Δευτέρα 15 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ετοιμη για προωθημένη συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ

«Εθνικά υπεύθυνη στάση» για την επόμενη μέρα προανήγγειλε ο Αντ. Σαμαράς, το κόμμα του οποίου δεν κατάφερε να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια

Τη φανερή αποτυχία της ηγεσίας της ΝΔ να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια επιβεβαίωσαν πανηγυρικά και τα αποτελέσματα του β' γύρου των εκλογών, ενώ ήττα υπέστη και η τακτική εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων μέσω της «αντιμνημονιακής ψήφου».

Τα αποτελέσματα του β' γύρου κατέδειξαν ότι η ηγεσία της ΝΔ δεν πέτυχε να πείσει ότι αποτελεί «εναλλακτική λύση» και πως διαθέτει «πρόταση διεξόδου» διαφορετική από αυτήν που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η τρόικα. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν επηρεάζει την ειλημμένη απόφαση της ηγεσίας της ΝΔ να συνεχίσει να ασκεί πίεση στην κυβέρνηση για «αλλαγή πολιτικής» στην κατεύθυνση της άμεσης εφαρμογής αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών και γενναίων φιλομονοπωλιακών μέτρων.

Στην κατεύθυνση αυτή έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο πιο προωθημένης συνεννόησης και συνεργασίας με την κυβέρνηση, αναμένοντας σχετικές πρωτοβουλίες από τον Γ. Παπανδρέου τις επόμενες μέρες. Χαρακτηριστική από την άποψη αυτή ήταν η απάντηση που έδιναν χτες το βράδυ στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ στο ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, με στόχο τη συνεννόηση για τις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» το επόμενο διάστημα. «Θα πάμε για να πιέσουμε να αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση», τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο ίδιος ο Α. Σαμαράς στη δήλωση που έκανε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ θα κρατήσει «εθνικά υπεύθυνη στάση» και θα βρεθεί στην «πρώτη γραμμή, για να ανατραπούν τα αδιέξοδα» της κυβερνητικής πολιτικής.

Ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα κατά το δοκούν, υποστήριξε ότι όσοι ψήφισαν αλλά και αυτοί που δεν ψήφισαν «ζήτησαν αλλαγή πορείας», εννοώντας στην ίδια κατεύθυνση που πιέζει ο ίδιος και το κόμμα του. Επιχειρώντας να υποστηρίξει την εκτίμηση ότι η ΝΔ «βγήκε ανανεωμένη, δυνατή και υπεύθυνη», επικαλέστηκε ότι πήρε 5 από 13 περιφέρειες, περιόρισε τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ στις 2 μονάδες και είπε ότι κέρδισε 33 από 54 νομούς. Οσο για την αποχή, επέμεινε ότι συνιστά απόρριψη των αδιέξοδων της κυβέρνησης και η ΝΔ απλά δηλώνει ότι έλαβε το μήνυμα.

Στη Ρηγίλλης, η αμηχανία και η κατήφεια είχαν αντικαταστήσει τη θριαμβολογία της περασμένης Κυριακής, καθώς τα στελέχη της ΝΔ έβλεπαν να μην επαληθεύονται οι προσδοκίες και οι στόχοι που είχαν για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους.

Χαρακτηριστικό του κλίματος αμηχανίας ήταν πως η πρώτη παρέμβαση που έγινε από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ αφορούσε τη διαφωνία του κόμματος με τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων που καταγράφει πρόθεση ψήφου. Ο ίδιος αργότερα επιχειρούσε να δικαιολογήσει την αποτυχία των υποψηφίων της στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους, εμμένοντας στην εκτίμηση ότι «η ΝΔ επανέρχεται στην πρώτη γραμμή των πολιτικών εξελίξεων και αποκτά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ