Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο - πλαίσιο

Η ΔΗΠΑΚ καλεί σε οργανωμένη αντίδραση και αποκάλυψη όλων αυτών που αποτελούσαν και αποτελούν «δούρειο ίππο» στην υλοποίηση των αναδιαρθρώσεων

Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών σήμερα και αύριο. Σήμερα είναι η δεύτερη μέρα απεργίας στα Πανεπιστήμια Πατρών, Αιγαίου και Θεσσαλίας, ενώ απεργούν και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Οι πανεπιστημιακοί του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου απεργούν σήμερα και αύριο.

Στο περιεχόμενο των πλαισίων που ψηφίζονται σε Συλλόγους ΔΕΠ και πανεπιστημιακά όργανα εκφράζονται διαφορετικά «όχι» στο νέο νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων και υλοποιώντας τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ για μετατροπή του πανεπιστημίου σε ΑΕ και των φοιτητών σε πελάτες. Με το νέο νόμο πλαίσιο η κυβέρνηση προσπαθεί να γκρεμίσει ό,τι έχει απομείνει απ' το δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων, πατώντας στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο το οποίο και υλοποιηούν οι πρυτανικές αρχές και έχουν στηρίξει οι δυνάμεις της πλειοψηφίας της ΠΟΣΔΕΠ.

Ωρα για οργανωμένη αντίδραση

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ), σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «είναι η ώρα να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση σε αυτήν την επέλαση από το επιστημονικό δυναμικό, τους φοιτητές, το σύνολο των εργαζομένων που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, του μνημονίου, της ΕΕ και των υποστηριχτών της. Στην κατεύθυνση αυτή, η ΔΗΠΑΚ καλεί τους συναδέλφους σε ενεργό συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί από τους συλλόγους ΔΕΠ, ώστε να εκφραστεί έμπρακτα η αντίθεση στην εφαρμογή του "μνημονίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση" καθώς και στα επερχόμενα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Να αναχαιτίσουμε και να ανατρέψουμε τις αντιδραστικές αλλαγές. Να αρνηθούμε τη συμμετοχή στον προσχηματικό "διάλογο" της κυβέρνησης και να αποκρούσουμε κάθε προσπάθεια εγκλωβισμού σε δραστηριότητες που εισάγουν τη "διαβούλευση" από το παράθυρο ή αποσκοπούν να αποσπάσουν τον κλάδο από την αγωνιστική απάντηση προς τα μέτρα της κυβέρνησης».

Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «στις σημερινές συνθήκες έντασης της επίθεσης στο σύνολο των λαϊκών κατακτήσεων έχει ιδιαίτερη αξία η αποκάλυψη και η πολιτική καταδίκη όσων στήριξαν/ στηρίζουν τα μέτρα αυτά, όσων υπονόμευσαν/ υπονομεύουν τις κινητοποιήσεις και τις αγωνιστικές διεκδικήσεις του κλάδου, όλων αυτών που αποτέλεσαν/ αποτελούν "δούρειο ίππο" στην υλοποίηση των κατευθύνσεων της "Μπολόνια".

Η ΔΗΠΑΚ καλεί όσους δεν έχουν υποκύψει στη λογική του "Πανεπιστήμιου - ΑΕ" να αγωνιστούν για μια Παιδεία που θα υπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού και όχι του κεφαλαίου. Για μια Ανώτατη Εκπαίδευση ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, που θα στηρίζει την εξέλιξη των επιστημών και την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη γνώσης και επιστημονικού δυναμικού ικανού να συμβάλει στην άνοδο του υλικού και πνευματικού επιπέδου του λαού μας. Με ισότιμη αντιμετώπιση όλων των επιστημονικών αντικειμένων και όλων των επιστημών. Με προγράμματα σπουδών ανά επιστημονικό αντικείμενο που θα παρέχουν επιστημονική ειδίκευση και πλήρη επαγγελματική επάρκεια με την απόκτηση του πτυχίου, σε ενιαίο κύκλο προπτυχιακών σπουδών. Δύναμή μας η κοινή δράση με τους αγωνιζόμενους φοιτητές και εργαζόμενους, η κοινή δράση πανεπιστημιακού και λαϊκού κινήματος. Ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, του μνημονίου, της ΕΕ, και των υποστηριχτών τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχίζει αύριο το 16ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ (2024-02-01 00:00:00.0)
Μπροστά στο 13ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ (2017-01-29 00:00:00.0)
Για μια Παιδεία που θα υπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού (2011-01-09 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για το νόμο - πλαίσιο (2010-11-06 00:00:00.0)
Απάντηση στην επίθεση η αγωνιστική ψήφος στις πρυτανικές εκλογές (2010-05-06 00:00:00.0)
Δάσκαλοι στην υπηρεσία της κοινωνίας και των λαϊκών αναγκών (2009-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ