». Η κυβέρνηση επιδιώκει να στρώσει το έδαφος για μια πιθανή «επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους», που θα φέρει από τη μια επ' αόριστον λιτότητα, με ακόμα πιο σκληρούς όρους και από τη άλλη θα διασφαλίσει τα χρήματα των καπιταλιστικών αγορών και των τραπεζιτών.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γ. Πεταλωτής, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει εκτίμηση της «Μorgan Stanley» ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο «άρμα» της τρόικας για περισσότερο χρόνο, δεν έκλεισε το θέμα, αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση τηρεί απαρέγκλιτα τους στόχους που έχει βάλει και είναι υπολογισμένο ότι θα βγούμε από την κρίση εφόσον τους τηρούμε».

Παράλληλα με την προετοιμασία για την ένταση της αντιδραστικής επίθεσης, η κυβέρνηση επιχειρεί να «νομιμοποιήσει» την πολιτική της μέσω του δεύτερου γύρου των εκλογών, την ερχόμενη Κυριακή. Αφού ηττήθηκαν τα εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα που έθεσε ο πρωθυπουργός στον ελληνικό λαό, περί πτώχευσης και πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές, η κυβέρνηση άλλαξε «τροπάρι» και καλεί το λαό να ψηφίσει με «τοπικά και αυτοδιοικητικά κριτήρια»!

«Παρά τις πιο δύσκολες συνθήκες, από τη μεταπολίτευση, τουλάχιστον, και μετά, το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα και με ποιοτικά στοιχεία, με ποιοτικές αναλύσεις», ισχυρίστηκε ο Γ. Πεταλωτής, σε μια προσπάθεια να διαστρεβλώσει το αποτέλεσμα της κάλπης. Στη συνέχεια, εντελώς υποκριτικά, κάλεσε τον ελληνικό λαό «να κάνει τις επιλογές που θα αναδείξουν καλύτερους τοπικούς και αυτοδιοικητικούς άρχοντες»... Η κυβέρνηση ουσιαστικά επιχειρεί να υφαρπάσει την ψήφο του λαϊκών στρωμάτων ώστε να ενισχυθούν οι υποψήφιοί της και να φέρουν σε πέρας την πολιτική προς όφελος της πλουτοκρατίας.

Ανησυχία για την άνοδο του ΚΚΕ

Σ' αυτή την κατεύθυνση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκφράζοντας για λογαριασμό της αστικής τάξης ανησυχία για την άνοδο των ποσοστών του ΚΚΕ, έσπευσε να προεξοφλήσει ότι το ΚΚΕ δε θα πάρει ανάλογο ποσοστό στις εθνικές εκλογές.

«Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και στις αναλύσεις μας, κανείς δεν πιστεύει ότι αν αύριο γίνονταν εθνικές εκλογές το ΚΚΕ θα έπαιρνε αυτό το ποσοστό. Το πώς εκφράστηκε η ψήφος, ως ψήφος επιδοκιμασίας ή διαμαρτυρίας ή προειδοποίησης, είναι θέμα όλων μας να το αναλύσουμε και εμείς το κάνουμε. Αλλά έχουμε υποχρέωση, έχουμε εθνικό χρέος, εμείς να πάμε τη χώρα μπροστά. Και οι αναλύσεις που κάνουμε, είναι σε εθνική βάση», είπε ο Γ. Πεταλωτής.

Η κυβέρνηση ποιεί την ανάγκη φιλοτιμία για να διασκεδάσει τις χαμένες γι' αυτήν εντυπώσεις και να ξορκίσει το φόβο της για την αυξανόμενη συσπείρωση πλατιών λαϊκών στρωμάτων στις θέσεις του ΚΚΕ, όπως αυτή καταγράφηκε και στην κάλπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ