Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέα πρόκληση για τους αυτοαπασχολούμενους

Κοροϊδία για τη μεγάλη μάζα των αυτοαπασχολούμενων η νέα τράπεζα

Στην ...ανάπτυξη που επιδιώκει η κυβέρνηση δε χωρούν οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Αυτό επιβεβαίωσε χτες για άλλη μια φορά ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).

Μιλώντας για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την «αναθέρμανση και επανεκκίνηση της οικονομίας», ο Μ. Χρυσοχοΐδης σκιαγράφησε ανάγλυφα ένα πλαίσιο χρηματοδοτήσεων που στοχεύουν με κάθε τρόπο στη στήριξη και την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με αιχμή του δόρατος τον αναπτυξιακό νόμο, μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, των αυτοαπασχολούμενων. Το πρόγραμμα προβλέπει την εισαγωγή «ανακυκλούμενων δανείων» προς τις επιχειρήσεις, τις «συνεπενδύσεις» τραπεζών - επιχειρήσεων και (άκουσον άκουσον κι όποιος κατάλαβε κατάλαβε) την ...«υβριδική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων» και τους «επιχειρηματικούς αγγέλους»!

Ταυτόχρονα, και ενώ οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με το νέο κύμα ανατιμήσεων, εξαιτίας των νέων αυξήσεων στους συντελεστές του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, η κυβέρνηση μέσω του Μ. Χρυσοχοΐδη επιχειρεί να θολώσει τα νερά και να αμβλύνει τη λαϊκή αγανάκτηση με προκλητικές αοριστολογίες και ευχολόγια για «δίκαιες τιμές», επικαλούμενος τη ...«συνευθύνη» των επιχειρήσεων και το ...«σεβασμό στο εισόδημα των καταναλωτών».

Οσον αφορά στο ΕΤΕΑΝ, πρόκειται για τη μετεξέλιξη του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) που θα ξεκινήσει με αρχικό κεφάλαιο ύψους 1,7 δισ. ευρώ, το οποίο θα προέλθει κατά 1,5 δισ. ευρώ από ομόλογα του Δημοσίου και κατά τα 212 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια του ΤΕΜΠΜΕ.

Στην πραγματικότητα, οι μεγαλόστομες διακηρύξεις για τις στοχεύσεις του νέου ταμείου περί «μόχλευσης κεφαλαίων», ενίσχυσης της ρευστότητας και οι υποσχέσεις για πρόσβαση στην τραπεζική αγορά, με επίκεντρο τις επιχειρήσεις που ανταποκρίνονται στην «εξωστρέφεια» και στην «καινοτομία», είναι ολοφάνερο ότι αποτελεί κοροϊδία να λέγεται πως απευθύνονται στις μικρές επιχειρήσεις της χώρας και μάλλον δεν αφορούν τους περισσότερους από τους 700.000 αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Σε κάθε περίπτωση πάντως και σύμφωνα με τις υπουργικές ανακοινώσεις, το πρόγραμμα ΕΤΕΑΝ θα αφορά 25.000 επιχειρήσεις για τα επόμενα δύο χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ