Σάββατο 13 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εξάρθρωσαν σπείρα λαθρεμπορίας οργάνων

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Εισαγγελέας της αστυνομικο - δικαστικής αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX) απήγγειλε χτες κατηγορίες για συμμετοχή σε δίκτυο λαθρεμπορίας ανθρωπίνων οργάνων σε βάρος επτά ατόμων, ανάμεσά τους πρώην ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας στο προτεκτοράτο.

Οι λαθρέμποροι ξεγελούσαν τα απελπισμένα (από τη φτώχεια ή τα υπερβολικά χρέη) θύματά τους υποσχόμενοι χιλιάδες δολάρια με αντάλλαγμα την αφαίρεση μοσχευμάτων. Μόνον μέσα στο 2008, αφότου δηλαδή έγινε «ανεξάρτητο» το προτεκτοράτο, τουλάχιστον 20 αλλοδαποί έπεσαν θύματα της σπείρας με δόλωμα αμοιβές που κυμαίνονταν από 14.500 ευρώ έως 100.000. Η σπείρα δεν εκμεταλλευόταν μόνον φτωχούς Κοσσοβάρους αλλά μετέφερε στο προτεκτοράτο και πάμφτωχους ανθρώπους από τη Μολδαβία, το Καζακστάν, τη Ρωσία και την Τουρκία. Οι αποδέκτες ήταν εύποροι ασθενείς από την Αμερική και την Ευρώπη.

Στη σπείρα συμμετείχαν τουλάχιστον πέντε Κοσσοβάροι (ανάμεσά τους ο Ιλίρ Ρετσάτζ, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας) και δύο αλλοδαποί χειρουργοί, ένας Τούρκος και ένας Ισραηλινός που καταζητούνται από την ΙΝΤΕΡΠΟΛ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ