Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο λαό της Δ. Σαχάρας

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για την επίθεση των μαροκινών ένοπλων δυνάμεων σε καταυλισμό στη Δυτική Σαχάρα

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η πρώτη, μετά από χρόνια, συνάντηση αντιπροσωπειών του Μαρόκου και του Μετώπου Polisario της Δ. Σαχάρας στην έδρα του ΟΗΕ. Η μη πραγματοποίηση των επαφών αυτών - θεωρεί το Μέτωπο Polisario - ήταν ο στόχος της αιματηρής επίθεσης των μαροκινών δυνάμεων κατά καταυλισμού διαμαρτυρίας των Σαχράουι ενάντια στην κατοχή τμήματος της πατρίδας τους με την ανοχή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ιδιαίτερα της ΕΕ. Για την επίθεση, που οργανώσεις υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καταδικάζει την επίθεση που εξαπέλυσαν οι μαροκινές ένοπλες δυνάμεις νωρίς το πρωί της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου εναντίον του καταυλισμού Γκνταΐμ Ιζίκ στη Λααγιούν, όπου διέμεναν περισσότεροι από 25.000 πολίτες της Δυτικής Σαχάρας, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στη μαροκινή κατοχή και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις διεξάχθηκαν από δυνάμεις στρατού και αεροπορίας, στο στόχαστρο των οποίων βρέθηκαν κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι που διέμεναν στον καταυλισμό. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατοντάδες είναι οι τραυματίες, άλλοι τόσοι είναι οι αγνοούμενοι, ενώ ο προσφυγικός καταυλισμός έχει διαλυθεί αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες αστέγους.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, λίγες ώρες πριν την επίθεση απελάθηκαν από τις μαροκινές αρχές δημοσιογράφοι διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, καθώς και βουλευτές του ισπανικού κοινοβουλίου οι οποίοι προσπάθησαν να φτάσουν στην περιοχή και να δουν την κατάσταση που επικρατεί. Θυμίζουμε ότι στις 30 Οκτώβρη είχε απελαθεί ο πρόεδρος της ΠΟΔΝ σ. Τιάγκο Βιέιρα, ο οποίος βρισκόταν σε προγραμματισμένο ταξίδι προς τα κατεχόμενα εδάφη για να δει την κατάσταση που επικρατεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας εκφράζει τη στήριξη και την αλληλεγγύη της για άλλη μια φορά στο δοκιμαζόμενο Λαό της Δυτικής Σαχάρας, ο οποίος παλεύει εδώ και δεκαετίες για τον τερματισμό της μαροκινής κατοχής. Δεσμευόμαστε ότι θα πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών και στην αφρικανική ήπειρο, με πρώτο μεγάλο σταθμό το 17ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών.

Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό της επιχείρησης των μαροκινών δυνάμεων στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Σαχάρας. Απαιτούμε να τερματιστεί τώρα η κατοχή του Μαρόκο στα εδάφη που ανήκουν στο λαό της Δυτικής Σαχάρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ