Κυριακή 21 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Το 2011 εντείνεται το μεγάλο ξεπούλημα

Το 2011, η κυβέρνηση θα εντείνει και θα διευρύνει το μεγάλο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. «Στο σφυρί», στην κυριολεξία, αναμένεται να αρχίσουν να βγαίνουν τα ακίνητα - «φιλέτα», περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια, ο σιδηρόδρομος, οι εταιρείες ύδρευσης και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, προκειμένου να εξασφαλίζονται από τις λεγόμενες αποκρατικοποιήσεις έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ το χρόνο για τα επόμενα χρόνια.

Μια από τις πρώτες θέσεις στη σειρά του μεγάλου αυτού ξεπουλήματος κατέχουν οι δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης - αποχέτευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δηλαδή η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Η εξέλιξη, βέβαια, αυτή δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Το έδαφος έχει προλειανθεί εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης και της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, με αποτέλεσμα τα τιμολόγια ύδρευσης να έχουν αυξηθεί ακόμη και πάνω από 150% και τα τέλη αποχέτευσης πάνω από 80%. Ανοιχτό είναι, μάλιστα, το ενδεχόμενο για ξεπούλημα και πολλών άλλων ακόμη δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), από τις περίπου 180 που λειτουργούν σήμερα στη χώρα, καλύπτοντας τις ανάγκες του 40% του πληθυσμού.

Για το 2011 προγραμματίζεται και η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δηλαδή της εταιρείας που εκμεταλλεύεται εμπορικά το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, αλλά και η «αξιοποίηση» των σιδηροδρομικών σταθμών στις μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και ο Βόλος με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).


Eurokinissi

Στις άμεσες προτεραιότητες του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου για τις αποκρατικοποιήσεις εντάσσονται η πώληση μέρους της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), καθώς και η απελευθέρωση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών (δηλαδή, η ρύθμιση της αγοράς στοιχηματισμού στο Ιντερνετ), αλλά και η πώληση της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα», της δημόσιας επιχείρησης που έχει προέλθει από τη συγχώνευση της ΠΥΡΚΑΛ με την ΕΒΟ.

Το μπαράζ της επιχείρησης «μεγάλο ξεπούλημα», θα συνεχιστεί με την πώληση τεσσάρων αεροπλάνων τύπου Airbus, τα οποία ανήκουν στο κράτος, ενώ ακολουθεί η πώληση της συμμετοχής του 49% του Δημοσίου στο καζίνο της Πάρνηθας.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για άλλα ακόμη 20 χρόνια στη γερμανική κοινοπραξία της «Χόχτιφ», πέρα από τα 30 χρόνια που προβλέπει η υπάρχουσα.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι και η πώληση του ΟΔΙΕ, της εταιρείας δηλαδή που εκμεταλλεύεται το ιπποδρομιακό στοίχημα. Επίσης, σχεδιάζεται η ανάθεση με «συμβάσεις παραχώρησης», σε ιδιώτες του τομέα είσπραξης των διοδίων και των Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών της Εγνατίας Οδού.

Στόχος της κυβέρνησης είναι και η πώληση συχνοτήτων φάσματος και ψηφιακού μερίσματος, δηλαδή το περίσσευμα συχνοτήτων από τη μετατροπή του σήματος από αναλογικό σε ψηφιακό, που θα αξιοποιηθεί από εταιρείες του τηλεπικοινωνιακού κλάδου.


Eurokinissi

Αμεσα σχεδιάζεται να ξεκινήσει το ξεπούλημα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας με πρώτα κάποια ακίνητα της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), όπως του γκολφ της Αφάντου Ρόδου, με μοχλό και το νέο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, το λεγόμενο Fast Track. Για το 2012 προγραμματίζεται το ξεπούλημα περιφερειακών λιμανιών και αεροδρομίων με ΣΔΙΤ.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα «φιλέτα» που περιμένουν τους μνηστήρες (2013-05-04 00:00:00.0)
Επιταχύνει τις διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων (2011-04-21 00:00:00.0)
Και το νερό πανάκριβο εμπόρευμα (2010-06-12 00:00:00.0)
Να σταματήσει κάθε ενέργεια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ (2009-07-15 00:00:00.0)
Μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων σε κρίσιμους τομείς (2008-04-08 00:00:00.0)
Πλούσιο το «έργο» της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (2004-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ