Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΟΥΔΑΝ
Οι νέες εξελίξεις στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και τα καθήκοντά μας

Η αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού ΚόμματοςΣουδάν κατέθεσε στο 16ο Συνέδριο το ακόλουθο χαιρετιστήριο μήνυμα:

«Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Σουδάν θέλω να σας ενημερώσω σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Ερυθράς Θάλασσας.

Εκεί υπάρχουν ορισμένες εξελίξεις που θέτουν κινδύνους σε όλη την περιοχή και ίσως στη Μέση Ανατολή. Ανάμεσα σ' αυτούς τους κινδύνους είναι:

1- Πιθανή στρατιωτική επέμβαση είτε από τις ΗΠΑ, είτε από το ΝΑΤΟ ή κι από τους δυο όπως στην περίπτωση του Ιράκ ή της Λιβύης. Ο κίνδυνος εδώ είναι ότι η παρέμβαση - που είναι συνήθως ενάντια στην επιθυμία της πλειοψηφίας - βλάπτει τον αγώνα του λαού και δημιουργεί κρατίδια - μαριονέτες (όπως το σουδανικό κρατίδιο) - ήρωες.

2- Ενωμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις και ασκήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και κάποιων αραβικών κρατών. Αυτές οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στοχεύουν στο να καταπνίξουν κάθε κίνδυνο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ με τη βοήθεια τοπικών παραγόντων. Τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή περιλαμβάνουν έλεγχο των πετρελαιοπηγών, υπεράσπιση και προστασία των κρατών - πελατών.

3- Κρατικοδίαιτη τρομοκρατία όπως στην περίπτωση της κυβέρνησης του Σουδάν ενάντια στην Αίγυπτο και άλλες γειτονικές χώρες.

4- Συνοριακές διαφωνίες όπως στην περίπτωση ανάμεσα στο Σουδάν και την Αίγυπτο, Αιθιοπία και Ερυθρέα.

5- Επέμβαση από εχθρικές αφρικανικές ομάδες στα εσωτερικά ζητήματα μιας άλλης χώρας - Κονγκό.

Για να αντιμετωπίσουμε τέτοια προβλήματα ζητούμε τη διάλυση των ξένων στρατιωτικών βάσεων και στρατευμάτων. Την άμεση εκκένωση της περιοχής από τα στρατεύματα των ΗΠΑ, την κατάργηση των στρατιωτικών συμφωνιών με ξένες δυνάμεις και το ΟΑU και AL να παίξουν έναν πιο ενεργό ρόλο στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων. Την ίδια στιγμή ζητάμε την αποκήρυξη της χρήσης βίας σε διακρατικές και διεθνείς διαφωνίες.

Την ίδια στιγμή οι προοδευτικές δυνάμεις στην περιοχή - ιδίως τα παρόντα κόμματα - θα πρέπει να προσέλθουν σε διάλογο με σκοπό να οικοδομήσουν ένα πλατύ αποτελεσματικό μαζικό κίνημα ειρήνης, για να υποστηρίξει ειρηνικές λύσεις στα υπάρχοντα προβλήματα.

Εντούτοις, το πλέον χτυπητό και επείγον πρόβλημα στην περιοχή είναι η απόλυτη απουσία δημοκρατίας και περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες σχεδόν τις χώρες της περιοχής.

Αρνητική διάκριση επικρατεί σε όλες τις χώρες με λίγες εξαιρέσεις. Αυτό είναι πιο φανερό στα κράτη του Κόλπου, όπου οι γυναίκες θεωρούνται ιδιοκτησία του άντρα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε χώρες όπως η Αίγυπτος μέχρι πρόσφατα οι γυναίκες απαγορευόταν να ταξιδεύουν χωρίς τη συμφωνία του αντρός τους. Το δικαίωμα οργάνωσης είναι απαγορευμένο στην πλειοψηφία των χωρών της περιοχής και περιορισμένο στις υπόλοιπες. Η ελευθερία έκφρασης δεν υπάρχει. Εκλογές οργανώνονται κάθε δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια, αλλά λόγω διαφθοράς, κρατικής παρέμβασης και εκφοβισμού.

Στην Υεμένη και την Αίγυπτο στα χαρτιά υπάρχει διακομματικό σύστημα αλλά χρειάζονται δραστικές αλλαγές ώστε η δικτατορία του κυβερνώντος εθνικού κόμματος στην Αίγυπτο και το κόμμα του Κογκρέσου στην Υεμένη να διαλυθεί. Οι τελευταίες εκλογές στην Αίγυπτο έδειξαν ότι η μειωμένη παρέμβαση των δικαστικών μπορεί να βοηθήσει την αντιπολίτευση να επιτύχει μια μικρή νίκη.

Η περιοχή μας και η χώρα μου είναι εκτεθειμένες στην επέμβαση του στρατού. Το Σουδάν που είναι ανεξάρτητο από το 1956 έχει δημοκρατική εμπειρία για 11 χρόνια. Γι' αυτό ζητάμε από τα Ηνωμένα Εθνη και την Αραβική Ενωση να εισάγουν στις Χάρτες τους και στα μέτρα επίλυσης που θα απομονώσουν δεσποτικά πολιτεύματα και αυτές τις κυβερνήσεις που έρχονται ως αποτέλεσμα στρατιωτικής επέμβασης.

Η περίπτωση του Σουδάν μπορεί να διαφέρει από τις υπόλοιπες της περιοχής σε ορισμένα θέματα, αλλά πιστεύουμε πως οι στόχοι πάλης μας, είναι κοινοί.

Η Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία είναι η ομπρέλα που συγκεντρώνει όλες τις αντιδραστικές δυνάμεις.

Ο αγώνας των μαζών στο Σουδάν έχει επεξεργαστεί τις δυνατότητές του για να επιτύχει δημοκρατία στο Σουδάν. Το NDA που οι τακτικές του περιλαμβάνουν ένοπλη πάλη και μαζική εξέγερση προστατευμένη με όπλα, προτιμά έναν ειρηνικά διαπραγματευμένο διακανονισμό. Εντούτοις, για να ξεκινήσουν ειρηνικές συζητήσεις, το NDA απαιτεί η σουδανική κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει όλους τους αντιδημοκρατικούς νόμους, να επιβάλει συντάγματα, να αποστρατεύσει τα όργανα ασφαλείας, να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, να σεβαστεί το δικαίωμα οργάνωσης και ελευθερίας έκφρασης. Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί μια καταληκτική ατμόσφαιρα για διαπραγμάτευση που μπορεί να οδηγήσει στο να επιτευχθεί μια κατανοητή ειρηνική λύση στο σουδανικό πρόβλημα. Αυτή η λύση θα οδηγήσει στο να θεμελιωθεί η δημοκρατία στη χώρα βασισμένη στους νόμους, διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος, μια εθνική εντολή για τις ένοπλες δυνάμεις, πολιτικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό και εθνικό πλουραλισμό και ισότητα βασισμένη στα δικαιώματα του πολίτη, παροχή και σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης ειρηνικής μετάβασης δυνάμεων, βασισμένης σ' ένα ελεύθερο και παγκόσμιο δημοψήφισμα. Για να βάλουμε ένα τέλος στον εμφύλιο πόλεμο βασισμένο στην αναγνώριση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης και δίκαιη και ίση διανομή του εθνικού πλούτου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ