Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Νέα τροπή στην υπόθεση του Ελληνοκύπριου που απήχθη

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του Ελληνοκύπριου Πανίκου Τσιακούρμα, ο οποίος απήχθη από τις αρχές του ψευδοκράτους και κρατείται κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών. Προχτές στημένο δικαστήριο στα Κατεχόμενα αποφάσισε την κράτησή του έως τις 12 του Φλεβάρη, οπότε και θα διεξαχθεί λεγόμενη δίκη για τις κατηγορίες που του προσάπτουν.

Ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος Μεντές Αζίς, ο οποίος υπερασπίζεται τον Πανίκο Τσιακούρμα στο ψευτοδικαστήριο, δήλωσε ότι ο Πανίκος απήχθη και ξυλοκοπήθηκε τόσο κατά την απαγωγή του όσο και μετά, όπως έγραψε χτες η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «ΑΒΡΟΥΤΑ».

Στο μεταξύ, χτες το πρωί ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη και συζήτησε μαζί του τρόπους με τους οποίους μπορεί η Κυπριακή Πολιτεία να κινηθεί στο θέμα της απαγωγής και της παράνομης κράτησης του Πανίκου Τσιακούρμα από τους Τούρκους.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο Αλ. Μαρκίδης κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, λέγοντας απλώς ότι το θέμα θα χειριστεί η πολιτεία και συνέστησε ψυχραιμία. Σε άλλες δηλώσεις του ο Αλ. Μαρκίδης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα ανταλλαγής του Πανίκου Τσιακούρμα με τον Τούρκο λαθρέμπορο ναρκωτικών από την Πύλα που συνελήφθη πρόσφατα.

Δήλωσε ακόμα ότι η πολιτεία δεν είχε δώσει στην οικογένεια του Τσιακούρμα την εντύπωση ότι επέκειτο η απελευθέρωσή του και απέρριψε τα όσα λέγονται ότι αν ήταν κάποιος επώνυμος οι χειρισμοί θα ήταν διαφορετικοί.

Για την υπόθεση κλήθηκε να τοποθετηθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου χτες. Καλούμενος να απαντήσει αν θα υπάρξει διαμαρτυρία από την πλευρά της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στις συνθήκες σύλληψης και κράτησης του Π. Τσιακούρμα, δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι απλά παρατηρητής της υπόθεσης.

Απάντησε συγκεκριμένα: «Η κυπριακή κυβέρνηση που παρακολουθεί αυτά τα θέματα προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Υπάρχει επικοινωνία και ενημέρωση και της ελληνικής κυβέρνησης. Είμαστε σε απόλυτη ταύτιση με τις θέσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση της Κύπρου».

Εν συνεχεία προσπάθησε να ψελλίσει κάτι για τις ευθύνες της διεθνούς κοινότητας και κατάφερε να πει: «Η διεθνής κοινότητα, οι ξένες κυβερνήσεις, ενώ βλέπουν ότι οι δυνάμεις κατοχής προχωρούν πολλές φορές σε τέτοιου είδους επιθετικές ενέργειες, εντούτοις περιορίζονται μόνο να επισημαίνουν τις ευθύνες που έχουν ο κ. Ντενκτάς και οι δυνάμεις που ελέγχονται από αυτόν. Θα πρέπει να είναι περισσότερο δραστικοί, για να είναι πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση τέτοιων ενεργειών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ