Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Ηγέτης» της ανάπτυξης δηλώνει η κυβέρνηση

Εγκαίνια της 26ης «Philoxenia» με «δώρο» τη μείωση του ΦΠΑ

Με τη μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία συνέπεσαν χτες τα εγκαίνια της 26ης τουριστικής έκθεσης «Philoxenia» στη Θεσσαλονίκη. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) κάνει λόγο για αναμενόμενη άνοδο των τουριστικών εισπράξεων τουλάχιστον κατά 630 εκατ. ευρώ μόνο από τον εισερχόμενο τουρισμό, ως απόρροια της ρύθμισης. Το μέτρο - πάγια αξίωση των επιχειρηματιών - χαιρέτισε και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ζητώντας επέκτασή του και στους υπόλοιπους τουριστικούς κλάδους.

Η επίπτωση στα ξενοδοχειακά έσοδα, με τους ισχυρότερους «παίκτες» της αγοράς και τις πολυεθνικές που διαχειρίζονται ξενοδοχεία να επωφελούνται περισσότερο, αναμένεται να ανατρέψει ριζικά και την κατάσταση που δημιουργήθηκε το 2010. Ερευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης, αναφέρει ότι ο κύκλος εργασιών των ξενοδοχείων το πρώτο 10μηνο του έτους εμφάνισε μείωση κατά 11%, ενώ μειωμένες ήταν οι πληρότητες και οι τιμές. Πάνω σε αυτό «πάτησε» και ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γ. Τσακίρης, σε συνέντευξη Τύπου, για να ζητήσει επιπλέον μέτρα υπέρ των μεγαλοξενοδόχων, όπως πριμοδότηση των μονάδων μέσω του νέου Αναπτυξιακού, συμμετοχή στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, νέες ενισχύσεις μέσω ΟΑΕΔ. Προέβλεψε επίσης πωλήσεις και κλεισίματα ξενοδοχείων.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού Π. Γερουλάνος επιβεβαίωσε τη στήριξη της κυβέρνησης στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο, υιοθετώντας ουσιαστικά την ψευδεπίγραφη θέση του για «ατμομηχανή» της ανάπτυξης. «Κάθε τι που επενδύουμε στον τουρισμό, το παίρνουμε πίσω άμεσα και στο πολλαπλάσιό του», είπε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ο τουρισμός θα ηγηθεί στην προσπάθειά μας για ανάπτυξη». Η τοποθέτησή του είχε αναφορές όπως για την περίπτωση αποτυχίας «να πείσουμε πως μια ξαπλώστρα στην Ελλάδα αξίζει περισσότερο από μια ξαπλώστρα στην Τουρκία ή στην Αίγυπτο»!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ