Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι «φίλοι» του ΔΝΤ

Χτες τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία - μεταξύ των οποίων το Αθηναϊκό (ΑΠΕ), το Γερμανικό και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων - μετέδωσαν την εξής είδηση, που διαβάζοντάς τη σου σηκώνονται οι τρίχες σαν καρφιά. Η είδηση ξεκινούσε ως εξής: «Γενναίο "μπαξίσι" αποφάσισαν να δώσουν στην Τουρκία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα για να μπορέσει η Αγκυρα να αντιμετωπίσει την οικονομική και νομισματική κρίση που διέρχεται».

Δεν τρέφουμε αυταπάτες για το ποιοι και με ποια κριτήρια διευθύνουν τα δύο... ευαγή ιδρύματα. Ούτε για τους στυγνούς και αποικιοκρατικού χαρακτήρα όρους που θέτουν, για να χορηγήσουν κάποιο δάνειο σε κάποια χώρα. Απλά θα περίμενε κανείς από τους διευθύνοντες το ΔΝΤ και την ΠΤ - που καμώνονται πως ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα - να τηρήσουν τα προσχήματα. Την ώρα που το «καζάνι βράζει» στη γειτονική Τουρκία, καθώς οι πολιτικοί κρατούμενοι που στενάζουν στα μπουντρούμια των τούρκικων φυλακών έχουν εξεγερθεί, διεκδικώντας τουλάχιστον ανθρώπινη μεταχείριση, θα περίμενε κανείς μια διαφορετική στάση από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Εστω να καθυστερήσουν τη δημοσιοποίηση της απόφασης, με την οποία δίνουν, άμεσα, στην κυβέρνηση της Τουρκίας 4,6 δισ. δολάρια, καθώς και το περιθώριο να αντλήσει άλλα 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη τετραετία.

Ομως, το Διευθυντήριο του ΔΝΤ και της ΠΤ δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα. Αδιαφορώντας, πλήρως, για τη βάρβαρη και εγκληματική στάση της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στους πολιτικούς της αντιπάλους - με τους οποίους έχουν γεμίσει οι φυλακές της Τουρκίας και ήδη οι νεκροί από την επίθεση της αστυνομίας ξεπερνούν τους 50, ενώ υπάρχουν και εκατοντάδες τραυματίες - οι επικεφαλής του ΔΝΤ και της ΠΤ έδειξαν για μια ακόμη φορά το πραγματικό τους πρόσωπο. Προχώρησαν, τώρα, στην αποδέσμευση του δανείου των 13 δισ. δολαρίων, με τον όρο, βέβαια, να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις (ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση αγορών κλπ.) που αξιώνει η διεθνής χρηματιστική ολιγαρχία μέσω των δύο ιμπεριαλιστικών ιδρυμάτων. Με την ενέργεια αυτή είπαν, έμπρακτα, «μπράβο» στην τουρκική κυβέρνηση για την «αποφασιστική στάση» της απέναντι στους φυλακισμένους «ταραξίες», αποδεικνύοντας έτσι- το ΔΝΤ και η ΠΤ - ότι είναι δύο ιδρύματα που στήριζαν και στηρίζουν τυραννικά και φασιστικά, κυρίως, καθεστώτα.

Κι όμως, πριν 10 περίπου μέρες, ο «εκσυγχρονιστής» πρωθυπουργός της Ελλάδας - που προχτές κάτι «ψέλλισε» για την κατάσταση στην Τουρκία - επικαλέστηκε με περηφάνια τα εύσημα που απέσπασε η κυβέρνησή του για τις επιδόσεις στην ελληνική οικονομία...


Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ