Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Μηδενικά τα όρια παρέμβασης λόγω ΕΕ!

Συνεχίστηκαν και χτες, τελευταία μέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού, οι παρεμβάσεις μελών της κυβέρνησης από το βήμα της Βουλής.

Αποκαλυπτικός, ως προς την πολιτική ουσία και τις προθέσεις της κυβέρνησης στην οικονομία, ήταν στη χτεσινή του παρέμβαση ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, ο οποίος έκανε μια πολιτική ομιλία κατά κύριο λόγο, σημειώνοντας αναφορικά με τον προϋπολογισμό στις σύγχρονες συνθήκες ότι «η δυνατότητα παρέμβασης στις οικονομικές εξελίξεις, με βάση τη νομισματική και συναλλαγματική πολιτική της χώρας όπου επικαθόριζε εξελίξεις όλα αυτά τα χρόνια στον τόπο μας τελείωσε. Ολα είναι ενταγμένα στη συλλογική ευρωπαϊκή διαδικασία. Τα όρια παρέμβασης είναι μηδενικά».

Πρόσθεσε ότι «θα είμαστε υποχρεωμένοι να στηριχτούμε σε μια άλλη βάση, όπου οι πολιτικές επιπτώσεις θα είναι και οδυνηρές σε μια ατμόσφαιρα που δε θα ευνοούμε ούτε τη χαλαρότητα, ούτε επικοινωνιακές πολιτικές, ούτε θωπείες». Ειδικά για τον τομέα της υγείας, επιχείρησε να εντυπωσιάσει λέγοντας ότι «παρά τα όσα λέγονται, παρουσιάζουν σταθερά οι δαπάνες αυτές σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια».

Ο Αλ. Παπαδόπουλος παραδέχτηκε την ύπαρξη ελλείψεων στον τομέα της υγείας, σημειώνοντας ότι με τη χρήση της κοινοτικής χρηματοδότησης η κυβέρνηση θα κινηθεί στην κατεύθυνση της κάλυψής τους. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο επικείμενο νομοθετικό έργο του υπουργείου λέγοντας ότι «αρχίζει αμέσως μετά τις γιορτές η συζήτηση του πρώτου νομοσχεδίου, όπου εκεί δομείται ο φέρων οργανισμός πάνω στον οποίο θα οικοδομηθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα παρεχόμενων υπηρεσιών, ένα δημόσιο αυθεντικό σύστημα υγείας».

Σε κόντρες με βουλευτές της ΝΔ επιδόθηκε χτες κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο Κ. Λαλιώτης με αναφορές που προκάλεσαν ένταση. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του απευθυνόμενη προς τους βουλευτές της ΝΔ, «εσείς είστε μόνιμοι θαμώνες σε κότερα και δεξιώσεις. Ορισμένοι νομίζουν ότι επειδή κρατούν μια σημαία και μια ρομφαία ενάντια στη διαπλοκή και την αδιαφάνεια δε θα τ' ακούσουν. Εσείς είστε εξαρτημένοι από οργανωμένα συμφέροντα καθώς και το κόμμα της παράταξής σας η σχέση που έχει με τα διαπλεκόμενα είναι κληρονομική».

Στη συζήτηση παρενέβη χτες και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ανακοίνωσε τη σύσταση και προώθηση για ψήφιση, στη Βουλή, κώδικα για την τηλεοπτική παρουσίαση φαινομένων βίας ακραίας μορφής. Ενας κώδικας που, όπως επισήμανε, θα συνταχθεί σε συνεργασία με τους αρμόδιους τομεάρχες όλων των κομμάτων καθώς και των εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Τέλος, στη λογική της θριαμβολογίας για τα «επιτεύγματα» της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία κινήθηκε και η παρέμβαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ