Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΝΕΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ
Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια δύναμη αντίστασης των προοδευτικών ανθρώπων

Η αντιπροσωπεία του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Ολλανδίας κατέθεσε στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ το ακόλουθο χαιρετιστήριο τηλεγράφημα:

«Αγαπητοί σύντροφοι του ΚΚΕ

Η Κεντρική Επιτροπή του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος της Ολλανδίας, σας εύχεται καλή επιτυχία με τις εργασίες κατά τη διάρκεια του 16ου Συνεδρίου του Κόμματός σας και με την εφαρμογή των αποτελεσμάτων του Συνεδρίου.

Βλέπουμε το ΚΚΕ σαν μια πολύ σημαντική κομμουνιστική δύναμη στην Ευρώπη η οποία παίζει σπουδαίο ρόλο στην αντεπίθεση ενάντια στην αυξανόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Εμείς υποστηρίζουμε την ιδέα ότι μόνο μια διεθνιστική και ενωμένη αντιιμπεριαλιστική κίνηση, βασισμένη σε μαζικά κινήματα στις διάφορες χώρες, θα είναι ικανή να σταματήσει τη δύναμη του υπερεθνικού μονοπωλιακού κεφαλαίου. Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια δύναμη αντίστασης των προοδευτικών ανθρώπων. Γι' αυτό συμφωνούμε απόλυτα με την πρόταση ότι: "Οι εργαζόμενοι στις ηγετικές καπιταλιστικές χώρες πρέπει να απαντήσουν με τη συγκρότηση ενός ενωμένου κοινού μετώπου με τους εργαζόμενους στις εξαρτημένες χώρες και περιοχές". Ενα πολύ σημαντικό βήμα θα ήταν τα κομμουνιστικά κόμματα των δυτικοευρωπαϊκών κρατών να συμπράξουν στο συντονισμό των προσπαθειών τους. Επίσης, υπογραμμίζουμε "την ανάγκη οργάνωσης μιας διεθνούς αντιιμπεριαλιστικής κίνησης με την υποστήριξη των λαϊκών κινημάτων σε εθνικό επίπεδο". Η διεθνοποίηση της ταξικής πάλης πρέπει να χαίρει μεγίστης προτεραιότητας. Αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο προς το παρόν, εξαιτίας της αδυναμίας πολλών κομμουνιστικών κομμάτων στις βιομηχανοποιημένες χώρες. Αλλά μέσα στον ιμπεριαλιστικό κόσμο, αναπτύσσονται νέες και ισχυρές αντιθέσεις ακόμα και σε χώρες όπως η Ολλανδία, όπου ο καπιταλισμός στάθηκε πετυχημένα στη δημιουργία μιας προσωρινής ταξικής ειρήνης.

Από τη μια πλευρά, τα κομμουνιστικά κόμματα πρέπει να παλέψουν για τις δικές τους μαρξιστικές - λενινιστικές ταυτότητες, αλλά από την άλλη επίσης να αναλάβουν πρωτοβουλίες για ευρύτερα αντιιμπεριαλιστικά μέτωπα.

Γι' αυτό η Κεντρική Επιτροπή του NCPN (Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Ολλανδίας) καλωσορίζει την πρωτοβουλία του ΚΚΕ να ξεκινήσει το Αντιιμπεριαλιστικό, Αντιμονοπωλιακό, Δημοκρατικό Μέτωπο Πάλης (ΑΑΔΜ μέτωπο) στην Ελλάδα σαν ένα καλό παράδειγμα τού τι πρέπει να γίνει. Το ΚΚΕ, σαν κόμμα μιας χώρας - τμήμα των Βαλκανίων πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει πολλές αντι-ΝΑΤΟικές συναντήσεις κομμάτων και οργανώσεων της περιοχής.

Υποστηρίζουμε σθεναρά αυτές τις πρωτοβουλίες και ελπίζουμε να πάρουμε λεπτομερειακές πληροφορίες για τις ιδέες και τα σχέδια, αναφορικά με την πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ. Το κόμμα μας ελπίζει να είναι μέρος μιας ευρωπαϊκής αντι-ΝΑΤΟικής κίνησης.

Επίσης πολύ κοντά στην Ελλάδα βρίσκονται και άλλες πολύ σημαντικές περιοχές αγώνα, όπως η Μέση Ανατολή, η Ανατολική Ευρώπη και η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε το σθένος του παλαιστινιακού λαού, που παλεύει για το δικαίωμά του να έχει ένα ανεξάρτητο δικό του κράτος. Εμείς στηρίζουμε τον αντιιμπεριαλιστικό τους αγώνα και ελπίζουμε να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε την πάλη τους. Ελπίζουμε επίσης να βρούμε τρόπους στήριξης των ισραηλινών δυνάμεων που μάχονται για τον ίδιο σκοπό.

Η ΚΕ του NCPN χαίρεται που το ΚΚΕ ξεκίνησε τις συζητήσεις πάνω στο 16ο Συνέδριο με την ανοιχτή συζήτηση αναλύοντας πρώτα απ' όλα "τις εξελίξεις στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα".

Πιστεύουμε ότι εμείς πρωτίστως - σαν διεθνής κομμουνιστική κίνηση - χρειαζόμαστε μια πραγματική ανάλυση που να μας δίνει εργαλεία και γνώσεις για μια αναμέτρηση. Γι' αυτό χρειάζεται να γνωρίζουμε τα τρωτά σημεία και τις αναπτυσσόμενες αντιθέσεις μέσα στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, όπως επίσης χρειαζόμαστε να έχουμε και ρεαλιστική άποψη των δυνατών πλευρών αυτού του συστήματος.

Υποστηρίζουμε σθεναρά κάθε πρωτοβουλία οργάνωσης τέτοιων κοινών αναλύσεων. Στο μεταξύ, ευχαριστούμε το ΚΚΕ που έκανε μια τόσο σημαντική ανάλυση και που μας κάλεσε να συμμετάσχουμε στις συζητήσεις του. Είμαστε, σίγουροι ότι το Συνέδριο θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της σημαντικής ανάλυσης, ελπίζουμε ότι θα βρούμε κοινούς τρόπους πάλης και δημιουργίας σωστής ανάλυσης.

Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση.

Ζήτω ο σοσιαλισμός, ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη.

Wil van de Klift, Διεθνής Γραμματέας του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Ολλανδίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιδρυτική συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης (2023-11-18 00:00:00.0)
Κομμουνιστικό Μέτωπο (Ιταλία) (2021-06-12 00:00:00.0)
Για τις αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία και την απάντηση του κινήματος (2006-04-05 00:00:00.0)
Πώς να σταματήσουμε το ΝΑΤΟ (2004-07-04 00:00:00.0)
Ο διεθνισμός στο Συνέδριο (2000-12-13 00:00:00.0)
Συνεισφορά στην ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος (1996-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ