Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο προϋπολογισμός 2001 εκφράζει πλεόνασμα υπερεκμετάλλευσης του λαού

Τη νεοφιλελεύθερη λογική που διέπει το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής στηλίτευσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό, αναδεικνύοντας παράλληλα τον άλλο δρόμο οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης, το δρόμο της λαϊκής οικονομίας

«Το αποτέλεσμα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής για το 2000 και η προοπτική του για το 2001 είναι οι πλούσιοι να γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι»... Με τις αυτές φράσεις η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απέδωσε τη γενικότερη εκτίμηση του Κόμματος για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2001, μιλώντας χτες στη Βουλή.

Η Αλέκα Παπαρήγα καυτηρίασε την πολιτική της κυβέρνησης και κύρια στον οικονομικό τομέα, τονίζοντας πως «και αν υποθέσουμε ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός, το βέβαιο είναι ότι εκφράζει πλεόνασμα υπερεκμετάλλευσης του λαού, όχι μόνο στο επίπεδο των μισθών και γενικότερα της εργασίας, αλλά και εκτός εργασίας».

«Αν ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός, δε δείχνει τίποτε άλλο παρά πλεόνασμα αντιδημοκρατίας, κρατικής καταστολής και εργοδοτικής βίας», υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενη και στις λαϊκές αντιστάσεις και στον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκαν να καμφθούν από την κυβέρνηση. Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση πως «δεν είναι μακριά η στιγμή της αντίστροφης μέτρησης».

Η Αλέκα Παπαρήγα ανακεφαλαιώνοντας τα όσα ξεκάθαρα υπογράμμισαν τις προηγούμενες μέρες οι βουλευτές του ΚΚΕ για τον προϋπολογισμό, σημείωσε πως «για το ΚΚΕ το δημοσιονομικό αποτέλεσμα κρίνεται όχι από τις μεθόδους κατάρτισης του προϋπολογισμού, αλλά από τους ταξικούς προσανατολισμούς του», επί των οποίων δεν υπάρχουν αμφιβολίες, αφού όπως ανέφερε: Η αύξηση της κερδοφορίας ήταν πολλαπλάσια της αύξησης κύκλου εργασιών για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η κερδοφορία ήταν μικρότερη για τις μικρές. Το διαθέσιμο εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων βρίσκεται καθηλωμένο σε επίπεδο δεκαετίας 1980. Οι χρηματιστηριακές επενδύσεις μισθωτών, συνταξιούχων, μεσαίων στρωμάτων έχουν κάνει φτερά. Εχουν επιδεινωθεί οι όροι ανάπτυξης και αναπαραγωγής των φυσικών και πνευματικών ικανοτήτων των εργαζομένων, αφού όλο και περιορίζεται η όποια γενική κρατική υποχρέωση γι' αυτές, στους τομείς παιδείας, υγείας, πρόνοιας, ασφάλισης.

«Οι προβλεπόμενες αυξήσεις δαπανών δεν αναιρούν την πολιτική συρρίκνωσης των κοινωνικών παροχών. Σημειώνουμε ότι η πραγματικότητα για την Ελλάδα είναι ζοφερή, αφού κατέχει τις τελευταίες θέσεις της ΕΕ», επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα.

Στηλίτευσε επιπλέον το γεγονός ότι «η κύρια πηγή συγκέντρωσης εσόδων είναι το λαϊκό εισόδημα, καθώς τα έσοδα στηρίζονται κατά 93,40% στα φορολογικά έσοδα, που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα, μέσω της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, αλλά και από τον πληθωρισμό που μεγάλωσε».

Για όσους πιστεύουν ότι «με τη δήθεν εποικοδομητική φιλοκοινοτική πολιτική τους θα πείσουν την κυβέρνηση να κάνει μια μερική αναδιανομή υπέρ των λαϊκών στρωμάτων» η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε πως πλανώνται ή θέλουν να πλανώνται οικτρά, μιας και «δεν υπάρχει τέτοια ελπίδα» και ότι «για να γίνει έστω και η ανεπαρκής για τα σημερινά δεδομένα αναδιανομή, απαιτούνται πολύ σκληρές ταξικές συγκρούσεις».

Διεξοδική αναφορά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε και στο παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας πως τα επόμενα χρόνια αυτή θα βρεθεί σε πιο βαθύ κύκλο κρίσης και υπογραμμίζοντας την ανάγκη ο ελληνικός λαός να έχει την ετοιμότητα και την πρόγνωση για να μη γίνει για μια ακόμα φορά «η σύγχρονη Ιφιγένεια στο βωμό των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου».

Επιχειρηματολογώντας για την παραπάνω εκτίμηση η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως την επόμενη πενταετία η ελληνική οικονομία θα «έχει να αντιμετωπίσει την εξάντληση συγκυριακών παραγόντων που επέδρασαν θετικά στην καπιταλιστική ανάπτυξη της προηγούμενης πενταετίας» (κοινοτικές εισροές, εισροή ξένων κεφαλαίων, μαζική εισροή μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού κ.ά.).

Συμπλήρωσε ακόμα πως: «Η εξαρτημένη και υποδεέστερη θέση της ελληνικής οικονομίας στα πλαίσια της ΕΕ, του διεθνούς συσχετισμού στις διακρατικές εμπορικές συμφωνίες και Ενώσεις, την καθιστά πιο ευάλωτη στις συνέπειες όξυνσης του ανταγωνισμού και της ανισόμετρης ανάπτυξης, στις δυσλειτουργίες του ευρώ ως ενιαίου νομίσματος, στο ενδεχόμενο μιας νέας φάσης ύφεσης στην ΕΕ και στις ΗΠΑ».

Ταυτόχρονα όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι το βάθος της επόμενης οικονομικής κρίσης «θα οξύνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και με ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να επιδράσει θετικά στη συσπείρωση και αντεπίθεση για βαθύτερες ανακατατάξεις δυνάμεων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο».

Καταλήγοντας η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε εκτενώς και στο δυσβάστακτο κόστος των στρατιωτικών δαπανών, υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα των προβλημάτων έγκειται στο ότι άλλαξε το στρατιωτικό δόγμα της χώρας και από αμυντικό έγινε επιθετικό, δηλαδή αγοράζονται όπλα, εξοπλίζεται ο στρατός για δράση εκτός συνόρων, κατά λαών. «Επομένως πρόκειται όχι απλά για μια ανώφελη θυσία, αλλά για μια άκρως επικίνδυνη θυσία», σημείωσε.

Κλείνοντας την ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στον άλλο δρόμο της οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης, για τον οποίο τόνισε: «Ο δρόμος της σήψης, της καταστροφής των παραγωγικών δυνάμεων, με παλιές και νέες μορφές δεν είναι νομοτέλεια για την κοινωνική παραγωγή.Ο άλλος δρόμος, ο δρόμος του μέλλοντος, είναι ο δρόμος της νίκης των λαϊκών δυνάμεων, ο δρόμος της λαϊκής οικονομίας. Η φιλολαϊκή ανάπτυξη για να υπάρξει ως κατεύθυνση και ρεαλιστική φιλοδοξία πρέπει να βασίζεται στον κεντρικό πανεθνικό οικονομικό μηχανισμό σχεδιασμού και διεύθυνσης, που κινητοποιεί τα κοινωνικοποιημένα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, το εργατικό δυναμικό, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, φυσικές και χρηματικές, αξιοποιεί κάθε δυνατή θετική οικονομική διεθνή συνεργασία, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους».

Αναλυτικά αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα δημοσιεύσει ο «Ρ» στο φύλλο της Κυριακής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ