Κυριακή 14 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στη μνήμη

ΔΑΝΗΛΟΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
ΔΑΝΗΛΟΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
2 ΦΩΤ.

Συμπληρώθηκαν 18 χρόνια από το θάνατο του πολυαγαπημένου μας πατέρα και παππού, ΔΑΝΗΛΟΥ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗ, και, περίπου, 4 χρόνια της μητέρας και γιαγιάς μας, ΣΤΕΛΛΑΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗ, από το Ηράκλειο Κρήτης.

Ο Δανήλος Συντυχάκης έγινε μέλος της ΟΚΝΕ Πανεπιστημίου, τον Ιούνη του 1935. Εζησε από την αρχή ως το τέλος τα γεγονότα του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη. Στην Αλβανία πολέμησε στην πρώτη γραμμή ως έφεδρος ανθυπολοχαγός με πλούσια δράση με τρεις φορές εύφημη μνεία. Μέλος του κόμματος γίνεται τον Ιούλιο του 1941 στη Μεσσηνία όπου υπηρετούσε ως γεωπόνος. Πήρε αμέσως ενεργό μέρος στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Είχε πλούσια δράση σε όλο το νομό Μεσσηνίας και ιδίως στην Τριφυλία. Διετέλεσε καπετάνιος εφεδρικού τάγματος με επτά λόχους. Μετά τη Βάρκιζα κυνηγήθηκε αμέσως. Βγήκε παράνομος. Πιάστηκε στο βουνό τον Ιούνη του 1945. Βασανίστηκε πολύ σκληρά. Πήγε στις φυλακές Κυπαρισσίας και από εκεί με πειθαρχικές μεταγωγές σε όλες σχεδόν τις φυλακές και εξορίες. Από τη Γιούρα και τη Μακρόνησο, μέχρι τις φυλακές Τρίπολης, Πύλου, Αλεξανδράκη Καλαμών, Καλαμάτας, Ακροναυπλίας, Κέρκυρας, Νεάπολης, Ιτζεδίν, Κεφαλονιάς, Αλικαρνασσού, Αίγινας, Αβέρωφ, κ.ά. Απολύθηκε τον Απρίλη του 1961. Το 1963 εκλέχτηκε βουλευτής της ΕΔΑ στο νομό Ηρακλείου. Με τη δικτατορία διέφυγε τη σύλληψη. Δούλεψε 5 μήνες παράνομος. Πιάστηκε τελικά και στάλθηκε στη Γιούρα και από εκεί στο Παρθένι της Λέρου. Υπηρέτησε μέχρι το τέλος της ζωής του το τιμημένο κόμμα μας, το ΚΚΕ, από όποια θέση του ανέθεσε.

Η Στέλλα Συντυχάκη, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, προερχόμενη από οικογένεια που υπέστη πολλά βασανιστήρια στους στάβλους του Μπαντουβά και παρακρατικούς. Στάθηκε ηρωικά και με αφοσίωση στο πλευρό του άντρα της και των παιδιών της στις δύσκολες εποχές.

ΣΤΕΛΛΑ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗ
ΣΤΕΛΛΑ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗ
Και οι δύο ήταν άνθρωποι που υπηρέτησαν ως το τέλος της ζωής τους με ανιδιοτέλεια, πίστη και σταθερότητα το ΚΚΕ και τα υψηλά ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Στη μνήμη τους, προσφέρουμε στο ΚΚΕ για την οικονομική εξόρμηση, το ποσό των 250 ευρώ.

Τα παιδιά: Πόπη - Κώστας, Μανώλης - Σοφία.

Τα εγγόνια: Στέλλα - Νίκος, Δανήλος - Αντώνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ