Τρίτη 16 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μεγάλη καθυστέρηση στο διορισμό εκλεγμένων πανεπιστημιακών

Σχετική Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση στη Βουλή για την καθυστέρηση διορισμού πάνω από 800 εκλεγμένων μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) που παρατηρείται στα Πανεπιστήμια, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Πρωτούλης.

Οπως σημειώνουν στο κείμενο της Ερώτησης που απευθύνουν στην υπουργό Παιδείας, «η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας του διδακτικού και λοιπού προσωπικού των Πανεπιστημίων, η κάλυψη πάγιων αναγκών σε εκπαιδευτικούς με αποσπάσεις, η περικοπή των απαραίτητων κονδυλίων για τη μισθοδοσία - μεταξύ άλλων - αποτελούν πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που εντείνονται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των άλλων οργανισμών του κεφαλαίου. Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πάνω από 800 εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ, των οποίων ο διορισμός καθυστερεί έως και 2 ή πλέον χρόνια.

Η καθυστέρηση του διορισμού του ΔΕΠ και η αναστολή επ' αόριστον για το έτος 2010-11 έρχεται να προστεθεί στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ της χώρας, λόγω έλλειψης υποδομών και εξοπλισμού, δραματικά μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης, λειτουργίας τους σε μεγάλο ποσοστό με συμβασιούχους εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους. Ολα τα παραπάνω συμπληρώνουν την εικόνα του Πανεπιστημίου-επιχείρηση που έχουν δρομολογήσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για να υπηρετήσουν τη στρατηγική των μονοπωλίων στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Επιπλέον, οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας για μετατροπή στην ουσία των λεκτόρων σε συμβασιούχους και άρση της μονιμότητας στη βαθμίδα του επίκουρου θα διογκώσουν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα τα Τμήματα να μην μπορούν στοιχειωδώς να εκπληρώσουν την ακαδημαϊκή λειτουργία τους», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Με βάση τα παραπάνω, ρωτούν την υπουργό Παιδείας:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διορισμοί των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ.
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να προκηρυχθούν άμεσα θέσεις μόνιμης, σταθερής και αποκλειστικής απασχόλησης για την επαρκή πλήρωση των αναγκών της ακαδημαϊκής λειτουργίας των ΑΕΙ, να καταργηθεί το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων σε εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό των ΑΕΙ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ